zaterdag 14 mei 2022

Terug naar Porto

Vrijdag 22 april 2022
 
Aankomst bij Sao Bento in het centrum van Porto

















Pelgrimeren in drie tranches
  • In 2016 besloten Durkje en ik ook de Caminho Portugués te gaan lopen, vanuit het Portugese Lissabon naar de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela.
  • In de periode van 24 april 2016 tot en met 4 mei 2016 pelgrimeerden Durkje en ik van de Portugese hoofdstad Lissabon naar de oude Portugese universiteitsstad Coimbra.
  • In 2019 gingen we terug naar Portugal, om in de periode van 20 april 2019 tot en met 3 mei 2019 onze pelgrimstocht te vervolgen, vanuit Coimbra via het Portugese Porto naar het Spaanse Pontevedra. 
  • Tot zover liepen wij de zogenoemde Caminho Interior (ook wel de Caminho Central genoemd), ofwel de pelgrimsroute door de binnenlanden van Portugal naar Spanje.
  • Vanwege de Corona-pandemie was het niet mogelijk om deze pelgrimage voort te zetten in de jaren 2020 en 2021. Maar nu de maatregelen in Europa behoorlijk zijn afgeschaald, is het in 2022 wèl weer mogelijk naar Portugal af te reizen, om onze Portugees-Spaanse pelgrimage voort te zetten en af te ronden.
Vanuit Porto langs de Atlantische Oceaankust naar Santiago de Compostela
Om onze in 2016 al aangevangen pelgrimsroute af te ronden, hoeven we eigenlijk nog maar in drie dagen van Pontevedra naar Santiago de Compostela te lopen.
Dat gaan we dit jaar wel doen, maar daaraan voorafgaand willen we ook eerst nog de Caminho de la Costa wandelen, die vanuit Porto voornamelijk langs de Atlantische Oceaankust vanuit Portugal eveneens naar Pontevedra in Spanje gaat, en dan nog drie dagen door naar Santiago de Compostela.
Door nu weer terug te gaan naar Porto, om vanuit deze mooie stad dit jaar de kustvariant te lopen, voltooien we de Portugese caminho, maar dan wel met twee verschillende routevarianten.
Ons plan is om dit jaar in 12 etappe-dagen vanuit Porto langs de kust via Pontevedra naar Santiago de Compostela te pelgrimeren, om daarmee onze Portugese pelgrimage af te ronden.

Van Feinsum naar Porto
Daartoe vertrekken Durkje en ik vanmorgen om 6:45 uur met onze auto vanuit Feinsum. We rijden naar Schiphol, voor een vlucht met Transavia naar Porto. Vanwege de in het vliegverkeer nog steeds geldende Corona-maatregelen en omdat veel personeel (nog) met ziekteverlof is en er sprake is van personeelskrapte, kregen we het advies om niet twee uren voorafgaand aan onze vluchttijd, maar drie uren vooraf aanwezig te zijn op Schiphol. 
Zonder onverwachte vertraging arriveren we op Schiphol, dus we zijn keurig op tijd in de vertrekhal. Daar kunnen we al vrij snel om 9:30 uur inchecken voor onze vlucht, en dan moeten we door naar de security-check. Daar staat een enorm lange wachtrij, en laverend tussen linten moeten we enkele malen lange trajecten heen en weer, om uiteindelijk bij de security-balie de veiligheidscontrole te passeren. Gelukkig zijn er heel veel controleterminals open, dus we kunnen vrijwel continu langzaam doorlopen in de honderden meters lange wachtrij, om betrekkelijk vlot bij de beveiliging aan te komen. 

Vertraging wegens Corona
Daarna kunnen we door naar de ‘gate’, waar we nog anderhalf uur moeten wachten alvorens ons vliegtuig vertrekt. We zijn dus keurig op tijd, gezien de immense meivakantiedrukte op Schiphol.
Maar, halverwege die wachttijd bij de gate, komt het bericht dat onze vlucht drie kwartier vertraging heeft, dus we zullen niet om 12:30 uur, maar pas om 13:15 uur vertrekken. Veel vluchten kampen momenteel met vertraging, en de ene vertraging werkt uiteraard door naar een volgende.
We hebben voldoende leesvoer voor de heenreis meegenomen, dus ook die vertraging deert ons niet; we vermaken ons zo lang prima.
Uiteindelijk blijkt dat de vertraging bij vertrek is opgelopen naar ongeveer een uur, maar dan gaan we tòch de lucht in.
We vliegen over het Kanaal en over het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, om dan via de Baskische Golf ongeveer twee uren later boven Asturië het luchtruim van Spanje in te vliegen. Hoog over Santiago de Compostela vliegen we door naar Porto, de Portugese havenstad. 
In Porto is het bewolkt, en het regent af en toe. Het is er 14 graden Celsius.
Nadat we onze bagage van de bagageband hebben gehaald, gaan we door de douane naar de terminal van de metro van Porto.
We kopen metrokaartjes en rijden dan met de metro vanaf het vliegveld van Porto naar metrostation Trindade, in het stadscentrum van Porto.

Weerzien in Porto
Vanuit dit metrostation is het maar een klein eindje lopen naar ons Hotel Peninsular, tegenover het centrale treinstation Sao Bento in het hartje van Porto.
We checken in in Hotel Peninsular, waar we in 2019 al twee keer als gast zijn verwelkomd door de receptionist, die ons ook vandaag weer incheckt.
Als we onze rugzakken naar de hotelkamer hebben gebracht, gaan we direct het winkelcentrum van Porto in, omdat we voor onze eerste wandeldag van morgen alvast de nodige boodschappen aan eten en drinken willen halen.
Als we dat naar onze hotelkamer hebben gebracht, is het moment aangebroken om ergens een hapje te gaan eten. Op ongeveer een kwartier afstand van ons hotel vinden we een gezellige pizzeria, die wij nog van drie jaar geleden kennen, waar we nu een goede avondmaaltijd nuttigen.
Daarna gaan we weer terug naar onze hotelkamer, om deze reisdag af te sluiten, en ons voor te bereiden op onze eerste wandeldag van morgen op de Caminho Portugués de la Costa. 

Geen opmerkingen: