zaterdag 31 mei 2014

Het Jacobspad van De Wijk naar Hasselt

Vrijdag 30 mei 2014

 
Aankomst op de Markt van Hasselt

De laatste etappe

Vandaag gaan Durkje en ik de laatste etappe wandelen van het Gronings-Drents-Overijsselse Jacobspad, het pelgrimspad van Uithuizen naar Hasselt. De laatste etappe van vandaag begint in De Wijk, waar we de vorige keer zijn geëindigd. Eindpunt van vandaag en van het Jacobspad is de Markt in Hasselt, bij de Stephanuskerk en het voormalige Stadhuis.

We brengen eerst de ene auto vanuit Stiens naar het eindpunt, naar Hasselt. Dan rijden we met de andere auto terug naar De Wijk. Hier parkeren we de auto voor twee dagen, want ook morgen gaan we nog een dag wandelen, in de buurt van Nunspeet. Op de terugweg zullen we de andere auto morgen weer afhalen uit De Wijk.

 

De Wijk

Om 10.30 uur staan we klaar om uit De Wijk te vertrekken. Eerst drinken we bij een combinatie van een kledingzaak-horecagelegenheid nog een kop koffie, en dan verlaten we De Wijk over het Dikningerpad, genoemd naar het benedictijner dubbelklooster, dat in het jaar 1325 werd verplaatst van Ruinen naar De Wijk.

 

Hoog water in de Reest bij Dikninge

We wandelen naar de grens van de provincies Groningen en Drenthe. We lopen over een bospad over het landgoed en langs de 19e eeuwse havezate Dikninge van de familie De Vos van Steenwijk. Het pad loopt langs het riviertje de Reest, die door de extreme regenval van de afgelopen dagen ver buiten de oevers is getreden, waardoor het af en toe een uitdaging is om met droge voeten het pad langs de rivier de vervolgen. Voorbij het landgoed wordt het wandelen beter, als we over de Gemeenteweg langs de Reest over de scheiding van Drenthe en Overijssel lopen. Maar ook hier staan veel akkers en weiland voor grote delen onder water. We arriveren in Halfweg.

 

Nieuwe route vanuit Halfweg

Vanuit Halfweg volgen we de nieuwe route van het Jacobspad, die veel langer door de Boswachterij Staphorst loopt, en pas veel later de Overijsselse polderwegen volgt. Bovendien is deze nieuwe polderroute verkeersluwer dan de oorspronkelijke route.

We volgen de Schotsweg (met een prachtige verzameling in verschillende kleuren bloeiende hoge Lupinen, op de grens van bos en weiland) en daarna de Koolhaarweg, en passeren op een gegeven moment een ven, de Zwarte Venen. Via de Vijverweg lopen we in de richting van De Vier Bergen. We komen verderop langs het recreatieterrein De Zwarte Dennen, waar we pauzeren aan de oever van het bosven.

 

Punthorst

Daarna vervolgen we onze route over de Vijverweg, en dan verlaten we iets voorbij het natuurkampeerterrein de Dassenburcht het bos van de Boswachterij Staphorst. We lopen naar Punthorst, met achter ons een heel mooi wandeltraject tussen De Wijk en Punthorst.

We komen nu in het polderlandschap langs de Puntlanden en de Hulstlanden. Ook hier is het prachtig wandelen, met die mooie wegbermen en al die prachtig bloeiende planten op de oever van de poldersloten. De heldere kleuren groen en geel van de Gele Lis steken hier schitterend af tegen het zwarte oppervlaktewater van de poldersloten.

 

Rouveen

Na de Domineesakker, de Spoordijk en de Sluitersweg gaan we over het viaduct over de autosnelweg A28 tussen Staphorst en Lichtmis. We komen dan aan in het langgerekte dorp Rouveen, met de karakteristieke groene kozijnen van haar veelal oude boerderijwoningen.

Tussen de Oude Rijksweg en de Rechterensweg volgt dan een vier  kilometer lange rechte route over de  Groensland, te midden van een uitgestrekt vlak polderlandschap. Ons komt op zeker moment een oudere man tegemoet met een vrouw in welbekende Staphorster klederdracht in haar rolstoel. De man duwt haar dapper over de uitgestrekt lange weg van het Groensland, als was het de oudere uitvoering van ‘de sterke eenzame fietsers’, zoals die jaren geleden door Boudewijn de Groot zo mooi werd bezongen. 

 

Zuideindigerslag

Ook hier op het Groensland dwars door de Zuideindigerslag weer een prachtige natuur met voornamelijk weidegronden met grazende koeien, een zwemmende zwaan in de poldersloot, en ook overal die prachtig bloeiende bloemen hoog en laag op de oevers van de poldersloten.

Over de Rechterensweg lopen we naar de Hasselterweg, tussen Lichtmis en Hasselt. We steken deze drukke verkeersweg over en gaan dan aan de overzijde van het Zwarte Water via een fietspad langs het rechte kanaal naar Hasselt. Hier – maar ook al eerder vandaag – zien we weer de hoge bouwwerken van de meerkoeten, die hun hoog op het water gelegen nesten hier in het kanaal al hebben verlaten om de jonge meerkoeten tijdens de dagelijkse zwempartij te voederen. We pauzeren even op een bankje tegenover zo’n meerkoetnest, en zien aan de overzijde van het kanaal een meerkoet herhaaldelijk onder water duiken, om bovengekomen, de jongen één voor één te voederen. Een mooi gezicht tijdens zo’n rustpauze.

 

Hartelijk welkom in Hasselt

Rond 16.00 uur arriveren we na ongeveer vijf uren wandelen onze bestemming: het stadje Hasselt. We hebben dan ongeveer 24 kilometer gelopen. Langs het gemeentehuis wandelen we het stadscentrum in, totdat we bij de Markt arriveren bij de Stephanuskerk. In het voormalige stadhuis is het Toeristisch Informatie Punt (VVV) gevestigd. Hier worden we bijzonder hartelijk ontvangen door twee medewerkers van het TIP, hier krijgen we een stempel van de stad Hasselt in ons routeboekje,  en dan zitten nog enige tijd gezellig met zijn vieren om de tafel in dit informatiecentrum. Opvallend is hoe betrokken en enthousiast de beide medewerkers van dit Toeristisch Informatie Punt (TIP) zijn; betrokken op de pelgrimspaden Jabikspaad en Jacobspad die hier beide in Hasselt eindigen, en enthousiast met alle informatie die ze hier aan alle toeristen en passerende pelgrims (kunnen) geven.

Na een bezoek aan dit informatiecentrum melden we ons in het centrum van Hasselt bij Bed & Breakfast Het P(l)lakhuis, dat we voor de komende nacht hebben gereserveerd. En vanavond genieten we van enkele culinaire hoogstandjes in Restaurant De Herderin te Hasselt.

Geen opmerkingen: