Het parochiestempel van Sint Jacobus in de Mariakapel van Tuitjenhorn |
Schagen
Even na 9.00 uur starten Durkje
en ik onze dagtocht bij de rooms-katholieke Christoforuskerk op de Markt van Schagen. Dit is ons derde dagtraject in deze Voorjaarsvakantie van de meerdaagse
langeafstandwandeling van Den Oever naar Amsterdam. Van de wandelgids ‘Van Wad tot IJ’ bewandelen we vandaag
het traject van Schagen naar Bergen, over een afstand van ongeveer 23
kilometer.
Als
we van start gaan, is het evenals gisteren prachtig winterweer. De zon schijnt aangenaam, maar
de temperatuur stijgt tot slechts iets boven het vriespunt. We wandelen Schagen uit ter hoogte van de Schagerwiel.
Sint Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn
We lopen via de dorpen Valkkoog, Groenveld en Stroet naar Tuitjenhorn. In Tuitjenhorn gaan we op zoek naar de van 1856 daterende rooms-katholieke kerk Sint Jacobus de Meerdere. We bewandelen de Noordhollandse aanlooproute van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, en als rechtgeaard pelgrim bezoek je dan onderweg alle 'Jacobalea' die je langs het pelgrimspad vindt. Dit is de eerste kerk op dit Noordhollandse pelgrimspad waar Jacobalea zijn te vinden, dus we hopen hier een open kerk aan te treffen. We hebben pech, want de kerk is gesloten, dus het Jacobusbeeld op het altaar, een afbeelding van Sint Jacobus de Meerdere op de rugkant van de preekstoel en een pasteltekening van Sint Jacobus bij de ingang van de kerk kunnen we nu niet bekijken. Wel zien we de Jacobsschelp tegen de buitenmuur van de kerk. De Mariakapel van deze kerk is gelukkig geopend en als we die bezoeken, zien we dat het parochiestempel met daarop de afbeelding van Sint Jacobus wel beschikbaar is voor gebruik. We plaatsen het parochiestempel in onze routegids, ten teken dat we deze Sint-Jacobskerk hebben bezocht.
Van Eenigenburg, via Krabbendam naar Schoorldam
Het volgende dorp waar we doorheen wandelen, is Eenigenburg. Voorbij Eenigenburg gaan we de Westfriese Omringdijk op, om over deze meer dan 700 jaar oude zeedijk naar Krabbendam te lopen. De route gaat daarna ook verder over de Westfriese Dijk, tot aan Schoorldam. Bij Schoorldam steken we de N9 over, om dan direct het dorp Schoorl binnen te wandelen.
Pauze bij de klimduin van Schoorl
In Schoorl gaat de route door het bosperceel langs de rand van het dorp. We hebben vanwege de lage temperatuur nu zonder pauzeren bijna vier uren gelopen, dus het wordt wel tijd om een lunchpauze te organiseren. Daarom wijken we in Schoorl nabij het dorpscentrum even af van de wandelroute. We lopen naar de klimduin van Schoorl, omdat we weten dat daar enkele horecagelegenheden zijn. Aan de voet van de klimduin genieten we van een aangenaam warme lunchpauze. Vlak voordat we vanuit dit restaurant weer vertrekken, ontmoeten we hier nog een collega van Stenden Hogeschool, die hier met zijn gezin op vakantie is.
Aagtdorp en Bergen
We wandelen weer terug naar de Omloop, waar onze wandelroute verder gaat. Van Schoorl lopen we naar het dorpje Aagtdorp. Inmiddels is de bewolking over dit mooie duingebied getrokken en we zien zowaar hier en daar enkele fijne sneeuwvlokjes rondom ons naar beneden dwarrelen. Daar blijft het ook bij, dus geen neerslag van enige betekenis vandaag.
Voorbij Aagtdorp volgt een mooi geasfalteerd wandelpad door de beboste duinzoom, iets hoger gelegen dan het naastliggende fietspad en de veel drukkere Postweg en Duinweg. Na een mooie wandeling arriveren we iets na 14.00 uur bij ons eindpunt voor vandaag: restaurant Duinvermaak aan de rand van Bergen, tegenover het Noorhollands Duinreservaat.
Met de auto rijden we naar Schagen, waar we de andere auto afhalen, waarna we huiswaarts keren naar Stiens. We hebben nu drie dagen aaneengesloten gewandeld van Den Oever naar Bergen, over een totale afstand van ongeveer 60 kilometer. Een mooie begin van deze Noordhollandse wandelroute 'Van Wad tot IJ'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten