donderdag 31 maart 2022

Maart roert zijn staart in Feinsum

Donderdag 31 maart 2022
 
Sneeuw in Feinsum op de laatste dag in maart

















Van de lente in de winter
In de bijna afgelopen maand maart hebben we ettelijke dagen lang ervaren dat de winter ten einde loopt en dat de lente begint. De eerste zonnige en betrekkelijk warme lentedagen dienden zich al aan. Heerlijk om weer te genieten van de zon en van de aangename temperaturen. Zo konden we vorige week vrijdag bij een temperatuur van nota bene 17 graden Celsius al de hele middag in onze wandelshirts door Drenthe lopen.
Maar ja, als je dan in maart denkt dat de lente al definitief is aangevangen, dan kun je nog  weleens van een koude kermis thuis komen, want de zogenoemde maartse buien en/of een ijzig koude wind kunnen je vanuit de hogere lentesferen dan zomaar ineens ontnuchterd met beide benen op de koude grond zetten. Niet voor niets kennen we in Nederland de welbekende weerspreuk 'Maart roert zijn staart'.

Harde wind met sneeuw
En dat is nu precies wat vandaag in Fryslân en in andere delen van Nederland en ook in andere delen van Europa gebeurt. Een koude wind steekt op vanuit het oosten, en halverwege de dag beginnen de eerste sneeuwvlokken al neer te dalen op het frisse lentegroen in en rond Feinsum.
Na enkele uren harde wind met sneeuw ligt er al een enkele centimeters dikke sneeuwlaag over de velden en akkers bij Feinsum.
Laten we zo mogelijk nog maar even genieten van dit sneeuwlandschap. Het zal niet lang duren, en wellicht dat na deze sneeuwdagen de lente dan toch nog zal komen en blijven.

Geen opmerkingen: