woensdag 15 januari 2020

Het Koninkrijk van God is al in je

Zondag 12 januari 2020
Aanbieding van de Hongaarse Bijbel van ds. Endre Iszlai aan Hille de Haan

















Hongaarse gastvoorganger

Onze Protestantse Gemeente van Stiens is al een jaar vacant, en nog op zoek naar een enthousiaste predikant die goed past bij de karakteristieken van onze mooie kerkelijke gemeente. In het afgelopen jaar hebben al veel gastvoorgangers onze kerkdiensten geleid in De Hege Stins en in de Sint-Vituskerk.
Dominee Endre Iszlai van onze zustergemeente 'Nagysándor Telep' in de stad Debrecen heeft geruime tijd geleden te kennen gegeven dat hij van harte bereid is om in deze vacante periode ook als predikant voor te gaan in Stiens. Van dat positieve aanbod maken we graag gebruik, met als gevolg dat dominee Iszlai vandaag voorganger is tijdens de ochtendkerkdienst in De Hege Stins te Stiens.
Ouderling van dienst Hille de Haan heet vanmorgen om 9:30 uur alle kerkgangers van harte welkom, en in het bijzonder onze Hongaarse voorganger ds. Endre Iszlai.

Engelstalige kerkdienst in begrijpelijke taal
Ridzert Beetstra en Han Giesing
Organist vanmorgen is Han Giesing, die met zijn prachtige orgelspel wordt bijgestaan door koperblazer Ridzert Beetstra. Samen zorgen ze voor een schitterende begeleiding van onze samenzang.
Lector vanmorgen is Otto Overeem, en daar waar enkele onderdelen van deze kerkdienst in de Nederlandse taal worden verzorgd, wordt deze dienst ondersteund door dominee Jaap Overeem, die samen met dominee Iszlai deze prachtige ochtendviering heeft voorbereid. Dominee Endre Iszlai gaat voor in het Engels, en daar waar dat goed past, worden delen van het gesproken woord naar het Nederlands vertaald en veelal weergegeven op het beamerscherm. Mede door zijn duidelijke Engelstalig taalgebruik kunnen zelfs kerkgangers die de Engelse taal enigszins begrijpen, met deze aanpassingen prima verstaan wat er tijdens deze ochtendkerkdienst wordt gezegd.

Dominees Iszlai en Overeem in gesprek met de kinderen
Epifanie
Vandaag vieren we de eerste zondag na de 'Epifanie'. Dat betekent: 'het verschijnen van God in Jezus'.  Dominee Iszlai laat in zijn preek zien hoe belangrijk de epifanie van God in ons leven is. Hij gaat in op het verschijnsel 'Godparent' (peetvader/-moeder). Diens taak is je te blijven herinneren aan de doop, niet als gebeurtenis uit het verleden, maar als een start van een levende relatie met God.
Het gaat er niet om dat we verhalen uit het verleden ophalen. Het gaat erom dat die bijbelverhalen nú belangrijk voor ons worden.
Dominee Endre Iszlai als voorganger in De Hege Stins te Stiens
Johannes de Doper
We kijken daarentegen ook naar de toekomst. De doop verandert alles wat komen gaat, want Christus is onze toekomst.
Johannes de Doper is een bescheiden voorbeeld van een geloofsgetuige. Dominee Endre Iszlai vergelijkt hem met Julia, de vorige voorzitster van zijn kerkenraad in Debrecen, iemand die vanaf het begin is toegewijd aan het leven en welzijn van de christelijke gemeente in Debrecen. Het bijzondere aan Julia (inmiddels al meer dan negentig jaar) is dat zij toegewend is naar Jezus, en dat zij dat andere ook voorleeft. Ook als er problemen zijn in de gemeente leert zij haar medegemeenteleden: keer je om, keer terug richting Christus.
De problemen in ons leven moeten geen reden zijn om ons van de hemel af te keren, maar juist er naar toe. Dat is de centrale gedachte van de doop ook. De hemel is ook voor jou. De doop is geen tegenstelling tot het leven, maar is in het leven.

God is aanwezig in je leven
De eeuwigheid is geen toekomst, maar is nu. God ís nu al aanwezig in ons leven.
De duif als symbool in De Hege Stins
Het belangrijke van de duif, als symbool van de Heilige Geest die afdaalt op Jezus, is dat de hemel niet ergens ver weg is. De hemel is hier.
Dat is een onvoorwaardelijke boodschap van Gods liefde en trouw. "Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind Ik mijn welbehagen".
We horen vaak iets anders. We horen vaak dat onze smerigheid, schaamte, zonde, onze beperking en angst tussen God en ons instaan. En daar zit nu juist het wonder van de Epifanie: de hemel vertelt je dat je geliefd bent, en het is de stem van God die dat zegt. Doop en Epifanie is daarmee niet alleen een herinnering. Het is elke dag: de dag dat je ontdekt dat het koninkrijk van God in je is.

Van alles te beleven
Er valt weer veel te beleven in deze kerkdienst. Er wordt prachtig gezongen, in het Nederlands en ook in het Hongaars. We luisteren ook naar een prachtig muzikaal intermezzo na de verkondiging.
Dominee Iszlai komt met een waardevolle verrassing. Vanuit zijn kerkelijke gemeente in Debrecen heeft hij een hele grote Hongaarse Bijbel meegenomen, die hij mede namens zijn thuisgemeente vanmorgen aanbiedt aan onze gemeente. Ouderling van dienst Hille de Haan krijgt deze bijzondere Bijbel overhandigd, waarmee voortaan niet alleen het Hongaarse avondmaalsstel, maar nu ook de Hongaarse Bijbel de vriendschapsband van onze beide kerkelijke gemeenten zichtbaar wordt gemaakt in onze kerkzaal.
Na de kerkdienst verlaten we de kerkzaal om met zijn allen koffie/thee/frisdrank te drinken in de ontvangsthal van De Hege Stins. Deze ochtendbijeenkomst wordt aan het begin van de middag in het Debrecen-werkgroepsverband afgesloten met een gezamenlijke lunch in het Jeugdhonk van De Hege Stins.

Gemeenteavond met een goed gesprek
Na het middagprogramma in Stiens en Feinsum, rijden we aan het begin van de avond weer terug naar De Hege Stins in Stiens. Vanavond hebben we namelijk een Gemeenteavond, waarin we als gemeente met elkaar in gesprek gaan met onze Hongaarse gastpredikant Endre Iszlai.
Aanbieding van het vriendschapskado
Kerkenraadsvoorzitter Martin Jansen Klomp verzorgt een inleiding op dit werkbezoek en op deze Gemeenteavond, waarna de Debrecen-werkgroep namens onze Protestantse Gemeente van Stiens een mooi kunstwerk aanbiedt aan dominee Iszlai, als vriendschapskado voor zijn kerkelijke gemeente in Debrecen.
ds. Endre Iszlai 
Daarna verzorgt Endre Iszlai een uitgebreide presentatie aan de hand van mooie foto's over de wijze waarop dominee Iszlai werkt aan gemeenteopbouw in Debrecen. We zien hoe mooi het kerkgebouw is gerenoveerd en verbouwd, en horen hoe er wordt gewerkt om als kerkelijke gemeente ook een geloofshuis voor verschillende generaties te worden, waarin het plan is opgevat om ook een kleuterschool op christelijke grondslag te verbinden aan zijn kerk in Debrecen.
Na deze presentatie is er voor alle aanwezige gemeenteleden volop tijd om uiteenlopende vragen te stellen over het werk van dominee Iszlai en over zijn kerkelijke gemeente van Debrecen. Vanavond staat het thema 'Groei' centraal, over groeien in kwaliteit, als geloofsgemeenschap, en ook in aantal.
Deze geslaagde gemeenteavond sluiten we gezellig af met een drankje in de ontvangsthal van De Hege Stins.

Geen opmerkingen: