Cover van het boek Willem-Alexander - Portret van onze nieuwe koning |
Kadoboeken van de C1000
Alleen op 26 & 27 april 2013 kregen de klanten van C1000 Kooistra in Stiens na het afrekenen van hun boodschappen van supermarkteigenaar Kooistra een mooi fotoboek uitgereikt. Het is het boek 'Willem-Alexander - Portret van onze nieuwe koning'. Dit boek is voor de C1000 gemaakt door de royaltydeskundige Marc van der Linden, ter gelegenheid en ter ere van de toen nog aanstaande troonswisseling op 30 april 2013.
Dit boek is het tweede deel van een serie van twee nieuwe boeken. Het eerste deel, getiteld 'Beatrix - Portret van onze koningin', werd eerder al bij C1000 Kooistra in Stiens uitgereikt bij een besteding aan boodschappen vanaf € 50,-
Ter ere van de troonswisseling 30-04-2013
Aan de hand van veel unieke foto's van onze toen nog aanstaande koning geeft Marc van der Linden in dit boek zijn visie op de bijzondere Oranje: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Dat biedt een veelzijdig beeld van mooie en verdrietige en onvergetelijke momenten.
Bij zijn aantreden is Willem-Alexander 46 jaar oud. Tot aan zijn troonsbestijging was hij de 'Prins van Oranje', in de volksmond ook wel de 'kroonprins' genoemd..
In zes hoofdstukken beschrijft Marc van der Linden in dit boek het leven van Willem-Alexander. Het boek begint met een citaat uit 2013 van toen nog Prins Willem-Alexander:
"Het is een grote eer
om mijn moeder op te mogen volgen
en een grote eer voor ons
om het land te mogen dienen".
Inleiding - Willem-Alexander
In dit inleidende hoofdstuk geeft Marc van der Linden zijn visie op de rol die de nieuwe koning gaat spelen in ons land.
- Willem-Alexander stelt grenzen, laat iets zien van zichzelf, en geeft duidelijk aan wat hij wel en niet wil delen met de rest van Nederland;
- Het koningschap is een zware taak, die vol te houden is dankzij een gelukkig privéleven;
- Ook het koningschap blijft mensenwerk, al heeft de functie soms onmenselijke kanten.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand is geboren op 27 april 1967.
Hij groeit aanvankelijk op in kasteel Drakesteyn in Lage Vuursche. Later verhuist het gezin van moeder Beatrix & vader Claus naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Prins Willem-Alexander studeert eerst in Wales, vervult dan zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Marine en gaat dan Geschiedenis studeren aan de Universiteit Leiden.
Hoofdstuk 2- Liefde
Willem-Alexander mag zijn hart volgen bij de keuze van een partner, maar daar wordt goed op gelet, want op een dag zal zijn echtgenote ook als koningin naast hem als koning staan.
Op 02-02-2002 trouwt Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima, zijn belangrijke adviseur, die hem ook steunt in de voorbereiding voor de rol van het aanstaande koningschap. Als Nederlanders leren we prinses Máxima kennen als een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn.
Hoofdstuk 3 - Vader
Al sinds eeuwen is één van de belangrijkste taken van een (toekomstige) koning: het zorgen voor nageslacht. Als Willem-Alexander en Máxima kinderen krijgen, is daarmee in principe de toekomst van de monarchie verzekerd. Hun liefde voor elkaar wordt bekroond met de geboorte van drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane.
Kroonprins Willem-Alexander lanceert samen met de Rijksvoorlichtingsdienst in 2005 de zogenoemde 'Mediacode', waarin hij de media belooft op sommige momenten meer toegang te geven tot zijn privacy, als de media zijn gezin in ruil daarvoor op andere momenten met rust laten.
Hoofdstuk 4 - Kroonprins
Na een 'gewone' jeugd begint Willem-Alexander pas na zijn studie met de echte voorbereiding op het koningschap. Hij vertegenwoordigt ons staatshoofd Koningin Beatrix in binnen- en buitenland, is lid van de Raad van State (bestuurlijke ervaring) en van het Internationaal Olympisch Comité (IOC; internationaal netwerken); hij loopt stage bij de Luchtmacht (band met de krijgsmacht), hij oriënteert zich op de rechterlijke macht en op het binnenlands bestuur, en fungeert als boegbeeld van het Nederlandse bedrijfsleven. Met zijn inzet en expertise op het gebied van Watermanagement maakt hij internationaal naam.
Dat het koninklijk leven niet altijd over rozen gaat, merkt Willem-Alexander als zij besluit om een vakantievilla in Mozambique te kopen fel wordt bekritiseerd. De uiteindelijke aankoop van een vakantievilla in het Zuid-Griekse Kranidi oogst meer succes.
Hoofdstuk 5 - Allure
Máxima wordt geboren in 1971 in Buenos Aires in Argentinië. Ze studeert Economie in Argentinië en gaat daarna werken bij verschillende banken in de Verenigde Staten. In het jaar 2000 vraag ze bij haar werkgever de Deutsche Bank overplaatsing naar Brussel, om in de Belgische Ardennen in het diepste geheim op Nederlandse les te gaan en om dichter bij Willem-Alexander te komen wonen.
Máxima zet zich in voor de allerarmsten op aarde en ze stimuleert het muziek maken onder kinderen. Haar flair en allure (in bijvoorbeeld gedrag en kleding) maken dat Nederland gaat houden van deze aanstaande koningin. Op 30 april 2013 was het dan eindelijk zover: Willem-Alexander wordt Koning der Nederlanden en vanaf dat moment spreken we ook van Hare Majesteit Koningin Máxima.
Hoofdstuk 6 - Toekomst
Al in het jaar 2007 vertelt Willem-Alexander dat het koningschap allereerst continuïteit en stabiliteit is en dat hij zijn naderend koningschap beschouwt als samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend.
In 2013 neemt Willem-Alexander afscheid van twee van zijn liefdes: de krijgsmacht en het IOC. Als koning wil hij wel zijn trots voor en zijn verbondenheid met de Nederlandse krijgsmacht blijven uitdragen.
Na de troonswisseling zullen Willem-Alexander en Máxima tussen eind mei 2013 en eind juni 2013 elke week twee dagen het land in gaan om per dag twee provincies te bezoeken. In november 2013 gaan ze naar het Caraïbische deel van het koninkrijk, naar Curacao, Aruba, Sint Maarten en naar de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Het koninklijk paar zal te zijner tijd gaan wonen in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
We hebben een koning, leve de koning!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten