Mijn pelgrimshoed en rugzak bij het altaar van Nijkleaster |
"Iepenje my, myn eagen, myn ferstân, myn hert en siel foar Jo goedens,
en reitsje mei en ús oan."
Achter het stenen altaar van deze ongeveer duizend jaar oude dorpskerk staat dominee Hinne Wagenaar, de pionierspredikant van Nijkleaster en Westerwert.
Na de uitleg over de combinatie van de Kleastersneon van gisteren en de Kleastersnein van vandaag - over het Samen op Weg gaan - luisteren we naar de muziek van het Pelgrimsgebied, van de Zuidafrikaanse zangeres Amanda Strydom.
De Heer heeft mij al lang gezien
De schriftlezing van deze ochtendviering komt uit het nieuwtestamentische Bijbelboek Lucas. Centraal staat vandaag - na Pasen - één van de opstandingsverhalen over Jezus Christus. Het Bijbelverhaal over de Emmaüsgangers wordt gedurende deze viering als doorgaande lezing in afzonderlijke delen op gepaste momenten gelezen.
De inleidende lezing wordt toegelicht met een korte preek over Jezus en de twee mannen, die Samen op Weg zijn van Jeruzalem naar Emmaüs. De Heer had de Emmaüsgangers gezien, maar de mannen herkenden hun wandelmaatje niet als hun Heer.
Hoe vaak in ons leven heeft de Heer mij wel gezien (wij zingen daarover), maar herkende ik de Heer niet in wie samen met mij op weg was?
Met een moment van stilte, meditatie, gebed sluiten we dit deel van de viering af.
Van Jeruzalem naar Emmaüs, en weer terug
Daarna gaat de schriftlezing verder, over Jezus, die het brood breekt en dat deelt met de beide mannen.
Ook in Jorwert breekt onze voorganger van vanmorgen een brood, en laat de schaal met stukken brood rondgaan, om dat samen te delen en ervan te eten.
Deze rondgang van het brood wordt gevolgd door gebeden, afgesloten met het in de Friese taal gezongen gebed 'Het Onze Vader', met onder andere de woorden:
"Jou ús hjoed ús deistich brea ...".
En dan volgt de slotlezing over de Emmaüsgangers. De beide mannen gaan begeesterd weer terug naar de pelgrimsstad Jeruzalem.
En ook wij zullen na deze ochtend weer terug gaan naar waar we vandaan kwamen.
Daartoe zingen we als slot van deze viering elkaar tweetalig de Zegen toe:
Vrede voor jou / Frede foar dy.
Programma na de kleaster-viering
De ochtendviering sluiten we bij Nijkleaster altijd af met een halfuurtje, waarin we samen gezellig koffie en thee drinken; met 'Kleasterkoeke', een speciaal voor Nijkleaster gemaakte koek.
Daarna gaan we uiteen in drie groepen. Wie naar huis of elders moet of wil, wordt daartoe in de gelegenheid gesteld. De rest van de aanwezigen deelt zich op in twee groepen.
Vandaag gaat de kleinste groep naar de voorkerk, voor een gesprek rond de 'Tafel van Verhalen' naar aanleiding van het Bijbelverhaal van de Emmaüsgangers. Wanneer stond jou hart in brand, en ontdekte je dat er op enig moment iemand samen met jou meeliep, en wanneer zag je dat het Jezus Christus was die je vergezelde toen je dat nodig had?
Kleaster-kuier met bezinningsvragen
Durkje en ik gaan met de tweede groep mee, die onder leiding van voorganger Hinne Wagenaar voor een Kleaster-kuier de weilanden ten noorden van Jorwert in gaan, om daar een korte pelgrimstocht te maken door de voorjaarspracht van de 'Fryske greiden', deels over een stukje Jabikspaad. We wandelen volgens de welbekende drieslag van Nijkleaster: eerst een deel in 'Stilte', dan een - ook stil - deel 'Bezinning' op de themavragen, en tenslotte de 'Verbinding' zoekend in het gesprek met één van de wandelmaatjes die hier en nu als pelgrim met je door de weilanden gaat.
Tegen 12.00 uur zijn we weer terug bij de rand van de dorpskom van Jorwert. Wie naar huis wil, neemt afscheid en wie eerst nog een kopje koffie wenst, en nog even na wil praten, die wandelt weer terug naar de voorkerk van Nijkleaster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten