Woensdag 1 juli 2009
De eigenaar van De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie - Stichting Alde Fryske Tsjerken - is van plan De Groate Kerk in 2010 te restaureren. In elk geval het dak, de toren en de vloer worden gerestaureerd. Dat biedt op dit moment de gelegenheid om gelijktijdig ook de actuele functie en de mogelijke functieveranderingen van De Groate Kerk onder de loep te nemen. Daartoe zijn we vanavond met een aantal belanghebbende organisaties bijeen in het Jabikshuus achter De Groate Kerk, op uitnodiging van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de gemeente Het Bildt.
Als respectievelijk bestuurslid en voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân wonen Peet Luehof en ik de Startbijeenkomst van het Project Jabikspaad bij. De leiding is in handen van burgemeester Aucke van der Werff van Het Bildt en directeur Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Daarnaast zijn diverse andere vertegenwoordigers aanwezig van bijvoorbeeld Stichting De Groate Kerk, Uytland Recreatie Ondernemers, Provincie Fryslân, Stichting Plattelandsprojecten en beroepskrachten, zoals bijvoorbeeld ambtenaren, een consultant en een architect.
Reeds bij aanvang van deze startbijeenkomst blijkt bij de aanwezigen een grote betrokkenheid bij dit majeure project betreffende de mogelijke functieveranderingen van De Groate Kerk. Voor onze Stichting Jabikspaad Fryslân biedt dit project hoogstwaarschijnk eindelijk de mogelijkheid om in De Groate Kerk een permanent Informatiepunt over "pelgrimeren over het Jabikspaad naar Santiago de Compostella" te realiseren. Vanavond pleit ik er voor om bij aanvang van het project te inventariseren welke landelijke, provinciale en locale belangengroepen vergelijkbare belangen hebben, opdat we niet hoeven te volstaan met alleen een Informatiepunt, maar dat het op termijn mogelijk uit kan groeien tot een incidenteel en/of regelmatig geopend bezoekerscentrum.
Aan het eind van deze startbijeenkomst wordt een Stuurgroep geformeerd, waarin ook een vertegenwoordiger van onze Stichting Jabikspaad Fryslân zitting zal nemen. De initiërende partijen hebben reeds een projectmedewerker aangesteld, die voor optimale voortgang en resultaatbereik zorg zal dragen. Inmiddels heb ik ook de toezegging van de opleiding Vrijetijdsmanagement van Stenden hogeschool dat we per aanvang september 2009 tenminste twee projectstudenten in dit project zullen laten deelnemen. Een uitdagend onderwijsproject voor onze studenten en tegelijk een flinke formatieve en inhoudelijke impuls voor dit mooie Friese project met landelijke en wellicht ooit ook internationale uitstraling.
Ultieme doel is dat het vanzelfsprekend is dat pelgrims, die vanuit bijvoorbeeld Nederland willen wandelen naar het Spaanse Santiago (St. Jacob) de Compostela, hun pelgrimstocht zullen starten in De Groate Kerk van Sint Jacobiparochie, om dan via de Friese waddenkust bij Zwarte Haan naar Santiage de Compostela te wandelen (en wellicht nog even door te lopen naar Cap Finisterre aan de Spaanse westkust). Je loopt dan eigenlijk van St. Jacob naar St. Jacob; van het begin van de wereld naar het eind van de wereld; immers, van kust naar kust.
De Stuurgroep is geïnstalleerd, het project is begonnen, de deelnemende partijen zijn betrokken en enthousiast, we hebben meerdere mooie subdoelen voor ogen en de restauratie en functieverandering van De Groate Kerk zal volgens verwachting volgend voorjaar kunnen starten. Als volgend jaar - in 2010 - het Jabikspaad officieel 10 jaar bestaat, is er alle reden om het werk van Stichting Jabikspaad Fryslân enthousiast voort te zetten.
woensdag 1 juli 2009
Startbijeenkomst Project Jabikspaad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten