Bij een heideven op het Aekingerzand |
Mooiste routes
In het jaar 2019 heeft uitgeverij Lantaarn de wandelgids 'Rondje Wandelen in Friesland' uitgegeven.
De subtitel van deze routegids luidt: '11 prachtige wandelingen door het Friese landschap'.
Dit boek bevat naast de genoemde elf wandelroutes ook zes picknickrecepten.
De ronde vorm van dit routeboekje past prima bij de titel van de gids.
De routes die in deze wandelgids staan beschreven, zijn eigendom van Mooisteroutes.nl, een website met meer dan duizend routes door heel Nederland, voor wandelaars, fietsers en kanoërs.
Van vrijwel alle routes is een gps-versie beschikbaar, ook voor smartphones.
De elf beschreven wandelroutes worden in zeven van de elf routes ook in een verkorte versie beschreven, en in één geval zelfs met twee verkorte varianten. De kortste verkorte route heeft een lengte van 6 kilometer, en de twee langste volledige routes zijn elk 18 kilometer lang.
Elke routebeschrijving begint met een topografische routekaart in kleur, gevolgd door een korte routebeschrijving, met hier en daar enige aanvullende praktische informatie of een korte toelichting bij wat je onderweg ziet. De tekst wordt verlevendigd met hier en daar een mooie foto van een representatieve plek op de betreffende route.
Mooi Fryslân te voet leren kennen
De door Durkje en mij gebruikte wandelgids voor de provincie Fryslân bevat elf gevarieerde wandelroutes door landschappelijk fraaie gebieden. Hiermee ontdek je mooie plekjes van onze prachtige provincie, want ook Fryslân heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden en mooie landschappen.
Met deze wandelgids ontdek je bijvoorbeeld de terpen, de bossen, de meren, de paadjes en de duinen in Fryslân, en door de aanvullende informatie kom je ook meer te weten over de geschiedenis en de karakteristieke elementen van ons Friese landschap.
De twee routes die we vandaag lopen, kregen als thema:
- Aekingerzand; met als startplaats: Elsloo (12 kilometer);
- Oranjewoud Belvedère; met als startplaats: Oranjewoud (13 kilometer).
Nadat Durkje en ik vanmorgen vroeg eerst de Nederlandse vlag hebben gehesen voor Koningsdag, vertrekken we enkele minuten vóór acht uur met de auto vanuit Feinsum. We rijden eerst naar Elsloo, want vlakbij dit dorp begint vandaag onze eerste wandeling van de twee routes die vandaag op het programma staan.
Vanmorgen wandelen we 12 kilometer nabij Elsloo, en vanmiddag 13 kilometer rond Oranjewoud; totaal voor vandaag dus een wandelafstand van 25 kilometers.
Onze auto parkeren we op het parkeerterrein van Aekingerzand, het startpunt van de eerste route door het natuurreservaat Drents-Friese Wold & Leggerderveld. We zien daar dat een deel van dit parkeerterrein met rood-wit lint is afgesloten, met als doel dat er minder auto's kunnen staan, opdat er ook minder mensen zullen gaan wandelen in dit kwetsbare natuurgebied. Het is één van de vele maatregelen die zijn genomen in het kader van de actuele Corona-crisis.
Als wij het parkeerterrein op rijden om 8:45 uur is er nog volop parkeergelegenheid. De passagiers van de vijf auto's die er wel staan, zullen dus geen al te grote passage-druk leggen op de paden in dit mooie natuurgebied.
Kale Duinen
Het door zandverstuivingen vormgegeven Aekingerzand wordt ook wel de Kale Duinen genoemd.
Bij een ondiep heidemeertje betreden we het Aekingerzand. Vlak vóór de eerste hoge kale duinen gaan we in zuidwestelijke richting, om verderop naar het zuiden af te buigen naar het heideven de Grenspoel, die precies op de grens ligt van de provincies Drenthe en Fryslân.
We laten de Grenspoel achter ons, om het stuifzandgebied weer in te lopen, naar de 10 meter hoge houten uitkijktoren. Bij de entree van het natuurgebied worden de bezoekers er al op gewezen dat de uitkijktoren gesloten is, omdat het in de huidige anderhalve meter-samenleving bijkans onmogelijk is om de verplichte anderhalve meter afstand tot elkaar te houden bij het klimmen en dalen en ook als je je boven op het platform van de uitkijktoren bevindt.
We lopen verder over het fietspad, en volgen verderop de bewegwijzering van het Drenthepad door dit duinenlandschap. Verderop komen we door een waterwingebied.
We verlaten het open landschap, om dan door het bosperceel aan de noordzijde naar de bosbrasserie en het Buitencentrum van Staatsbosbeheer te gaan. Die zijn wegens Corona-perikelen op last van de overheid gesloten, en het buitenterras is dan ook geheel met rood-witte linten afgesloten, ten teken dat het niet is toegestaan om het terras te betreden.
Ruim rond het Canadameer
Vanaf dit bezoekerscentrum gaan we vervolgens over het parkeerterrein voor ruiters weer het bos in, om verderop weer langs een heideven te lopen. Door het bos lopen we naar de doorgaande weg Canada, die we oversteken, om aan de andere zijde door het bos naar en door het in aanbouw zijnde recreatiepark Bultingerbrink te lopen.
Vanuit dit recreatiepark gaan we verder in de richting van het Canadameer, maar omdat we een afslag van de doorgaande 'gele route' nergens zien, ontdekken we even later dat we te ver zijn doorgelopen. Resultaat is dat we met een iets grotere bocht nu om het Canadameer lopen, precies over de Drents-Friese provinciegrenslijn. Daar nemen we ook een rust- en etenspauze op een picknickbank in het open veld.
Als we even later op de doorgaande weg komen, waar de Appelschaseweg over gaat in Canada, wandelen we in de berm van het fietspad langs Canada weer terug naar de parkeerplaats van het Aekingerzand, waar we vanmorgen onze auto parkeerden. Onderweg kun je heel goed zien waar geruime tijd geleden een aanmerkelijk deel van het bosperceel is weggehaald. Een groot aantal boomstronken staat kriskras in de open zandvlakte, waar de wind weer vrij spel krijgt op het zand.
Op Koningsdag op het voormalige landgoed van de Oranjes
Vervolgens rijden we van Aekingerzand naar Oranjewoud, waar we de auto parkeren bij Hotel Tjaarda. Hier begint onze tweede etappe van vandaag.
Toen we vanmorgen het Aekingerzand op gingen, werden we al verwend met een heerlijke ochtendzon, en ook nu in Oranjewoud schijnt de zon volop. De temperatuur loopt hier vandaag op tot 18 graden Celsius, dus de jas kan uit, en de trui kan ook uit, want wandelen in alleen een wandelshirt is vanmiddag prima te doen.
Landgoed Oranje, waar we vanmiddag doorheen wandelen, is in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje, die was getrouwd met stadhouder Willem Frederik, die één van de voorvaderen is van ons huidige koningshuis. Vandaag - op Koningsdag - wandelen wij op het vroegere landgoed van deze eeuwenoude Oranje-familie.
Reigerbosch
We wandelen door lange lanen: eikenlanen en beukenlanen; en lopen op het meest zuidwestelijke punt van deze etappe rondom de Woutersberg. Verderop passeren we een mooie tweelingbeuk en een eindje verder gaan we in het Reigerbos langs een perceel kleurrijke rode beuken.
In het bos gaan we via een bruggetje over de Prinsenwijk, en dan wandelen we het Landgoed Oranjehoeve in.
Vlak voordat we door een draaihek afslaan naar de uitkijktoren Belvédère worden we door een fietsster geattendeerd op een grote groep reeën, die op hele grote afstand verderop in de bosrand staat. Het lukt me om met de telelens van mijn fotocamera toch nog een aantal van die groep reeën te fotograferen. Dan zie ik dat er ook een witte ree in de groep aanwezig is.
Terug naar Oranjewoud
Voor de hoge uitkijktoren op de hoge heuvel gaan we verder in de richting van Brongergea. Daar passeren we de klokkenstoel op de begraafplaats waar ook de grafkelder van de familie van de staatsman Van Limburg Stirum is.
Bij de Pauwenburg slaan we een smal graspad in, dat we echter al snel weer verlaten, om aan de overzijde van de doorgaande weg het bos van Brongergea in te lopen.
Voorbij dat bosperceel lopen we rond het Tuimelaarsbos, waarna we voorbij de Amalia-boom over een lang recht pad linea recta op Museum Belvédère af lopen.
Voorbij dit gesloten museum gaat de route verder over een vlonderpad door een moerasachtig gebied.
En dan gaan we weer in zuidelijke richting terug naar de bebouwde kom van Oranjewoud.
Oranjestein en Oranjewoud
In Oranjewoud lopen we in de richting van het landhuis Oranjestein, en dan zien we dat er ter gelegenheid van Koningsdag een grote nationale driekleur hangt aan de hoge vlaggenmast van landhuis Oranjewoud, dat is gebouwd op de plek waar vroeger paleis Oranjewoud van de Oranje-familie heeft gestaan.
Tegenover landhuis Oranjewoud ligt de Overtuin van Oranjewoud, die wij binnenlopen. Met veel bochtenwerk gaat de route verder door deze indrukwekkende Overtuin. Nadat we ook door de kruidentuin zijn gelopen, verlaten we de Overtuin weer, om dan tenslotte terug te lopen naar Hotel Tjaarda, waar onze auto staat geparkeerd.
Vanuit Oranjewoud rijden we dan weer terug naar huis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten