donderdag 31 maart 2022

Wonen in waterland

Zaterdag 26 maart 2022

Eend op bezoek in Gouda

















Boskoop
Vanmorgen vertrekken Durkje en ik uit Feinsum voor een autorit naar Boskoop. We hebben vandaag een dubbele missie, want we komen vandaag in Boskoop en in Gouda als familie van Durkje bijeen op twee 'housewarmings'. 
Vanmorgen krijgen we een warm welkom bij Dennis & Jennie in Boskoop. Ze wonen in een woonwijk die vroeger deel uitmaakte van een belangrijk boomkwekerijgebied. Dat ze vlakbij de rijksmonumentale hefbrug (1935) aan het water wonen met uitzicht op de rivier de Gouwe, en daarbij zowel vóór als achter de woning omgeven zijn door waterlopen, hoeft ons niet te verbazen, aangezien zo'n 1.200 kilometer sloten dit woongebied doorsnijdt.

Gouda
Na het bezichtigen van deze woning en na de koffie en lunch verlaten we Boskoop. We gaan nu op weg naar Gouda, waar we voor de tweede housewarming vanmiddag worden ontvangen bij Jelke & Aagje. Onderweg rijden we nog even langs de aanstaande woning van Peter & Yvon, die na vele jaren komende zomer vanuit het Keniaanse Nairobi met hun kinderen terug komen om weer in Nederland te wonen en te werken.
Bij Aagje & Jelke bezichtigen we de onlangs betrokken woning, en ook hier ligt de woning aan het water. Ook hier hoeft dat ons niet te verbazen want voor Gouda geldt eveneens dat deze typisch Hollandse stad al eeuwenlang onlosmakelijk is verbonden met het water van de Hollandsche IJssel en de Gouwe.
En water in de stad brengt uiteraard ook altijd flora en fauna mee. Zo ook hier. Als we tegen het avonduur aan de broodmaaltijd zitten, verschijnt op de terrastafel naast de voorjaarsbloemenbak een eend, die lange tijd nieuwsgierig naar binnen kijkt, om wellicht nog een hapje mee te eten van de dis. Voor mens en dier gaan wonen in waterland hier goed samen.

Geen opmerkingen: