Bij het Mausoleum in de achtertuin van Coopersburg in Akkrum |
Aldeboarn
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag lopen Durkje en ik onze laatste twee wandelingen uit deze wandelgids. Vanmorgen lopen we de 11 kilometer lange route nummer 8 vanuit Aldeboarn, en vanmiddag lopen we de 11 kilometer lange route nummer 12 vanuit Jirnsum. Totaal hebben we vandaag dan dus 22 kilometer gelopen.
Als we vanmorgen om 10.00 uur vanuit Aldeboarn vertrekken, is het nog bewolkt. Als we nog maar net Aldeboarn uit zijn gewandeld, breekt de zon door, en die laat zich de rest van de dag veelvuldig zien. Tijdens de zonnige perioden wordt het al lekker warm, dus de jas kan eerst al snel uit, en daarna ook de trui om iets later op de dag zelfs alleen in het zomershirt te lopen. Pas aan het eind van de middag, als de zon verdwijnt en de temperatuur daalt, is het dragen van een trui of een jas weer gewenst.
Het thema van onze ochtendwandeling, van deze achtste route is: 'Langs een oude rivier'.
Langs de Boarn naar Nes
Die oude rivier die we vanmorgen voornamelijk volgen, is de eeuwenoude Boarn (of Boorn), die meanderend vanuit Aldeboarn naar Nes en Akkrum stroomt. Eeuwen geleden mondde deze Boarn voorbij Raerd nog uit in de voormalige Middelzee.
We vertrekken in Aldeboarn bij de Doelhofkerk, bekend om haar markante kerktoren. Ter hoogte van deze kerk steken we de Boarn over, om dan langs de dorpsrivier aan de noordzijde in westelijke richting te lopen.
De smalle weg van de Weaze, Westein en Jinswâlde langs de Boarn voert ons naar de hoge betonnen watertoren van Nes, waarin hoog bovenin de watertoren momenteel 'Hotel Nes' wordt gebouwd. Direct daarna lopen we langs de ingang van de oude begraafplaats, aangelegd op de verhoogde terp, waarop eeuwen geleden het voormalige klooster (Anno 1243; van de Duitse (ridder-) Orde) van Nes heeft gestaan. Nu staat daar een klokkenstoel op, waarvan de klok bij begrafenissen wordt geluid. We lopen over de Kleasterwei langs dit voormalige kloosterterrein, om iets verderop bij de brug over de Boarn Nes uit en dan direct Akkrum in te lopen.
Akkrum
Bij de tuindorpachtige woonwijk gaan we eerst onder de A32 door en vervolgens onder de spoorbrug door. In het centrum van Akkrum ontmoeten we mijn Stenden-collega Ralph, die hier met de leden van zijn fietsgroep koffie drinkt op één van de dorpsterrassen. Wij willen in Akkrum ook een koffiepauze nemen, maar pas nadat we de wandelronde door het dorp hebben gemaakt. Langs de Vermaning lopen we door naar het woningencomplex van de Coopersburg, die in de jaren 1900-1901 als bejaardenhuisvesting werd gebouwd in opdracht van de in Akkrum geboren Frank Cooper (Folkert Harmen Kuipers), die zich in Amerika rond die eeuwwisseling als emigrant had opgewerkt van winkelbediende tot miljonair.
We gaan naar de achterzijde van de parktuin van Coopersburg, waar het mausoleum voor het echtpaar Cooper in 1905 is gebouwd in opdracht van hun zoon Charles, en waarin het echtpaar is bijgezet in een marmer grafmonument.
Myn broer hat wol wat fan in struisvogel
Langs de theekoepel van Welgelegen gaan we dan over het Krompaed naar de ophaalbrug bij Sinnebuorren over de Trigreppel. Langs de achterzijde van de dorpskerk komen we dan weer terug in het centrum van Akkrum. Hier drinken we koffie op het terras, terwijl binnen één van de beroemde Akkrumer identieke tweelingbroers Anker zich met een groep van zo'n dertig voetbalsupporters staat in te drinken ter serieuze voorbereiding op de spannende voetbalwedstrijd van FC Heerenveen tegen AZ, die aan het begin van de middag aldaar aanvangt.
Anker spreekt mij binnen aan als ik de koffie afreken. Hij vraagt waar ik vandaan komt. Zijn onmiddellijke associaties met Stiens gaan uit naar ons dorpscafé en naar de Stienser kinderboerderij. Anker: 'Myn broer en ik sponserje twa emoes fan dizze kinderbuorkerij. Dat binne in soarte fan 'struisvogels', want sjoch, myn broer dy liket wol wat op in struisvogel".
Even later ontmoeten we op het terras ook nog de ons bekende Akkrumer slager Henk Spijkerman, die een wandeldagboek schreef over zijn pelgrimage van Akkrum naar Santiago de Compostela.,
Terug in Aldeboarn
Na deze onderhoudende koffiepauze verlaten we Akkrum via dezelfde weg waarmee we Akkrum binnenkwamen. We lopen weer terug naar Aldeboarn, maar de terugweg gaat nu langs de zuidoever van de Boarn.
Vanaf de rand van de dorpskom lopen we door Aldeboarn langs de voormalige veensluis weer terug naar de Doelhofkerk, waarbij we vanmorgen onze auto parkeerden. Lawaaierige kraaien vliegen rond de kerk en zitten in de hoge bomen, waarin al een groot aantal kraaiennesten zijn gebouwd.
Rond 12.30 uur zijn we weer terug bij de auto, met de eerste elf kilometers van vandaag achter de rug. We nemen plaats op een bankje op het basisschoolplein, om daar eerst nog even een broodje te eten alvorens we vertrekken naar Jirnsum voor de tweede wandeling van vandaag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten