Cover van het jubileumboek voor 125 jaar Gereformeerde Kerk Stiens |
Over verleden, heden en wat worden zal
Al in het jaar 1865 werd op een kerkenraadsvergadering in Britsum gesproken over het geregeld houden van kerkdiensten in de 'Godsdienstpreekplaats' Stiens, teneinde daar de grondslag te leggen voor 'de Waarheid in dat grootte en woeste dorp'.
Op 22 februari 1872 stelt de kerkenraad van de Christelijk Gereformeerde Kerk van Britsum een notariële akte van combinatie op van de kerkelijke gemeente te Britsum en de nog te stichten gemeente van Stiens. In juni daarop volgend stemmen de leden in de kerkelijke gemeentevergadering in Stiens in met de plannen, en dan wordt op 14 juli 1872 de Christelijk Gereformeerde Kerk van Stiens gesticht. Deze nieuwe gemeente telt 19 belijdende leden en zes doopleden.
In 1997 bestaat deze kerkelijke gemeente - die dan de naam Gereformeerde Kerk Stiens' draagt - al 125 jaar, en wordt dat historische feit onderstreept met de uitgave van een eenmalige uitgave van het jubileumboek 'De Waarheid in dit woeste dorp', dat is geschreven door een gemeentelijke werkgroep, genaamd: 'De Werkgroep 'Boekwerk 125 jaar Gereformeerde Kerk Stiens''
Deze werkgroep begint haar Voorwoord met de dichtregel:
"In het verleden ligt het heden,
in het nu wat worden zal"
Ruim 137 jaar Gereformeerd Stiens
Dit boek begint met een hoofdstuk 'Voorgeschiedenis', waarin actoren aan de orde komen zoals de Nederlands Hervormde Kerk van Stiens, de Christelijk Afgescheiden Gemeente in Britsum, de Britsumer Waarheidsvrienden, de Evangelisatievereniging en de Christelijk Gereformeerde Kerk van Britsum de revue passeren.
In 1878 wordt de combinatie ontbonden en in 1892 gaat de Christelijk Gereformeerde Kerk van Stiens verder onder de naam Gereformeerde Kerk van Stiens.
Sinds 1 mei 2004 maakten zowel de Gereformeerde Kerk van Stiens als de Hervormde Gemeente te Stiens al deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), maar bestonden nog zelfstandig naast elkaar. Na een lang Samen op Weg-proces is uiteindelijk op 15 december 2009 de notariële akte tot fusie van beide kerken getekend zodat per 1 januari 2010 sprake is van één Protestantse Gemeente te Stiens.
Kerkmensen
Na deze voorgeschiedenis wordt een overzicht gegeven van de 15 predikanten en de twee pastoraal werkers die deze Stienser gemeente hebben gediend in de jaren 1872-1997. Daarna volgen de verhalen over deze predikanten en pastoraal werkers, en het beroepingswerk dat leidde tot het aanstellen van deze herders en leraars. Enkelen van hen hebben een bijdrage met herinneringen bijgedragen aan dit boek.
Het volgende hoofdstuk gaat over de geschiedenis van de kerkgebouwen aan respectievelijk de Petterhústerdyk, de Uniawei en de Gysbert Japicxtrjitte van Stiens.
Daarna volgt een hoofdstuk over de Diaconie, over allerlei vormen van oud en nieuw diaconaat.
Stevige kost is het hoofdstuk over de Kerkenraad door de jaren heen, waarin het gaat over bijvoorbeeld Regels voor leer en leven, vermaning en tucht; Zondagsheiliging, stemmen, lichtzinnigheid, verzuimen van de kerkdienst, drankmisbruik, het verbieden van de dominee om een zwembroek te dragen, over verwilderde jeugd, en over het (niet) bezoeken van café, bioscoop en circus, en 'Frysk yn tsjerke'.
Daarop volgen zakelijke hoofdstukken over Kerkelijke financiën en de Commissie van Beheer, en over de Kosters en kosteressen.
Kerkenwerk
Over Gemeentezang, orgels en organisten(es) gaat het volgende hoofdstuk, onder andere over de Pústetraper, het harmonium, over ritmisch zingen en de piano-actie.
De gebouwen komen aan de orde in het hoofdstuk over Consistories en pastorieën.
Het hoofdstuk 'Kerkbladen en was dies meer zij', behandelt de interne en externe communicatie van de kerkelijke gemeente.
Ook de Evangelisatie van Stiens kent al een lange geschiedenis; over het eerste hulpkerkje op het Tichelwerk, de Lectuurverspreiding, de Evangelisatiecommissie en het Interkerkelijk Kontact Werk (IKW).
Mevrouw Dijkstra-Radersma schrijft over de Gereformeerde Vrouwenvereniging 'Liefde Sticht', en pas daarna volgt het verhaal over De Mannenvereniging, die zich bezig hield met 'de ontwikkeling van het gereformeerde leven'.
Ook de jongeren worden in dit boek niet vergeten, met een hoofdstuk 'De Jeugd van de Kerk'. Daarin wordt ondermeer geschreven over de Jongelingsvereniging, de Knapenvereniging, de Meisjesvereniging en de Gereformeerde Jeugdvereniging.
Internationale contacten staan centraal in het hoofdstuk over het Nederlands-Oostduitse Gemeente-contact Stiens-Feldberg.
Het geschiedenisboek sluit af met twee verhalen over de herinneringen van enkele gemeenteleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten