Voorzang met gebaren van twee Pakistaanse families |
Sponsorproject voor christelijk onderwijs in Lahore
Bij de ingang van De Hege Stins worden Durkje en ik vriendelijk welkom geheten door de jeugd van onze Protestantse Gemeente van Stiens. Een heerlijke geur van Pakistaanse lekkernijen komt ons tegemoet. In de ontvangsthal van de kerk is het al gezellig druk aan het begin van deze avond. Zo'n 80 gasten komen vanavond naar het Pakistaanse diner, op uitnodiging van de organisatoren van Ma'laap, de Stienser sponsororganisatie die nu al ruim twee jaar zorg draagt voor de sponsoring van een christelijke school in de Pakistaanse stad Lahore. Door de opbrengsten van een enthousiaste groep Nederlandse sponsoren wordt het in Lahore mogelijk gemaakt dat ongeveer 50 Pakistaanse kinderen christelijk onderwijs en opvang kunnen genieten in de door ons allen gesponsorde school in Lahore.
Ma'laap verbindt mensen
De Stienser organisatoren van dit project, waaronder ook twee Pakistaanse families, hebben alle sponsoren als dank voor hun financiële bijdrage aan dit onderwijsproject uitgenodigd voor een Pakistaans diner in De Hege Stins.
Als we de grote podiumzaal van De Hege Stins binnenkomen, worden we verwelkomd in deze grote zaal, die voor deze gelegenheid helemaal is ingericht als Pakistaans restaurant.
De Stienser sponsororganisatie noemt zich 'Ma'laap', wat 'verbinding' betekent in het Urdu, een taal die in Pakistan wordt gesproken. Deze avond staat in het teken van de verbinding tussen de sponsororganisatie en haar sponsoren, maar deze verbinding slaat ook op de (nadere) kennismaking van alle sponsoren met elkaar. En toch willen we ook niet vergeten dat die verbinding van Gods vriendengroep vooral ook wordt onderhouden met God. Werkgroepslid Pieter Dijkhuis begint na zijn openingswoord dan ook met het aanroepen van onze Vader in zijn openingsgebed, want ook de verbinding met Hem ervaren we vanavond graag in ons midden.
Jeugd bedient in Pakistaans restaurant
De organisatoren van Ma'laap hebben het taktisch aangepakt. Enkele van deze organisatoren van Ma'laap zijn ook jongerenwerkers van onze Protestantse Gemeente. Zij hebben enkele jeugdgroepen van onze kerk uitgenodigd om bij dit Pakistaans diner aanwezig te zijn, in een dubbelrol, namelijk dienstverlenend in de bediening van alle gasten in het gelegenheidsrestaurant, en anderzijds ook als mede-tafelgasten. Mede daardoor loopt de organisatie en de bediening op rolletjes, en het is bovendien ook nog heel gezellig in dit 'Pakistaanse restaurant', waar jong en oud met elkaar een gezellige avond beleven.
Voorgerecht en hoofdgerecht
In een voortreffelijk driegangenmenu worden we verrast en verwend. Nadat de maaltijd is geopend, krijgen we de eerste gang, die bestaat uit een overheerlijke Woestijnsoep, met dadels als een belangrijke ingrediënt, gemaakt door onze pastoraal werker Tine de Vries, die ook lid is van de Ma'laap-werkgroep.
Het hoofdgerecht bestaat uit de volgende elementen: Chicken curry, Chappatis rijst, Kebab, saus, met daarbij komkommersalade. Op lange tafels wordt al dit lekkers gepresenteerd in de vorm van een warm buffet. Zo wordt het ook nog een 'walking dinner'.
We krijgen tussen de dinergangen ook een Skype-sessie aangeboden, waarin onze gastheer Nasir vanuit ons Pakistaans restaurant via internet in een life-gesprek is met de pastor van de christelijke gemeente van Lahore, met wie we ons verbonden hebben en voelen. De pastor maakt van de gelegenheid gebruik om ons duidelijk te maken hoe belangrijk het voor ons allen in Nederland en in Pakistan is dat we deze verbinding met elkaar aan zijn gegaan, en die ook zo getrouw onderhouden. Duidelijk is dat het Ma'laap-project iets wezenlijks bijdraagt aan het onderwijs aan christelijke kinderen in dit overwegend islamitisch land.
Hamay bachanay ko
Onder begeleiding van gitarist Taco Osinga zingen we samen ook een mooi Pakistaans lied in het Urdu. De twee Pakistaanse gezinnen in ons midden zingen het lied voor, en beelden gelijktijdig de bijbehorende gebaren uit. De coupletten van dit welbekende Pakistaanse lied getuigen ervan dat het God is die de bloemen, de vis, de vlinder, de sterren en ook ons allen heeft gemaakt.
En hoe voortreffelijk dit Pakistaanse kinderlied past in deze dagen die voorafgaan aan het Paasfeest, blijkt bij uitstek uit het laatste couplet:
Ksinay Saleeb par jaan apni di?
(Wie heeft Zijn leven op het kruis gegeven?)
Jaan apni di, Jaan apni di
(Zijn leven gegeven, Zijn leven gegeven)
Yesu nay saleeb par jaan apni di
(Jezus heeft Zijn leven op het kruis gegeven)
Hamay bachanay ko
(Om ons te redden)
Dessert en traktatie
Het dessert is ook overheerlijk: Vrolijke rijst - voor wie dat wil - met yoghurt. Heerlijk sluiten we dit Pakistaans menu af met deze rijst in fleurige kleuren.
Aan het eind van de avond worden de twee Pakistaanse families welverdiend heel hartelijk bedankt voor het organiseren en verzorgen van deze bijzonder geslaagde avond. Ook de overige organisatoren van de Stienser werkgroep krijgen woorden van waardering toegesproken.
In de ontvangsthal hebben we nog een groepsfoto laten maken van deze hele grote opkomst van vanavond. Zo kunnen we ook onze Pakistaanse broeders en zusters met hun kinderen (waaronder onze sponsorkinderen) laten zien dat wij ons onderling verbonden voelen, en vooral ook met onze medegelovigen die op zo grote afstand van ons leven en werken.
En als verrassing staan als dank voor alle hier aanwezige sponsororen enkele doosjes granaatappels klaar. Iedereen krijgt daarvan een granaatappel mee naar huis (met daarbij een recepttip), om thuis ook nog eens als herinnering aan deze geslaagde avond smakelijk en dankbaar terug te blikken op deze fijne avondmaaltijd.
Grote dank
aan iedereen die er zo'n prachtige Pakistaanse avond van heeft gemaakt.
Een geslaagde avond van 'Ma'laap'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten