vrijdag 16 oktober 2020

Te vellen essen in Feinsum

Dinsdag 13 oktober 2020

De grootste es wordt afgevoerd











Essentaksterfte

Eind september 2020 stuurde de gemeente Leeuwarden aan de bewoners van Feinsum een brief, waarin werd gesteld dat het slecht gaat met de essen in de gemeente Leeuwarden. De essentaksterfte rukt al enkele jaren op in Europa, en ook in Nederland. Door een schimmel sterven eerst de takken van essen af, en op termijn zou de hele boom sterven. Tegen deze boomziekte is niets te doen, dus snoeien of kappen is het enige dat helpt. In Feinsum zullen dientengevolge twee essen worden gekapt.

Boomkap aan de Hege Hearewei
Tegenover ons huis staat een es, die zichtbaar kampt met deze essentaksterfte. Vanmorgen is het dan zover dat door boomrooierij Terpstra in opdracht van onze gemeente deze zieke es wordt gekapt. 
Het gaat allemaal heel snel. Eerst wordt het omliggende bosschage weg gezaagd, en direct daarna komt de heen en weer rijdende kraan weer terug bij de grootste es, en na een korte tijd van motorzagen zwaait de es in de klemmen van de kraan hoog door de lucht. 
De stammen en takken worden in kleinere delen gezaagd, en na enige tijd wordt alle hout door de klaarstaande vrachtauto afgevoerd.
Wat langs de Hege Hearewei nu nog rest, zijn slechts enkele boomstronken in de smalle berm tussen het wegdek en de sloot. 

Geen opmerkingen: