donderdag 24 april 2014

CNVO-Ledenvergadering Sector Hoger Onderwijs

Woensdag 23 april 2014
Tiny Hekkenberg en Maurice Limmen















Vakbondswerk in het Hoger Onderwijs
De Sectorraad Hoger Onderwijs van CNV Onderwijs organiseert vandaag in het CNV-hoofdkantoor te Utrecht de jaarlijkse ledenvergadering, waarin we elkaar informeren over de ontwikkelingen in het Hoger Onderwijs; over de toekomst van het hoger onderwijs in het algemeen, in relatie tot de toekomst van, en de rol die de vakbond daarin in het bijzonder speelt.
Naast de presentaties die in zo’n bijeenkomst worden verzorgd, is er uitgebreid gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de zaken die momenteel in het hoger onderwijs spelen. Bij deze vergadering zijn ook bestuurders en medewerkers van CNV Onderwijs aanwezig, om ons te informeren en om van ons te horen welke items van het hoger onderwijs voor de vakbond in de komende tijd van belang zijn.

De nieuwe CNV-voorzitter aan het woord
Sectorraadsvoorzitster Tiny Hekkenberg heet iedereen welkom met enkele citaten uit het boek ‘Effectief idealisme’, geschreven door Sectorraadslid Eelco van den Dool. Daarin staat een herkenbaar patroon van alle idealisten centraal. Aan het eind van deze dag meldt Tiny overigens ook vrolijk dat er nog steeds groei zit in het ledenaantal van onze sector Hoger Onderwijs. Als deze stijging doorzet, zullen we op afzienbare termijn ons 1.000e lid kunnen begroeten bij de sector Hoger Onderwijs van CNV Onderwijs.
Maurice Limmen, de nieuwe voorzitter van het CNV, is aanwezig en stelt zichzelf aan ons voor. Hij is sinds het jaar 2000 al werkzaam bij het CNV; sinds enkele maanden als CNV-voorzitter. Maurice geeft aan dat momenteel veel verworvenheden in het onderwijs onder druk staan door flexibilisering van en uitbuiting & verdringing in de arbeidsmarkt. De wereld van de arbeid is momenteel fundamenteel aan het veranderen, en de vraag is hoe we daar mee omgaan. In combinatie met open Europese grenzen ondermijnt dat de arbeidsmarkt momenteel fundamenteel, en dat raakt onze positie en onze belangen in de arbeidsmarkt. Daarom moeten we het daar als vakbond vooral over hebben. Daarbij zouden we ons ook moeten richten op het gesprek in en met ‘Europa’, om ook op dat niveau de kwaliteit van onze Nederlandse arbeidsmarkt weer te herstellen. Maurice pleit daarbij tevens voor verdergaande samenwerking van verschillende afdelingen binnen onze vakbond, en ook voor samenwerking van het CNV met andere vakbonden. Hij hoopt dat we daarmee èn dàn eerlijker regels – tegen de race naar de bodem van de Nederlandse arbeidsmarkt - kunnen realiseren.

Gesprek over Onderwijs
Ook in het onderwijs moeten we ons richten op verdergaande ontwikkeling van onze onderwijsberoepensector. Ook in het onderwijs hebben mensen daaraan behoefte, volgens Maurice.
Na zijn korte presentatie is er volop gelegenheid om met deze nieuwe CNV-voorzitter in gesprek te gaan over hetgeen in zijn inleiding aan de orde kwam. Veel vragen uit de zaal gaan echter vooral ook over wat dit concreet betekent voor het werk van de medewerkers in het hoger onderwijs.

Presentatie van de voorzitter van CNV Onderwijs
Helen van den Berg – voorzitter van CNVO - vertelt na de pauze over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs en over de samenwerking van CNVO met CNV Publieke Zaak (Zorg & Overheid & Universiteiten). Voor die samenwerking zijn geen belemmeringen gevonden, dus inmiddels zijn CNV-O en CNV-PZ gezamenlijk de zogenoemde inrichtingsfase ingegaan. De verenigingen en de werkorganisaties zullen op termjn worden samengevoegd. Beoogd wordt om met drie pijlers/sectoren te gaan werken, waarbij er in elk geval een sector Onderwijs zal komen (naast Zorg & Welzijn en Overheid). Elke sector krijgt een eigen bestuur. Ontmoeting & Uitwisseling zullen in de nieuwe structuur in (inter)sectorale verbanden (communities) centraal staan.
Kaderstellend in dit samenwerkingsproces zijn: Herkenbaarheid van de eigen sector, Kwaliteit van dienstverlening, en Onder de CNV-vlag blijven. “Het Schooljournaal zal niet verdwijnen”, aldus Helen.

Bouwen aan een nieuwe CNVO-Visienota 2015-2019
Het bestuur van CNV Onderwijs wil samen met haar leden bouwen aan een nieuwe Visienota voor de periode van 2015-2019. Een eerste concept is als aanzet in de Algemene Vergadering gepresenteerd. De volgende drie thema’s zullen waarschijnlijk centraal komen te staan in deze nieuwe visienota: Meer waardering, Meer werkgelegenheid en Minder werkdruk. Deze drie zijn ontleend aan het voorliggende Nationaal Onderwijsakkoord.
We inventariseren aan de hand van de drie werkvragen van het bestuur op welke wijze onze Sectorraad input vanuit het Hoger Onderwijs kan leveren voor deze in ontwikkeling zijnde Visienota.

Professionaliseringsdoelen worden niet gehaald
Van allerlei kanten komen daarna uiteenlopende items, die de aanwezige CNVO-leden ook relevant vinden met betrekking tot deze nieuwe Visienota. Een thema dat steeds weer terugkomt in de discussie, is de roep om professionalisering van medewerkers in het Hoger Onderwijs. Nu we eenmaal zover zijn dat er een belangrijke professionaliseringparagraaf is vastgelegd in de CAO van het Hoger Onderwijs, zijn alle partijen eraan gehouden daaraan uitvoering te geven. Om diverse – veelal voor iedereen heel herkenbare – redenen lukt het veel hogescholen nog niet om de gewenste professionalisering in voldoende mate te realiseren. De feitelijke taakbelasting en de door medewerkers ervaren werkdruk staan het realiseren van de beoogde en overeengekomen deskundigheidsbevordering geheel of gedeeltelijk helaas in de weg. Hogescholen halen daarmee hun taakstelling niet. De vraag is dan welke rol de vakbond zou moeten spelen bij het bijvoorbeeld auditen van de mate waarin hogescholen erin slagen om de geplande professionalisering in zijn volle omvang zowel kwalitatief als kwantitatief te realiseren.

Geen opmerkingen: