Lezing van Aukje Nauta in de Sector Hoger Onderwijs van CNVO |
Actuele inhoud
Eenmaal per jaar komen we als leden van de Sector Hoger Onderwijs van de onderwijsbond van het Chistelijk Nederlands Vakverbond (CNVO) bijeen in de Jaarvergadering van onze sector. Vroeger waren dat ledenvergaderingen met een agenda die nogal tamelijk huishoudelijk van aard was. Tegenwoordig zijn die huishoudelijke zaken nauwelijks meer aan de orde, waardoor er ruimte is gecreëerd voor een component van veel meer inhoudelijke aard; een thema dat voor de leden uit het hoger onderwijs in de werkpraktijk van alledag actueel is.
Vanavond komen we voor deze jaarlijke ledenvergadering bijeen in het hoofdkantoor van het CNVO in Utrecht.
Aukje Nauta
Nadat sectorvoorzitter Tiny Hekkenberg ons allen welkom heeft geheten, introduceert ze de spreker van vanavond: prof.dr. Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar 'Employability in Werkrelaties' aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar universitair onderzoek en onderwijs adviseert ze ook bedrijven en instellingen over Human Resource-onderwerpen, zoals: inzetbaarheid, arbeidsrelaties, conflicthantering, organisatieontwikkeling en sociale innovatie. In haar boek 'Tango op de werkvloer' pleit ze voor ondernemende werknemers, die actief aan hun loopbaan werken.
Maatwerk door co-creatie
In haar lezing gaat Nauta onder ander in op het omgaan met steeds flexibeler wordende arbeidsrelaties. Ze vertelt dat tussen medewerker en leidinggevende constructief gewerkt kan worden waar in een gesprek tussen werknemer en leidinggevende afspraken op maat worden gemaakt, bij voorkeur zogenoemde 'i-deals', afspraken die bij voorkeur goed zijn voor zowel werknemer, werkgever, medewerkersteam (dan noem je ze 'team-deals') als voor de organisatie in het algemeen.
Een aantal zaken, die in haar lezing aan de orde komen:
- Spontaan gedrag, gedrag dat ten dienste staat van een specifiek individu, zonder vooruitzicht op een extrinsieke beloning;
- Hoeveel regels zijn op je werkplek optimaal om in je werkkring het werk goed te kunnen doen?
- De norm van wederkerigheid is universeel, maar de uitingsvorm ervan verschilt per cultuur;
- Als in werkverhoudingen de wederkerigheid in de ruil van geven en nemen in disbalans is, is er sprake van een breuk in je onderling psychologisch contract, en kun je dat eigenlijk alleen maar in de dialoog met elkaar oplossen;
- Voorwaarden voor optimale wederkerigheid in werkrelaties zijn onder andere: rechtvaardigheid, dienend leiderschap, emotionele betrokkenheid, werktevredenheid en een conciëntieuze persoonlijkheid;
- In arbeidsrelaties zou je bij voorkeur op zoek moeten gaan naar een slim evenwicht tussen gestandaaardiseerde regelingen, gereguleerde flexibiliteit en voor de rest maatwerk; waarbij het de uitdaging is om een slimme verhouding in de omvang van die afzonderlijke delen te regelen;
- Een vakbond zou meer moeten doen aan individuele dienstverlening aan haar leden, zodat die leden in staat zijn de werkverhoudingen met leidinggevende en andere collega's in co-creatie te regelen.
Vóór de pauze reageert Willem Jelle Berg - CNVO-bestuurder Hoger Onderwijs - inhoudelijk op de lezing van Aukje Nauta, waarna plenair wordt nagesproken over de inhoud van haar presentatie.
Twee jubilarissen ontvangen in ons midden de zilveren bondsspeld voor een 25-jarig lidmaatschap, en de gouden bondsspeld voor het 40-jarig bondslidmaatschap.
Na de koffiepauze krijgen we de gelegenheid om in een wat meer informele setting in gesprek te gaan met de CNVO-sectorraadsleden van de sector Hoger Onderwijs over zaken als: Missie & Visie, Strategisch beleidskader, Activiteitenplannen, Sectorfinanciën, en is er gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met Joop Veld, het nieuwste lid - de secretaris - van onze Sectorraad Hoger Onderwijs.
Aan het eind van de avond inventariseert sectorvoorzitter Tiny Hekkenberg of er nog andere zaken moeten worden besproken en daarna sluit ze deze Jaarvergadering af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten