zondag 30 augustus 2015

Over een dijk tussen Friese steden (Wandelen in Fryslân - route 5)

Zondagochtend 30 augustus 2015 
De Sylroede met zicht op het 17e eeuwse Sluishuis van Hindeloopen


















Workum en Sloten
In 2010 publiceerden geograaf Edward Houting & vormgever Jacob van der Vaart via de Friese Pers Boekerij de wandelgids 'Wandelen in Fryslân'. De focus van de 12 wandelroutes in deze wandelgids ligt op cultuurhistorie en landschap.
Vandaag gaan Durkje en ik twee wandelingen uit deze wandelgids lopen. Vanmiddag lopen we de 9 kilometer lange route nummer 7 vanuit Sloten, en vanmorgen lopen we de 12 kilometer lange route nummer 5 vanuit Workum. Totaal hebben we vandaag dus 21 kilometer te gaan.
Als we vanmorgen vanuit Stiens vertrekken, is het buiten 17 graden Celsius, en die temperatuur loopt vanmorgen op naar 26 graden Celsius. De zon schijnt heerlijk, en we genieten tijdens deze wandeling van een heerlijk verfrissende wind, dus prima wandelweer vandaag.
Het thema van deze vijfde route is: 'Over een dijk tussen Friese steden'. Een passend thema, want we lopen zowel op de heenreis als op de terugweg over verschillende oude zeedijken, gelegen tussen Workum en Hindeloopen.

Van Workum naar Hindeloopen
Om 9.45 uur begint onze eerste wandeling vandaag bij de Joodse begraafplaats van Workum, vlakbij de schutsluis bij het begin van It Soal, dat voorheen ook wel Workumersoal werd genoemd. We gaan de Alde Dyk op in zuidoostelijke richting. Aan de andere zijde van de spoorlijn tussen Leeuwarden en Hindeloopen gaan we over de Aldedyk verder langs de Dijkvaart. We passeren op deze oude zeedijk dan ook de Kolk aan de voet van deze oude polderdijk; een oude doorbraakkolk, die al in 1825 is ontstaan bij de doorbraak van de Zuiderzeedijk, toen heel Zuidwest-Friesland overstroomde.
We buigen daarna af om dan via het buurtschap Kleine Wiske en langs de Koudumer Slaperdijk en Grote Wiske in de richting van Hindeloopen te lopen. Langs de Oude Oostervaart wandelen we over de Oosterdijk de Elfstedenstad Hindeloopen binnen, waar dit weekend de Visserijdagen zijn.

Visserijdagen in Hindeloopen
We kijken onderweg ook nog bij de viswedstrijd voor de jeugd, aan De Sylroede, met uitzicht op het beroemde Sluishuis van Hindeloopen. Daarna wandelen we door de Nieuwstad naar de IJsselmeerdijk, om te genieten van het mooie uitzicht over het IJsselmeer, waar op deze prachtige zomerdag veel zeilboten varen. Aan de voet van de IJsselmeerdijk bezoeken we de Nederlands Hervormde kerk van Hindeloopen, en daarna wandelen we door naar de haven aan de noordzijde van het stadje, waar allerlei festiviteiten zijn in het kader van de Visserijdagen. Als we daar arriveren, zingt een Duits shantykoor net haar slotlied 'Santiago', Bij een kraam met vis op ijs krijgen we van een vertegenwoordigster van de Nederlandse Vissersbond uitgebreid uitleg over allerlei vissoorten die in zee langs de Nederlandse kust worden gevangen. Aansluitend drinken we een welverdiende kop koffie op een terras tegenover de haven van Hindeloopen.

Van Hindeloopen terug naar Workum
Vlak buiten Hindeloopen klimmen we de hoge dijk weer op, om dan over het graspad boven op die dijk weer terug te lopen naar Workum. Links van deze zeedijk ligt het natuurreservaat 'Stoenckherne' met verderop de IJsselmeerkust en het IJsselmeer, en aan onze rechterhand hebben we een weids uitzicht over het natuurgebied 'It Warkumer Nijlân'. Op deze dijk passeren we ook de voormalige witte vuurtoren van Workum, vlakbij de bocht in de dijk waar ook de toegangsvaart 'It Soal' naar Workum begint. Langs It Soal lopen we over de hoge Hylperdyk terug naar Workum.
In Workum nemen we plaats op de hoge bank naast de schutsluis, waar het op dit moment van deze dag een drukte van belang is. Hier nemen we onze lunchpauze, met het zicht op de in- en uitvarende plezierjachten.
Na deze pauze lopen we terug naar onze auto, en rijden we verder naar Sloten, waar we vanmiddag onze tweede wandelroute gaan lopen.

Geen opmerkingen: