zondag 12 april 2020

Anderhalve meter Pasen

Paaszondag 12 april 2020
Houd anderhalve meter afstand, feest of niet

















Het Paasfeest wordt gevierd
De Veertigdagentijd laten we achter ons. Inmiddels hebben we ook de Stille Week met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag achter de rug. Tijd voor een feest, Paasfeest, om te vieren dat de Heer waarlijk is opgestaan uit de dood. Ook al zien we het om ons heen soms zo geheel anders in deze ingewikkelde Corona-tijd; vandaag geloven en vieren we dat het Licht het Duister heeft overwonnen, en dat de Dood het uiteindelijk verliest van het Leven.
Vanmorgen vieren we het Paasfeest niet in de kerk, maar wel met de kerk. Omrop Fryslân TV zendt vanmorgen de Paasviering uit vanuit de Martinikerk van Franeker, met dominee Sytze Ypma als voorganger. De nieuwe Paaskaars wordt de kerkzaal in gedragen, en de kaarsen op de zevenarmige kandelaar worden alle zeven ontstoken, als een gebed voor alle mensen voor wie wij biddend met zijn allen voorbede doen, voor de nood in de wereld, dat zij en wij volharden, ondanks de langdurige beproevingen in de woestijn van ons leven.
Na het bijbelverhaal over de Uittocht uit Egypte wordt ook het Paas-evangelie gelezen tijdens deze televisiekerkdienst. We lezen over de opgestane Heer, die Maria - en ook ons - oproept om uit het verdriet te stappen, om wat achter ligt nu los te laten, om weer vrolijk te worden, en feest te vieren.

Het Liefdesfeest wordt gevierd
En dat is wat we deze week willen gaan doen: feest vieren! Ondanks alle perikelen rondom Corona, ondanks alle verscherpte regelgeving, ondanks ziekte en zorgen. En ook als niet iedereen erbij kan zijn, dan nog vinden we vast en zeker wel een begaanbare weg om het leven en de liefde te vieren.
Vandaag zijn Esther & Pieter bij en met ons. Een belangrijke ontmoeting, want later deze week gaan ze trouwen, ook al is het dit aanstaande bruidspaar bepaald niet gemakkelijk gemaakt om een begaanbare weg te vinden om binnen alle crisismaatregelen en noodverordeningen passende vormen te vinden om het burgerlijk huwelijk te laten sluiten en om vervolgens ook nog Gods Zegen te vragen en te ontvangen. Gelukkig zijn er ook in deze Corona-tijd goede mensen die ervoor blijven gaan om de liefde van twee mensen te bezegelen en te zegenen.
Vanmiddag maken we met zijn vieren een lange wandeling in het buitengebied van Feinsum, Oude Leie en Onze Lieve Vrouwenparochie. Onderweg is de Slagdykster molen een mooie plek voor een korte fotoshoot van dit aanstaande liefdespaar, dat deze week op hoop van Zegen een belangrijke stap in hun leven zal zetten.

Geen opmerkingen: