woensdag 18 augustus 2021

Pelgrimeren van Longpont-sur-Orge naar Torfou

Zaterdag 24 juli 2021
 

Uitzicht over Saint-Sulpice-de-Favières










Pelgrimsroute van Parijs (F) naar Santiago de Compostela (S)
Via Turonensis van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port (GR655)
Van Longpont-sur-Orge naar Torfou
Zaterdag 24 juli 2021 – 22,3 km.

Dag 3: 46,6 – 68,9 km

Pelgrimeren vanuit een nieuw basiskamp

De wekker wekt ons om 6:00 uur in onze caravan op Camping ‘Ile de Boulancourt’ in Boulancourt.  Deze parkachtige, ecologische (groene) camping zal voor de komende wandeldagen ons basiskamp zijn.
Na het ontbijt verlaten we onze camping en rijden we met beide auto’s eerst naar het dorpje Torfou. Hier laten we de huurauto achter, want vanmiddag eindigt onze etappe in dit dorp.
Daarna rijden we met onze andere auto door van Torfou naar Saint–Michel-sur-Orge, waar we onze auto parkeren op het parkeerterrein van het plaatselijke zwembad. Verderop maken een man en vrouw zich gereed voor een jogging-parcours.
Het is vanmorgen nog lekker fris met een temperatuur van 17 graden Celsius en een heldere lucht. De zon schijnt vanmorgen volop, maar in de middag wordt het bewolkt. De temperatuur loopt vandaag tijdens onze etappe op tot 28 graden Celsius. De wind waait vandaag verfrissend. Kortom, precies het wandelweer zoals we dat graag hebben.

Van Longpont-sur-Orge naar Saint-Germain-lès-Arpajon
Vanaf het zwembadterrein lopen we om 8:30 uur vanuit de westrand van Saint-Michel-sur-Orge naar de oostkant van Longpont-sur-Orge. Dat is slechts enkele honderden meters door een park langs een grote vijverpartij. Hier en daar zijn natuurfotografen in tweetallen op zoek naar geschikte plekken om mooie natuurfoto’s te maken. Bij de houten brug over de Orge stappen we weer op het pelgrimspad, op de plek waar we eergisteren de doorgaande pelgrimsroute tijdelijk onderbraken.
Onze etappe begint met enkele kilometers mooie wandelpaden langs de oevers van de rivier de Orge. Deze mooie brede paden worden volop gebruikt door wandelaars, joggers, hondenuitlaters en fietsers die deze mooie zaterdagochtend in groten getal ook gebruiken voor een sportieve activiteit op deze frisse ochtend. Ook op de Orge is beweging, in elk geval zichtbaar van eenden en ganzen.
Wij lopen langs de Orge onder andere tussen de dorpjes Lenville-sur-Orge en Brétigny-sur-Orge door.
Na zo’n zeven kilometer steken we via een houten bruggetje bij een enorme plataan de Orge over.
Door een parkje wandelen aan de overzijde naar de kerk en de Mairie (het gemeentehuis) van Saint-Germain-lès-Arpajon.

Op zijn Frans met de Fransen in Arpajon
Van Saint-Germain-lès-Arpajon lopen we bijna ongemerkt over in het stadje Arpajon.
Bij een fleurige minirotonde zien we nog wel aan de stadsnaam Arpajon dat we nu het oude stadscentrum van Arpajon binnenwandelen.
Door de hoofdstraat lopen we in de richting van het centrumplein. Eerst passeren we de 13e eeuwse kerk. De kerkdeur van de Saint-Clément staat open, dus mondkapje voor, en naar binnen.
Een jong stel is in de kerkzaal aan het werk om de kerk te versieren voor een aanstaande kerkelijke huwelijksinzegening. Dozen vol decoratiemateriaal hebben ze meegenomen, dus het zal er straks vast en zeker feestelijke uit zien als het bruidspaar arriveert. In de sacristie zie ik een bonte verzameling van allerhande oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen van de kerk.
De kerk heeft mooi gedecoreerde kerkramen en ook de eigentijdser kapel ziet er goed verzorgd uit.
Na dit kerkbezoek lopen we door naar de Mairie. De deur staat open, dus wellicht wordt er gewerkt en kunnen we een gemeentestempel verkrijgen voor onze pelgrimspaspoorten. Beneden is niemand te zien, en als ik de trap op ga naar boven, wordt ik getuige van de huwelijkssluiting van een jong stel.
Verder is er niemand in het gemeentehuis, dus na toiletbezoek wandelen we door naar het stadsplein, met daarop de grote oude houten overdekte markthal van de stad.
Het is tijd voor koffie, en hier is volop koffie. We kiezen het terras van de warme bakker en patisserie. Binnen bestellen we koffie met wat lekkers ‘van de chef’ erbij, en even later zitten we heerlijk tussen de Fransen op het terras te genieten van de koffie plus lekkers, en van de aangename Franse sfeer op deze zo aangename Franse zaterdagochtend, zomaar in een stadje midden in Frankrijk. Geen buitenlandse toeristen te bekennen; één worden en één zijn met de Fransen. Alles klopt hier, volgens ons gedeelde gevoel. De klanten van de bakkerij-patisserie staan in een behoorlijke rij - allen met hun mondkapje voor - rustig hun beurt af te wachten. De Franse mevrouw naast ons op het terras wenst ons bij vertrek vooral een fijne wandeling vandaag.

Over de N20 naar en door Egly
Na deze aangename koffie-verpozing wandelen we Arpajon uit. Vlak vóór de N20 wandelen we de plaats Egly al binnen.
Het viaduct over de N20 is afgesloten voor het doorgaande verkeer in verband met wegwerkzaamheden, maar wij hebben geluk, want voor wandelaars is er een smalle doorgang door het midden vrijgehouden, zodat wij toch nog door die corridor de N20 kunnen oversteken. Als dat niet had gekund, hadden we wellicht kilometers moeten omlopen, maar wij kunnen dus prima oversteken zo.
We lopen een eindje parallel aan de N20, en dan buigt de route zich af over een nieuw aangelegd wandelpad langs een behoorlijke nieuwbouwwijk. Zo lopen we Egly ook al snel weer uit.
In het open veld ontmoeten we een jong stel met een klein meisje. Het meisje speelt aan de rand van het graanstoppelveld.

Jacobus als pelgrim en apostel in Boissy-sous-Saint-Yon
Over een smal voetpad door de berm langs een doorgaande weg wandelen we van Egly naar Boissy-sous-Saint-Yon. Ook hier bij het plaatsnaambord weer van die met mooie bloemen gevulde hanging baskets, zoals bij zoveel dorpen in deze streek.
In het centrum van het dorp kopen we bij de warme bakker twee broden, voor morgen (zondag) en voor maandag. Tegenover de bakker staat de oude dorpskerk, de Saint-Thomas-Becket-kerk, die we binnen gaan. In het halfduister hangt een mooi gestileerd schilderij van Maria met haar kindje Jezus.

Tot onze verrassing vinden we tussen de mooie kerkramen van deze kerk ook een groot glas-in-lood-raam van de apostel Jacobus, afgebeeld als pelgrim (met pelgrimshoed, wandelstaf, kalebas en Jacobsschelpen) en als evangelist (met in zijn hand zijn bijbelboek ‘Jacobus’).
Een heel mooi kerkraam, met dus een prachtige afbeelding van de beschermheer van de pelgrims.
Een ander opvallend mooi kerkraam hangt in het koor van de kerk, met daarop de afbeelding van Jezus te midden van veel mensen. En in het koor staat een in het volle licht staand houten beeld van de gekruisigde Jezus. Zijn armen ontbreken, hetgeen het dramatisch effect in deze oude dorpskerk versterkt.

Bijzonder Bois de Baville
Als je nu letterlijk kort door de bocht zou willen gaan, kun je vanuit deze kerk in zuidelijke richting verder gaan, en dan ben je in korte tijd op ons eindpunt van vandaag, in Torfou. Maar die verleiding weerstaan we, want onze hoofdregel is dat we altijd de gehele route lopen, dus zo ook vandaag. Dat betekent dan wel dat we vanaf hier een behoorlijke omweg gaan maken, maar dat blijkt even later de moeite alleszins waard te zijn, want nu volgt een heel mooi stuk van deze etappe. Voorbij Boissy-sous-Saint-Yon gaan we het Bois de Baville in. Bij de ingang van dit bos worden we middels een verkeersbord gewaarschuwd voor het gevaar van teken in het bos.
We gaan het bos in, en wandelen even later door een hol pad, dat in de loop van de tijd is uitgesleten door het van de top van de heuvel neerstromende regenwater. De ondergrond bevat veel zand, en in het midden van het holle pad zie je dat het zand is weggevoerd door de regenwaterstromen, en dat de keitjes zijn blijven liggen in het midden van het pad.
Het is overigens een prachtig bos om in te wandelen. De hoogteverschillen maken het nog eens extra aantrekkelijk.
Rechts van het pad hangen na steeds zo’n 50 meter bordjes aan de bomen, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat je niet rechts van het pad het private bosgebied mag betreden. Dat hoeft ook niet, want het loopt hier schitterend. Vlak onder de top en op de top van de beboste heuvel komen we langs een fikse partij rotsblokken in en op de ondergrond. Dit bosgebied is vast niet alleen interessant voor liefhebbers van flora, fauna en landschap, maar zeker ook in geologisch opzicht lijkt dit wel een interessante locatie.
Voorbij de heuveltop zoeken we tussen de rotsblokken door voorzichtig een pad naar beneden. 

Gotiek in Saint-Sulpice-de-Favières
Als we het bos van Baville uit wandelen, zien we ineens hoog vóór ons de hoog oprijzende buitenkant van de gotische kerk van Saint-Sulpice-de-Favières; vast en zeker wel één van de mooiste dorpskerken van Frankrijk.
Hoe imposant hoog deze dorpskerk is, valt je op als je onderaan de kerkmuur van het koor van de kerk staat.
We gaan de kerk binnen om de gotische elementen van heel hoog en veel licht te bewonderen.
Na het kerkbezoek pauzeren we op een stenen bank in het parkje bij de begraafplaats en het oorlogsmonument. Verderop zit een jong Frans stel wandelaars ook te lunchen, en nog iets verder twee Parijse jonge dames eveneens, die ons even later vertellen dat zij vanuit Parijs ook wandelend onderweg zijn naar Saint-Jean-Pied-de-Port.

Nog eens door het bos van Baville
Vanuit Saint-Sulpice-de Favière wandelen we over een mooi begroeide heuvelhelling weer terug naar het Bos van Baville.
Als we achterom kijken, zien we nog de majestueuze kerk van het dorp achter ons in het dal.
Nogmaals valt ons op dat dit een prachtig voorbeeld van gotische kerkbouw is.
Over heel andere bospaden dan zojuist klimmen we weer hoog het bos van Baville in. Op de heuveltop passeren we een mini- bosvennetje.
Daarna gaat het door het bos heuvelafwaarts, totdat we nogmaals arriveren in Boissy-sous-Saint-Yon, zij het nu aan de zuidzijde van het dorp. Daar lopen we naar de N20.
Iets verderop gaan we door een tunneltje onder de N20 door in oostelijke richting.

Door veld en bos naar Torfou
Aan de overzijde van de N20 lopen we eerst langs een bedrijventerrein. Bij de poort van een bedrijf staat een Roemeense vrachtwagen. De gordijnen van de cabine zijn dicht, dus wellicht moet de chauffeur wachten tot maandag om te laden en/of te lossen zodra de poort weer open gaat na het weekend.
Iets verderop passeren we het terrein van de modelvliegclub. Ze hebben een heuse start- en landingsbaan op hun terrein liggen.
Na een eind tussen akkers gelopen te hebben, gaan we ter hoogte van een grote houtopslag het bos van Le Haut des Communes in.
Aan de andere zijde van het heuvelachtige bos komen we weer in het open veld. We wandelen dan even later langs een graanstoppelveld, met Torfou al in zicht. 
In het kleine dorpje Torfu lopen we langs de dorpskerk.
Voorbij de kerk vervolgen we onze route, en dan komen we om 14:30 uur al vrij snel op de parkeerplek waar we vanmorgen onze huurauto hebben geparkeerd.
Met deze auto rijden we terug naar Saint-Michel-sur-Orge, om daar onze andere auto af te halen. Met beide auto’s rijden we dan terug naar Etampes, waar we de huurauto achter laten aan het eind van de route van morgen. Tot slot rijden we met onze eigen auto weer terug naar de camping in Boulancourt. Daar komt vanavond om 18:00 uur de foodtruck van de lokale pizza-bakker. Vanavond eten we (dus) pizza.

Geen opmerkingen: