Vrijdag 16 juni 2017
|
Dominee Jaap Overeem begeleidt saxofoniste Annebeth Ars op piano |
Benefietconcert
In het kader van de zonnepanelenactie van onze Protestantse Gemeente van Stiens heeft onze predikant dominee Jaap Overeem het plan opgevat om een benefietconcert in de huiskamer van familie Overeem-Scholtens te organiseren, waarbij de opbrengst van dit huiskamerconcert is bestemd als bijdrage aan de inzamelingsactie om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen ten behoeve van de aanleg van 60 zonnepanelen op het dak van ons Stienser kerkgebouw.
Met zijn twaalven zijn we vanavond als concertgangers bijeen in huize Overeem-Scholtens, waar dominee Jaap vanavond zijn muzikale talenten zal inzetten, daartoe bijgestaan door ons jonge gemeentelid Annebeth Ars met haar saxofoon en door de echtgenote van Jaap, dominee Desirée Scholtens die vanavond als gastvrouw ook de catering verzorgt. In deze gezellige huiskamersfeer genieten we vanavond van een aangenaam muzikaal programma.
Het muzikale avondprogramma is ingedeeld in de volgende vier afdelingen:
Afdeling I: Studeren op de Pianoforte
Alle afdelingen worden ingeleid door Jaap Overeem. Deze eerste afdeling krijgt als motto: 'Pianisten worden beter als je ze plaagt' (naar Rik Venekamp).
Dominee Jaap vertelt dat hij al sinds december 1992 zijn geliefde Grotrian Steinweg-piano bespeelt. We krijgen onder andere uitleg over het pianomechaniek van zijn geliefde piano.
We luisteren naar '
Arioso moderato' uit de bundel '60 Etüden für Klavier' van componist Johann Baptist Cramer (1771-1858). Dit muziekstuk zet de piano in als ware het een strijkkwartet.
Daarna volgt een pittig stuk, getiteld '
Adagio con molta expressione', uit 'Etuden op. 70', Nr. 20, ook een 19e eeuws muziekstuk, gecomponeerd door Ignaz du Mocheles (1794-1870).
Dan volgt een stuk in een 'vervelende' vijfkwartsmaat. getiteld:
'Arhytmic Jazz', mooi gebracht door Annebeth Ars op haar saxofoon, samen met Jaap Overeem op piano.
Inmiddels voelt het publiek zich zo vrijmoedig om de muziekstukken met applaus te bekronen.
Afdeling II: Sonate
'Ik wil de regels bestuderen om het beste middel te vinden om ze te overtreden'. Met dat citaat van Ludwig van Beethoven begint Jaap zijn tweede deel van dit concert. Hij trekt een muzikaal vergelijk tussen de karakteristieken van klassieke en de romantische muziek. Illustratief speelt hij dan de '
Grande sonate pathétique', Opus 13, no 8, het eerste deel, van Ludwig van Beethoven (1770-1827). In dit stuk komt de muzikale kunstenaar als persoon waarlijk in beeld, karakteristiek voor de Romantiek.
Dat is een expressief stuk, maar houd je vast, want ook het laatste stuk van de tweede afdeling gaat met veel expressie gepaard, namelijk: '
Aria pour Soxophone alto et Piano', uit 1936, prachtig
vertolkt door Annebeth op saxofoon, daarbij dienstbaar begeleid door Jaap op piano. Hun frequent tussentijdse oogcontact toont dat ze er alles aan doen om optimaal op elkaar afgestemd dit muziekstuk van Eugène Bozza (1905-1991) tot een hulderijk einde te brengen.
|
Goed observeren en spelen voor een optimaal samenspel |
Afdeling III: Van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen
In deze afdeling na de pauze met hapje en drankje wordt de brug van de 19e naar de 20e eeuw gelegd, met als motto: 'Muziek is de stilte tussen de noten' (naar Claude Debussy).
We luisteren naar '
Claire de lune' uit de 'Suite Bergamasque' van Claude Debussy (1862-1918), een stuk dat afwisselend ingetogen en opgetogen is, met een verkwikkende tinteling gespeeld en eindigend met een lage slottoon.
En dan volgt Alexander Scriabin (1872-1915) zijn '
Préludes op. 11',, en dan achtereenvolgens de verschillende karakters van de nummers 6 en 10 en 13.
Sviatoslav Richter (1915-1997) zei al van Scriabin dat deze componist geen dagelijks brood is, maar wel de stevige borrel die je flink raakt, of een poëtische drug, en zelfs ook een breekbaar kostbaar kristal. Wij luisteren naar de verschillende karakters van de drie opeenvolgende muziekdelen.
Het voorlaatste concertstuk is '
Vallée d'Aoste' van Ferre Fennan (1966). Daarin is weer een belangrijke rol weggelegd voor Annebeth Ars, die dit muziekstuk afrondt met een superlang adembenemende slottoon. Applaus van allen (publiek); verdiend voor beiden (saxofonist en pianist).
Afdeling IV: Toegift
De toegift wordt verzorgd door dominee Jaap Overeem, met de '
Novelette in F', Opus 21, No 1 (daterend van 1838), van componist Robert Schumann (1810-1856).
Dit is een tamelijk verhalend muziekstuk, waarbij je al luisterend zomaar je eigen verhalen verbeeldt, als een film op de geluidsgolven van de gevarieerde muziekdelen.
Het onderliggende motto van deze toegift is: 'De roeping van een kunstenaar is licht te brengen in de diepten van het menselijk hart', naar Robert Schumann.
Vanavond hebben Annebeth op saxofoon, Jaap op piano, Desirée met haar hapjes en drankjes, en het publiek van de avond ieder op eigen wijze een positieve bijdrage geleverd aan het succes van deze aangename avond. En na afloop bleef het nog lang gezellig in huize Overeem-Scholtens.
Dank zij alle aanwezigen.