De autorit naar en vanuit onze Stenden hogeschool-locatie Emmen is altijd een geschikt moment om je via de autoradio te laten informeren over allerlei actuele zaken van uiteenlopende aard. Zo ook aan het eind van deze middag. Op de lange Frieslandroute van Emmen naar Leeuwarden luister ik naar het VPRO-radioprogramma "Wetenschapsnieuws"; een programma waarin diverse noviteiten uit de wetenschap worden gepresenteerd en vervolgens door diverse wetenschappers van hun commentaar worden voorzien.
Vanmiddag gaat het onder andere over het werk van fotograaf Wim van Egmond, die zich heeft toegelegd op de zogenoemde fotomicrografie. Hij wist met behulp van microscopen prachtige detailfoto's van insecten te maken. Bij deze vorm van fotografie is het niet een kwestie van lukraak een aantal foto's maken en daar de mooiste van te selecteren. Het is moeilijk om diepte in microscopische foto's te krijgen, maar door veel foto’s van hetzelfde insect over elkaar heen te leggen, is het Wim van Egmond gelukt om scherptediepte op micro-niveau te creëren. De fotokleuren van de beestjes zijn echt. Door diffuus licht te gebruiken, komen de kleuren van de insecten prachtig op de foto.
Fotograaf Wim van Egmond heeft ook een virtueel museum aan zijn foto's gewijd: het zogenoemde "Micropolitan Museum". De foto hierboven is een representatief exemplaar uit de collectie van zijn museum. Op deze foto staat de kop van een wesp. Daarop zijn de sterke kaken zichtbaar, waarmee de wesp in staat is om harde materialen zoals hout af te knagen om dat vervolgens te gebruiken bij het bouwen van het wespennest. Zie voorts ook de welbekende sprieten op de kop van de wesp.
Voor wie nog meer van het bijzondere werk van deze microfotograaf Wim van Egmond wil zien, hierbij de weblink naar zijn virtueel museum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten