donderdag 20 oktober 2022

Presentatie over Pelgrimeren & Gastvrijheid voor KBO-PCOB Franeker en omstreken

Donderdag 20 oktober 2022
 
Presentatie in Franeker over het Pelgrimeren en de Refugio



















Grote belangstelling voor pelgrimservaringen
Op uitnodiging van het bestuur van de Afdeling Franeker en Omstreken van de seniorenorganisatie KBO-PCOB verzorgen Durkje en ik vanmiddag een lezing over ons Pelgrimeren en over onze Refugio Ultreia Feinsum, die plaatsvindt in De Rank te Franeker.
Voor en na de pauze hebben we beide keren ongeveer 30-40 minuten spreektijd om vóór de pauze met name iets te vertellen over het pelgrimeren, en na de pauze toe te spitsen op ons onderkomen voor pelgrims langs het Friese Jabikspaad. We doen dat - zoals altijd - in de vorm van praatjes bij mooie plaatjes over pelgrimeren en over onze refugio, met veel pelgrimsfoto's en een enkel filmpje.
Na de woorden van welkom en de opening van bestuursvoorzitter Sander de Leeuw wordt een en ander verteld over de plaatselijke verenigingszaken, en daarna krijgen wij het woord om - elkaar afwisselend - te verhalen over onze gezamenlijke pelgrimsbelevenissen.
Dat dit onderwerp door de genodigden in de zaal buitengewoon populair is, blijkt bij aanvang van de middag, als het aantal van 60 zitplaatsen niet voldoende blijkt te zijn. Er moeten nogal wat stoelen bij worden geplaatst in de zaal om iedereen een zitplaats te geven. 

Pelgrimeren op Europese pelgrimswegen
Nadat we ons hebben voorgesteld, vertel ik eerst over onze wandeltocht op het Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, en daarna over het vervolg daarop van onze meer dan drieduizend kilometer lange wandel-pelgrimage tot aan Santiago de Compostela; gevolgd door de laatste dagen tot op Cap Finisterre aan de Atlantische Oceaan, waar de pelgrimstocht - staande voor de zee - onherroepelijk eindigt. Ik laat zien via welke pelgrimspaden wij inmiddels viermaal de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela hebben bereikt, ter afronding van onze opeenvolgende pelgrimages. Daarna volgt het verhaal over Sant-iago, ofwel Sint Jacobus (de Meerdere), de beschermheer van de pelgrims, naar wiens graf de pelgrimage over Europese Jacobswegen voert.
Durkje vult de tweede helft vóór de pauze in door te vertellen met welke motieven pelgrims pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Ze verhaalt niet alleen over onze eigen motieven, maar ook over die van een aantal pelgrims die wij in de afgelopen 17 jaren onderweg hebben ontmoet. Daarna vertelt Durkje over wat het pelgrimeren met ons beiden heeft gedaan, wat het ons heeft gebracht, en hoe dat van groot belang is gebleken voor ons (geloofs)leven & werken.

  
Te gast in Refugio Ultreia Feinsum
Na de pauze vertel ik hoe het zo is gekomen dat wij samen besloten om aan het Friese Jabikspaad zelf een refugio te beginnen, om bij ons thuis de wandelende en fietsende pelgrims van het Jabikspaad gastvrij te ontvangen voor bijvoorbeeld een rustpauze, een pelgrimsstempel, een pelgrimsmaaltijd, en af en toe ook een overnachting in de refugio, tussen twee pelgrimsdagen op het Friese pelgrimspad (Jabikspaad). 
En Durkje verhaalt tenslotte over wat het voor andere pelgrims en voor ons betekent om elkaar wederzijds onze pelgrimsverhalen te vertellen, en om onze wandel- en pelgrimservaringen met elkaar te delen in de Refugio Ultreia Feinsum.

Geen opmerkingen: