zondag 2 februari 2020

Doop van Jezus

Zondag 2 februari 2020
Het Taizé-kruis in de Sint-Vituskerk van Stiens

Doop en Licht
De Taizé-werkgroep van Stiens organiseert vanavond in de Grote of Sint-Vituskerk in Stiens een Gemeentedienst in de vorm van een Avondgebed volgens de liturgie van Taizé.
Net als in het Franse Taizé staat vandaag het Licht (opstanding) van Pasen centraal. De viering van vanavond wordt gehouden in het koor van de eeuwenoude dorpskerk in het centrum van Stiens.
Centraal in deze viering staat de ‘Doop van Jezus’. Deze doop betekent het begin van Jezus’ werk op aarde. Hij heeft tijdens Zijn levenswandel laten zien dat de Liefde sterker is dan het kwaad. Daarom mogen wij nu vertrouwen op de Kracht van de Liefde die wij door Jezus hebben mogen leren kennen.
De lezingen, liederen en het gebed geven daar vanavond woorden aan, en het is vervolgens aan ons dit in goede daden om te zetten.

This is My own dear Son, with Whom I am pleased
De viering kenmerkt zich door stilte, afgewisseld door meditatief zingen van liederen uit Taizé. Daartoe maken we gebruik van de uitgedeelde liedbundels, en op de uitgereikte orde van dienst kun je zien welke liederen uit de liedbundel tussendoor worden gezongen. Alle liederen worden door de pianist en dwarsfluitiste eenmaal voorgespeeld, en daarna wordt zo'n lied door ons allen zingend enkele malen herhaald, en daarbij in meerdere talen gezongen.
Zo beginnen we met het lied 'El Senyor': Kristus dy't ús rêding brocht.
Het Psalmgebed van Psalm 40 wordt afwisselend in het Nederlands en in het Fries gelezen door Ernst en Douwine, wat bij de taalwisseling elke keer wordt afgewisseld met een gezongen 'Alleluia'.
Voordat de evangelielezing wordt gelezen, zingen we 'Wachtsje op de Hear, Syn dei is nei, wês wach, hâld moed'.
Daarna lezen ik en Durkje achtereenvolgens in het Engels en in het Nederlands de evangelielezing naar Mattheüs, over de Doop van Jezus, het verhaal dat vandaag als thema centraal staat.
Dat beantwoorden we met het zingen van 'Kom by ús o Hill'ge Geast, stek yn ús oan it ljocht fan Jo leafde.'

Door het duister heen zingen naar het licht
Dan wordt het stil in onze kring, in het hoge koor van de grote kerk. Deze vijf minuten meditatie-gebedsstilte wordt opgevolgd door de voorbeden, waar we tussendoor af en toe een 'Kyrië' zingen. Dat sluiten we af met het gezamenlijk bidden van 'Het Onze Vader'.
Daarna volgen aaneensluitend vier liederen, waarbij tijdens het tweede lied de lichten in de kerk uit gaan, en we tijdens het derde lied - 'Jo binn'it ljocht' - aan elkaar het (kaars)licht doorgeven.
Ons slotlied is het beroemde Taizé-lied 'Bless the Lord my soul'.
Daarna gaan de lichten in de kerk weer aan en doven we onze kaarsen.
In stilte verlaten de Taizéviering-gasten de kerk.

Geen opmerkingen: