Donderdagavond 24 september 2009
Als Regiocomité Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim (VVW) en Friesch Dagblad starten we vanavond gezamenlijk ons tweede seizoen Debatcafé's. Drie debatcafé-avonden in het najaar van 2009 in september, oktober en november en drie avonden in het voorjaar van 2010 in januari, februari en maart. Vanavond starten we met een Debatcafé dat als thema heeft: "Markwerking in de zorg". Het debatcafé staat ook nu weer onder leiding van de heer Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, tevens bestuurslid van het Friesch Dagblad.
Deze eerste aflevering van de nieuwe serie Debatcafé's is in onze nieuwe locatie, Eetcaf'é "De Kleine Wereld" te Leeuwarden. Het doel van onze Debatcafé-avonden is om zesmaal per jaar een discussie te organiseren tussen enerzijds wetenschappers en anderzijds opinon leading-experts uit de Friese praktijk over actuele, regionale thema’s. De zaal wordt door Siem Jansen altijd van harte uitgenodigd vooral mee te debatteren. Daar wordt gelukkig altijd ook veel gebruik van gemaakt, hetgeen interessante avonden oplevert.
Faillissementen in de thuiszorg, rechtszaken vanwege kartelvorming, de marktwerking heeft de zorg naast voordelen ook extra problemen bezorgd. Zijn de voordelen die problemen waard? Of zijn we met ons allen slechter af nu er vooral naar de bedragen onder de streep wordt gekeken? Feit is dat de gezondheidszorg steeds meer geld kost. We worden ouder, bedenken slimmere, maar ook duurdere manieren om mensen beter te maken, en worden daardoor nóg ouder. Hoe betalen we dat in de toekomst, zonder de zorg zelf slechter te maken?
In het Debatcafé van vanavond gaat voormalig lector "Bestuurbaarheid" van de Christelijke Hogeschool Windesheim, de heer Jan Jurriëns in discussie met de heer Klaas Kuilman om deze en andere vragen te beantwoorden. Klaas Kuilman is per 1 september 2009 benoemd tot directeur van Thuiszorg Het Friese Land. Hij was daar sinds juni 2008 reeds als interim-directeur actief en voerde een reorganisatie bij Het Friese Land door om de zorgelijke financiële situatie om te buigen. Hij kent dus de problematiek uit de eerste hand.
Klaas Kuilman:
Als we marktwerking in de zorg willen, moeten we het ook helemáál doen en niet een beetje van dit en een beetje van dat. De zorg was vroeger - tot aan de Tweede Wereldoorlog - ook privaat; en dat kan ook nu wel weer. Kostenbesparingen in de bedrijfsvoering van de zorg zijn zeker nog wel te behalen. De huidige CAO die voor de Thuiszorg geldt, is onbruikbaar om de gewenste veranderingen in de zorg in te voeren. We hebben in Nederland helaas een wantrouwen georganiseerd jegens zorgprofessionals. Eindelijk heeft ons huidige kabinet met minister Klink substantieel geld vrijgemaakt voor preventie in de zorg.
Jan Jurriëns:
Aan echte marktwerking doen we niet. Zelfs aan de voorwaardelijke theorie van marktwerking voldoen we niet eens. Politiek Den Haag stikt van de economen, maar ze bakken er niets van. Het lijkt erop dat al die economen alle beginselen van de (markt)economie die in het eerste jaar van de studie Economie worden behandeld, hebben overgeslagen. Er moet meer vrijheid bij de zorgprofessionals worden gelegd, in plaats van ze zoveel te gaan controleren. Marktwerking is niet zo interessant; wat we in elk geval wel zouden moeten doen, is het veranderen, vereenvoudigen van de zorg-organisatie. Het gaat in de praktijk niet alleen om medisch-verpleegkundige zorg; vooral ook medemenselijkheid en persoonlijke aandacht maken dat mensen zich al snel weer een beetje beter voelen.
Aan het eind van de avond zijn de aanwezigen het snel met elkaar eens: geef de gezamenlijke zorginstellingen van de provincie Fryslân alle geld dat nu ook in Fryslân aan zorg wordt besteed en laat de samenwerkende Friese zorginstellingen met hun totaalpakket komen van bijvoorbeeld thuiszorg en verzorgingshuizen. De Friese zorgprofessionals lossen dan alles zelf en samen wel op en kunnen met dat geld in elk geval zeker doen wat nodig is. Stop dan vooral ook met alle zorgrapportages en organiseer steekproefgewijze zorgkwaliteits- en cliëntentevredenheidscontrôle.
zaterdag 26 september 2009
Debatcafé over Marktwerking in de Zorg
Labels:
CAO,
De Kleine Wereld,
Debatcafé,
Friesch Dagblad,
Het Friese Land,
Jansen,
Jurriëns,
Klink,
Kuilman,
lector,
Leeuwarden,
marktwerking,
Regiocomité Fryslân,
thuiszorg,
VVW,
Windesheim,
zorg
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten