zondag 30 april 2017

WaddenWandelen op Schiermonnikoog van De Marlijn naar Schiermonnikoog Dorp

Zondag 30 april 2017
Met harde wind over het Schiermonnikoger strand van De Marlijn naar Paal 10



















Wandelroutes over zes Waddeneilanden
WaddenWandelen op Schiermonnikoog
Etappe van De Marlijn naar Schiermonnikoog Dorp
Zondag 30 april 2017 – 14,5 km.
Dag 2: 17,8 - 32,3 km

Wandeltweedaagse op Schiermonnikoog
In 2013 gaf de ‘Stichting Wandelnet’ de wandelgids van Streekpad 4 uit. De titel van deze routegids is ‘WaddenWandelen’ en de subtitel is ‘Wandelroutes over zes Waddeneilanden’. In deze wandelgids kun je kiezen uit verschillende wandelingen op de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum, met een totale wandelafstand van 276 kilometer.
Voor dit laatste meivakantieweekend hebben Durkje en ik de wandeling op Schiermonnikoog geselecteerd. De hele wandeling heeft een totale lengte van 32,3 kilometer. Wij hebben deze afstand in twee etappes verdeeld, waarvan de eerste een lengte heeft van 17,8 kilometer, en de tweede een lengte van 14,5 kilometer. Gisteren liepen we de eerste etappe en vandaag lopen we de tweede.

De Marlijn
Om 9:00 uur staan we op in onze Bed & Breakfast-accommodatie in Schiermonnikoog Dorp en om 10:00 uur nemen we daar afscheid van onze gastvrouw, om dan te beginnen aan onze tweede etappe.
Vanuit het dorp lopen we eerst over het Scheepstrapad, het Berkenpad, het Bospad en de Prins Bernhardweg de eerste 3,5 kilometers naar strandpaviljoen De Marlijn, want hier begint voor ons vanmorgen de tweede etappe van de Schiermonnikoger WaddenWandeling. Omdat het strandpaviljoen al open is, drinken we op het duinterras eerst een kop koffie alvorens onze vervolgetappe aanvangt.

Strandwandeling bij harde wind
We kunnen kiezen om over het karrenspoor tussen de twee duinenrijen door te lopen, of om over het strand te lopen. We kiezen ervoor om langs de vloedlijn van De Marlijn naar Paal 10 te lopen.
Op het strand staan enkele zeevissers te vissen. Twee van hen hebben net een platvis gevangen als we hen passeren. Het wordt vloed en de we hebben te maken met een behoorlijke krachtige oostenwind, waardoor we stevig door moeten lopen om met deze fikse tegenwind een behoorlijk wandeltempo te maken.
Na ongeveer drie kwartier zien we rechts vóór ons een brede doorgang in de duinenrij. Dit is de plaats waar we die duinenrij moeten doorkruisen, ter hoogte van de hier aanwezige slufter.
We lopen landinwaarts en zien boven op de duin een groep vogelaars staan met de fototoestellen met lange telelenzen op statieven. Voorbij en achter de duinenrij is een natuurreservaat, waar je vanwege het broedseizoen niet in mag.

Waterstaatpad
Aan de achterzijde van de duinenrij ligt het Waterstaatpad, dat we nu ongeveer 3,5 kilometer in westelijke richting volgen.
Hier lopen we iets meer beschut, en bovendien met de wind in de rug, dus dat loopt een stuk lichter. Bovendien lopen we heerlijk in de zon, met rechts de hoog opgaande duinenrij en links een prachtig uitzicht over het waterrijke natuurreservaat met daarin veel watervogels. Omdat het Waterstaatpad veel hoger ligt dan het natuurreservaat, hebben we een mooi uitzicht over het natte natuurgebied.
Ongeveer halverwege passeren we een picknickbank, waar we op plaatsnemen om even te rusten, en om wat te eten en te drinken, Een Duits stel komt uit westelijke richting aanlopen, en komt er ook bij zitten. Resultaat is vier broodetende wandelaars, die te midden van alle vogelgeluiden genieten van de prachtige natuur van dit Waddeneiland.

Reddingsweg en Wasserman bunker
Bij Paal 7 buigen we in zuidelijke richting af om over de Reddingsweg het eiland door een drassig natuurgebied te doorkruisen.
We passeren verderop onder andere de drenkelingen-begraafplaats Vredenhof en nog iets verder komen wij de Wasserman bunker, waar in de Tweede Wereldoorlog Duitsers waren gestationeerd op één van de punten van de Europese kustverdedigingslinie van de Atlantikwal. We beklimmen de hoge duin om de bunker van buiten en van binnen te bezichtigen. Vanaf de hoge duin heb je ook een prachtig panoramisch uitzicht over het hele eiland.

Berkenplas
We lopen door naar de Berkenplas, waar we op het drukbezette terras een kop thee drinken.
Daarna is het nog maar een klein eindje door een warm duinenlandschap naar Schiermonnikoog Dorp. Daar arriveren we rond 14.30 uur.
En dan hebben we nog ruim voldoende tijd en energie om ook nog vanuit Schiermonnikoog Dorp weer terug te lopen naar de veerboot, dus we kiezen ervoor om niet de bus naar de veerhaven te nemen, maar om die afstand wandelend af te leggen.

Schiermonnikoog Dorp
Daarom gaan we eerst weer terug naar onze Bed & Breakfast-accommodatie, waar we onze overnachtingsbagage eerst afhalen. Daarna wandelen we vanuit Schiermonnikoog Dorp over de Reeweg naar de Waddenzeedijk. Aan de voet van deze dijk lopen we over het fietspad naar de veerboothaven.
Drie kwartier later arriveren we bij de veerboot-terminal, waar we nog eens drie kwartier moeten wachten, alvorens de veerboot vanuit Lauwersoog arriveert.

Schiermonnikoger WaddenWandeltweedaagse
Hier bij de veerboot-terminal beëindigen we de tweede dag van deze Schiermonnikoger WaddenWandeltweedaagse.
Vandaag hebben we de 14,5 kilometer lange etappe gelopen, met daaraan voorafgaand de 3,5 kilometer aanlooproute en van dorp naar boot ook nog de ongeveer 3 kilometer lange na-wandeling. Totaal hebben we vandaag derhalve ongeveer 21 kilometer gelopen, en daarmee komt de totale wandelafstand van de afgelopen twee dagen totaal op ruim 42 kilometer, ongeveer even ver als de afstand van een marathon, door ons in twee hele mooie wandeldagen gelopen.

WaddenWandelen op Schiermonnikoog van de Veerboot naar De Marlijn

Zaterdag 29 april 2017
Op het Westerstrand van Schiermonnikoog



















Wandelroutes over zes Waddeneilanden
WaddenWandelen op Schiermonnikoog
Etappe van de Veerboot naar De Marlijn
Zaterdag 29 april 2017 – 17,8 km.
Dag 1: 0 – 17,8 km

Wandeltweedaagse op Schiermonnikoog

In 2013 gaf de Stichting Wandelnet de wandelgids van Streekpad 4 uit. De titel van deze routegids is WaddenWandelen en de subtitel is Wandelroutes over zes Waddeneilanden. In deze wandelgids kun je kiezen uit verschillende wandelingen op de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum, met een totale wandelafstand van 276 kilometer.
Voor dit laatste meivakantieweekend hebben Durkje en ik de wandeling op Schiermonnikoog geselecteerd. De hele wandeling heeft een totale lengte van 32,3 kilometer. Wij hebben deze afstand in twee etappes verdeeld, waarvan de eerste een lengte heeft van 17,8 kilometer, en de tweede een lengte van 14,5 kilometer. Vandaag lopen we de eerste etappe en morgen de tweede.


Schiermonnikoog Dorp
Om 8:00 uur vertrekken Durkje en ik vanuit Stiens. In Lauwersoog stappen wij op de veerboot naar Schiermonnikoog, die afvaart om 9:30 uur.
In drie kwartier zijn Durkje en ik met de veerboot al op Schiermonnikoog. Vanaf de veerbootpier lopen we over de Waddenzeedijk naar Schiermonnikoog Dorp. Daar brengen we eerst onze overnachtingsbagage bij de Bed & Breakfast-accommodatie aan de Middenstreek, waar we vannacht zullen overnachten. In het dorpscentrum drinken we daarna eerst even een kopje koffie op een zonovergoten terras, alvorens we de eilandwandeling vervolgen.
Na een korte dorpswandeling wandelen we tegen 12:00 uur Schiermonnikoog Dorp uit, ter hoogte van de Westerburenweg.

Westerplas en Westerstrand
We verlaten de Westerburenweg om af te buigen in zuidoostelijke richting over de grasdijk ten oosten van de Westerplas. Bij de Waddenzeedijk gekomen, gaan we rechtsaf, waar we iets verderop de vogelkijkhut bezoeken, vanwaar we een mooi uitzicht over de vogelrijke Westerplas hebben.
Daarna verlaten we het Minne Onnespad om over een karrenspoor door een drassig landschap naar het Westerstrand te lopen. Je merkt dat je nu veraf bent van de fietspaden, want hier zie je geen andere mensen, tot aan de strandopgang van het Westerstrand, waar de toeristen weer ruimschoots aanwezig zijn op het strand en in duinen. Bij deze duinopgang verlaten we het Westerstrand, om dan weer terug te lopen in de richting van het dorp.

Vuurtoren in de Westerduinen
Als we bij Klein Zwitserland de Westerduinen in lopen, hebben we volop uitzicht op de rode vuurtoren van Schiermonnikoog. Op een picknickbank uit de wind en heerlijk in de zon pauzeren we voor een broodje met uitzicht op de mooie Westerduinen.
Verderop verlaten we het Westerduinenpad, om dan over een zandpad door de duinen naar het Noordzeestrand te lopen. We volgen daar een karrenspoor in noordoostelijke richting langs de buitenrand van de duinenrij.
Dan steken we al snel weer de duinen door om naar de vuurtoren te lopen. Die passeren we, om verder te gaan over het Vuurtorenpad naar de Badweg. De Badweg volgen we tot aan het Strandhotel, waar we op het duin-strandterras een kop koffie drinken.

Noorderduinen
Vervolgens nemen we het schelpenpad door de Noorderduinen. Hier en daar zien we - door de zon beschenen en daardoor - zo prachtig gekleurde fazanten in de duinen. We lopen nog steeds onder een prachtig blauwe lucht, met hier en daar enkele stapelwolken. Het is heerlijk weer, bij een temperatuur die al boven de tien graden uit komt, kortom prachtig wandelweer, en evenzo mooi fietsweer, waar veel fietstoeristen ook graag gebruik van maken.
We verlaten het Bospad, om over het Jacobspad naar zee te lopen. Voorbij de duinenrij steken we direct ook maar het strand over, om vervolgens langs de zeeschuimrijke vloedlijn in oostelijke richting verder te gaan tot aan de duinopgang ter hoogte van strandpaviljoen De Marlijn.

Door duin en bos naar dorp
Hier beëindigen we het 17,8 kilometer lange eerste deel van deze Schiermonnikoger wandelroute, maar we zijn er nog niet, want we moeten eerst nog weer terug naar Schiermonnikoog Dorp. Over het Scheepstrapad lopen we door de duinen en door het bos over een afstand van 3,5 kilometer weer teug naar Schiermonnikoog Dorp, dus als we daar zijn gearriveerd bij onze Bed & Breakfast-accommodatie hebben we er vandaag totaal 21,3 kilometer op zitten.
Het is 16.30 uur als we het dorp weer binnenwandelen, met nog steeds stralend weer. En het blijft ook de rest van de middag heerlijk weer om buiten te zijn.
Vanavond gaan we uit eten in het gezellige dorpscentrum en morgen volgt dan de tweede en laatste etappe van deze eilandwandeltweedaagse.

woensdag 26 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 71

Woensdag 26 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 71

Nieuw werk van Roy Schreuder in Leeuwarden

Woensdag 26 april 2017 
Een nieuw graffity-kunstwerk van Roy Schreuder is bijna klaar



















Finishing touch
Toen ik vanmiddag over de Voorstreek liep, en de Amelandstraat passeerde, zag ik de graffity-kunstenaar Roy Schreuder aan het werk, om tegen een muur op de hoek van de Voorstreek en de Amelandstraat de finishing touch aan te brengen van zijn nieuwe kunstwerk.
Op diverse plekken in Leeuwarden vind je meer graffity-werk van Roy Schreuder.

maandag 24 april 2017

Lous Haak exposeert in De Hege Stins

Maandag 24 april 2017 
Danseres en dames van Lous Haak

Schilderende verpleegster
Tot eind mei 2017 exposeert Lous Haak enkele van haar schilderijen in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens.
Ze is geboren in de gemeente Bloemendaal, maar al weer veertig jaar woonachtig in Fryslân.
In haar jeugdjaren heeft ze wel eens een studieadvies gekregen voor de kunstacademie, maar op grond van praktische overwegingen heeft ze desondanks gekozen voor de verpleging, en ze is dan ook jaren werkzaam geweest als verpleegkundige.

Autodidactisch
In haar vrije tijd is ze echter op verschillende manier wel altijd creatief geweest. Ze heeft zich de technieken zelf aangeleerd als autodidact.
Sinds enige tijd heeft ze zich aangesloten bij de schilder-training van Frieda van den Akker.

Inspiratie
Haar inspiratie haalt Lous Haak uit dagelijkse zaken, bijvoorbeeld uit haar omgeving, uit een foto, van iets uit de tuin, of van een beleving.
Schilderen is voor haar een manier om haar hoofd als het ware leeg te maken.
Spannende luchten zijn voor haar vaak een inspiratiebron, maar ook figuren zijn in haar werken een terugkerend thema.

Acrylschilderwerk
Tijdens de huidige expositie in Stiens worden schilderijen geëxposeerd, Het zijn diverse acrylverfwerken, met diverse thema’s. Het is een willekeurige greep uit haar collectie.
Ze maakt overigens ook veel ruimtelijke werken en figuren, maar die worden hier en nu niet geëxposeerd.

zondag 23 april 2017

Live like I'm not scared

Zondagavond 23 april 2017 
Rise verzorgt de Open Worship Avond in De Hege Stins van Stiens













Open Worship Avond van Rise
Onze Protestantse Gemeente van Stiens is gezegend met twee actieve gemeentebands, die met enige regelmaat afzonderlijk en soms ook samen optreden tijdens vieringen in de beide kerken die onze kerkelijke gemeente rijk is.
Vanavond heeft de jongerenband Rise ons uitgenodigd om voor haar Open Worship Avond naar De Hege Stins te komen. Ruim dertig mensen geven gehoor aan deze uitnodiging, met als gevolg dat we vanavond in een heel intieme sfeer een prachtige worship-avond beleven. Het is een avondviering waarin we met zijn allen God aanbidden en meer over Hem en Zijn liefde leren.

Een leven zonder angst
Voor deze worship-avond heeft Rise gekozen voor het thema 'Live like I'm not scared', over een leven zonder angst.
We zijn blij dat Rise ook de oud-Stienser Jesmar Jonker bereid heeft gevonden om zijn bijdrage te leveren, Jesmar, die momenteel in het Belgische Leuven een theologische Master-opleiding volgt. Mooi om te zien hoe Jesmar gedurende zijn studie groeit in zijn rol en passie. Hij doet het evenals Rise heel goed. dus we genieten vanavond van een wel-georganiseerde en prima uitgevoerde worship avond, een pakkende viering voor jong en oud.

Zingen met Rise
Even na 19.00 uur begint Rise met het openingslied 'Fix my eyes', verwijzend naar het thema van deze viering.
Daarna heet Jesmar Jonker alle aanwezigen welkom, en opent hij met gebed.
Daarop volgen aaneensluitend enkele songs van Rise, zoals:

  • U bent heilig
  • Fix you
  • My everything
  • Here I am to worship.

De aanwezigen gaan staan bij de eerste songs en zingen staand en swingend mee met de band, aan de hand van de songteksten die op het beamerscherm verschijnen.
Bij het lied 'Here I am to worship' gaan de bandleden zitten, en de gemeenteleden ook, waardoor het lied zo klein mogelijk wordt gebracht, met als gevolg dat een heel intieme sfeer ontstaat.

Overdenking van Jesmar Jonker
Live like I'm not scared
Die aandachtige sfeer is een mooie opmaat naar de overdenking van Jesmar Jonker, die daarop volgt.
Jesmar begint te vertellen over twee broers die met hun muziekoptredens succesvol op toernee zijn in de Verenigde Staten, waar dan onheilspellend nieuws komt over de onberekenbare ziekte van één van beide broers.
Ineens staat je leven op de kop, en valt alle verwarring van het leven chaotisch en veel te groot over je heen. Iedereen die al wat langer meeloopt op deze aarde (her)kent dat gevoel wel, dat je overvallen wordt door zorgen, en dan misschien wel geen uitkomst meer ziet.
Jesmar leest met ons Psalm 42 uit de Bijbel in Gewone Taal.
We herkennen uit eigen ervaring wel het gevoel van de psalmist van deze zo bekende psalm, dat je soms geen uitkomst meer ziet, wat je tot een klagelijke verzuchting zou kunnen brengen van: 'Mijn God, is dit het nu? Moet het nu zo? Hoe kom ik hier weer uit?"
Jesmar verwijst naar zijn recente ervaring van Goede Vrijdag. Jezus heeft ook zo geleden, tot Zijn dood erop volgde. Zwaarder lijden bestaat niet op aarde. Het zwaarste menselijk lijden is al geleden, Jezus nam dat op Zich, en baande voor ons een lichter pad, opdat wij mogen geloven en erop vertrouwen dat er uitkomst is, ook uit ons eigen leed en lijden. Geloof, en heb vertrouwen, "Live like I'm not scared!"

Fix my eyes on You
Zo intiem als we de overdenking in gingen, zo intiem luiden we Jesmar zijn bemoedigende woorden ook uit, met het rustgevende, verstilde lied 'Stil mijn ziel'. 
Daarna volgen van Rise ook nog de songs 'Our God' en het van Adele zo beroemde lied, maar dan tot gospel bewerkte song 'Rolling in the deep', zo enthousiast meeslepend mooi gebracht door Rise.
En dan na de zegen volgt nogmaals het mooie lied, dat zo goed bij het thema van deze Open Worship Avond past, waarmee Rise de avond ook begon: 'Fix my eyes'.

Love like I'm not scared
Give when it's not fair
Live life for another
Take time for a brother

Thanks Rise!

Ultreia @ Feinsum @ dag 68

Zondag 23 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 68

woensdag 19 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 64

Woensdag 19 april 2017 

Ultreia @ Feinsum @ dag 64

Ultreia @ Feinsum @ dag 63

Dinsdag 18 april 2017 

Ultreia @ Feinsum @ dag 63

Ultreia @ Feinsum @ dag 62

Paasmaandag 17 april 2017 

Ultreia @ Feinsum @ dag 62

Paasfeest is dubbel feest

Paaszondag 16 april 2017
Paas-symboliek in De Hege Stins van Stiens

Prelude
Deze zondag staat in het teken van vieren, van dubbel vieren, want we vieren vandaag niet alleen het Paasfeest, maar ook het verjaardagsfeest van mim.
De ochtend begint al vroeg met de radio-uitzending van Prelude van Omrop Fryslân Radio. Er wordt niet alleen en zomaar paasmuziek uitgezonden, maar via Prelude ontvangt mim tot haar verrassing vanmorgen vroeg ook de muzikale verjaardagsgroeten en -felicitatie van haar (klein)kinderen.

Paasviering
En daarna gaan we naar de Paasviering in De Hege Stins van Stiens, die voor deze gelegenheid zo vol loopt, dat er vlak vóór aanvang van de ochtendkerkdienst nog extra stoelen moeten worden bijgezet in de kerkzaal, om alle kerkgangers een zitplaats te geven. Een heel mooi luxe-probleem, en dat komt helemaal goed.
Tot haar verrassing vraagt dominee Overeem of de oma van Pieter even wil blijven staan als de gemeente gaat zitten. De verjaardagsmededeling met betrekking tot mim die daar dan op volgt, leidt tot hartverwarmende reacties uit de gemeente, tijdens en na de kerkdienst.
Door de grote toeloop in de kerk is ook het aantal kinderen dat naar de Kindernevendienst gaat zo onverwacht groot, dat dominee Jaap Overeem op het moment dat de kinderen in grote getale de kerkzaal verlaten nog even vraagt of de Kindernevendienstleiding wellicht nog extra ondersteuning nodig heeft van Kindernevendienstleiding. Direct staan enkele gemeenteleden op om bij te springen in de bijzalen van de kerk.

Dopen en opstanding
De kerkdienst wordt ook nog eens extra vrolijk als vanmorgen Jort Arnold en Jelmer Cornelis worden gedoopt in het midden van de gemeente. Grootmoeder Dineke zingt met haar kleinkinderen een kinderlied voor de dopelingen, en verder is het natuurlijk prachtig dat we bij deze viering van de opstanding ook de viering van de kinderdoop mee kunnen nemen, want doop en opstanding hebben immers veel met elkaar te maken.
Ook onze gemeenteband United draagt er met haar muzikale begeleiding en met haar tussendoor-songs zorg voor dat deze Paasdienst extra vrolijk wordt.

81e jierdei yn de Hûskeamer fan Aldegea
Verjaardag
Thuis krijgen we koffie met verjaardags-Paasgebak ter gelegenheid van mim haar verjaardag, en in de loop van de middag rijden we van Stiens naar de Hûskeamer te Oudega, waar we vanmiddag en vanavond in groter familieverband met de naaste familie de 81e verjaardag van mim vieren. Met een koud en warm buffet bekronen we rond het avonduur dat mim vandaag in goede gezondheid haar verjaardag mag vieren, met de wens en hoop dat we haar nog vele jaren in ons familie-midden mogen houden. Aan het eind van deze feestdag brengen we mim moe maar voldaan weer thuis, en kijken we met zijn allen terug op een prachtige feestdag.

dinsdag 18 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 60

Stille Zaterdag 15 april 2017

Ultreia @ Feinsum @ dag 60

Ultreia @ Feinsum @ dag 59

Goede Vrijdag 14 april 2017 

Ultreia @ Feinsum @ dag 59

The Passion 2017 in Leeuwarden

Witte Donderdag 13 april 2017 
Elske DeWall speelt Maria in The Passion 2017 in Leeuwarden



















Zevende Passion in Fryslân

Evenals in de zes voorgaande jaren, wordt Nederland ook dit jaar getrakteerd op The Passion, het grote muziek-evenement, handelend over de laatste uren van het leven, lijden en sterven van Jezus Christus, de Zoon van God, Dit jaar dus voor de zevende maal The Passion op de Witte Donderdag in de Veertigdagentijd, als eigentijdse voorbereiding op het komende Paasfeest van komende Paaszondag.
Na Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede en Amersfoort is dit jaar de Friese hoofdstad Leeuwarden verblijd met de uitvoering van The Passion 2017. De uitvoering vindt plaats op het Wilhelminaplein in de Leeuwarder binnenstad.
















It pasjeferhaal neffens Mattéus fan Fryske jongerein
Aan het eind van de middag wandel ik door de straten van de Leeuwarder binnenstad. Aan de mensen om je heen in de winkelstraten kun je wel merken dat er iets bijzonders ophanden is. Kleine groepjes mensen slenteren langs de winkels van de binnenstad en hier en daar kun je horen dat men onderwijl in afwachting is van The Passion, die vanavond om 20.30 uur aanvangt op het binnenstadsplein.
Bij de Nieuwstad word ik aangesproken door twee jongedames, die mij vragen of ik ook een bijbelboekje van hen wil aannemen. Ja graag, want dit is het passieverhaal naar het evangelie van Mattëus in de Nederlandstalige versie van de Bijbel in Gewone Taal, en op de tegenoverliggende bladzijden in de Friestalige versie, in de vertaling van leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Liudger te Burgum, met dank aan de Friese predikant Liuwe Westra, die zorgdroeg voor de kwaliteit van deze bijzondere Friese bijbeltekst.
Als bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap, en vooral ook als liefhebber van het evangelie in moedertaal, neem ik graag zo'n waarde(n)vol Nederlands-Fries bijbelboekje aan van deze vrijwilligers, die vertellen dat zij jongeren zijn van de Vrije Baptisten Gemeente De Wijngaard te Leeuwarden.
Jongeren delen de 'Bibel yn Gewoan Frysk' uit in de binnenstad van Leeuwarden

Kruiswegstatie in de Doopsgezinde kerk
Ik neem afscheid van deze enthousiaste vrijwilligers en komt op de Wirdumerdijk langs de Doopsgezinde Kerk. Een bord attendeert voorbijgangers op de tentoonstelling in deze kerk. In de kerk wandel ik langs de kerkmuren, waar een expositie hangt van amateurkunstenaars, aan wie is gevraagd om vanuit hun persoonlijke invalshoek hun versie van een deel van het lijdensverhaal van Jezus in een statie uit te beelden.
Lijden
Eén van de veertien schilderijen beeldt de lijdensweg van Jezus uit, op weg naar de kruisiging, als liep Jezus voor het gerechtshof van Leeuwarden langs over het Wilhelminaplein, waar nu het grote podium van The Passion staat.

Sterven
Een minstens zo indringend beeld is het schilderij dat de kruisiging van Jezus verbeeldt.
Ik spreek enkele bezoekers van deze kerk en tentoonstelling, en hoor dat deze indringende beeltenissen hun uitwerking niet missen. Hier en nu wordt het lijden en sterven in statische beelden verbeeld, en vanavond zal in het multimedia-evenement The Passion die lijdensweg op heel andere wijze evenzoveel impact hebben op wie er vanavond bij zijn op het plein en wie de televisiebeelden vanavond live op de buis thuis gaat bekijken en beleven.

Relatieontvangst van EO en KRO-NCRV
En weer wandel ik door, langs het Wilhelminaplein naar Restaurant De burgemeenster van Napels aan het Ruiterskwartier. Hier komen we voorafgaand aan The Passion bijeen tijdens de zogenoemde Relatieontvangst, een bijeenkomst van de Evangelische Omroep en KRO-NCRV, waarbij genodigden van de diverse mee-organiserende instanties elkaar alvast ontmoeten, als voorbereiding op de uitvoering van The Passion, waar ik als bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) ook bij ben, omdat wij als NBG ook partner zijn in de productie van The Passion.
Binnen worden we met speeches welkom geheten door Arjan Lock (programmamaker en omroepbestuurder) van de EO, Yvonne de Haan (zakelijk directeur) van de KRO-NCRV, en Ferd Crone, burgemeester van de gemeente Leeuwarden. Ook de provincie Fryslân is goed vertegenwoordigd, met onder ander onze nieuwe commissaris van de koning Arno Brok, en de Friese gedeputeerden Sietske Poepjes en Sander de Rouwe. Ook de gemeente en de provincie hebben een belangrijk aandeel in het welslagen van The Passion 2017 in Leeuwarden.

Ferd Crone, Arjan Lock en Yvonne de Haan verwelkomen alle relaties
Processie en plein
En dan rond 19.00 uur begeven we ons allen naar het Wilhelminaplein om aan te sluiten bij al die mensen op het plein. Later blijkt dat er ongeveer 12.000 mensen The Passion op het plein hebben bijgewoond. meer dan 650 mensen lopen mee in de processie door de stad richting Wilhelminaplein. Dragers brengen het 220 kilo wegende zes meter lange witte kruis vanuit het Cambuur-stadion naar het Wilhelminaplein. Een crew van zo'n 350 medewerkers zorgt ervoor dat de uitvoering en de uitzending van The Passion 2017 een groot succes wordt.

12.000 kijkers op het Wilhelminaplein van Leeuwarden
Passieverhaal met populaire muziek
The Passion 2017 kent een een sterke bezetting, met onder andere Dwight Dissels als Jezus, Elske DeWall als Maria, Roel van Velzen als Petrus, Omri Tindal als Judas, Johnny Kraaijkamp als Pilatus, Piet Paulusma als broodverkoper, Kefah Allush als reporter, en Remco Veldhuis als verteller.
Om het verhaal, de betekenis en de boodschap van het paasevangelie duidelijk te maken, worden de volgende muzieknummers ingezet:
1. Beter;
Zonder al die goede artiesten en overige medewerkers tekort te (willen) doen, mag wel worden gesteld dat het dit jaar vooral ook de Friese zangeres Elske DeWall als Maria is geweest die de show stal, vanwege haar bijzondere uitstraling tijdens haar optredens, en uiteraard ook vanwege het feit dat Elske als Maria prachtige songs zong, deels in de Friese taal, de moedertaal van velen op het plein. Elske bracht hier vanavond een deel van het lijdensverhaal van 'de ynleave soan fan jo en ús Heit, yn de taal fan jo en ús mem'.


maandag 17 april 2017

Flexibele deeltijd en Kwaliteit(sborging)

Donderdag 13 april 2017 
Verschillen tussen Traditioneel en Flexibel hoger onderwijs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Flexibel deeltijds hoger onderwijs
Met de keuze voor gepersonaliseerd leren binnen het flexibele deeltijdse hoger onderwijs staat niet langer het onderwijs centraal, maar de student die eigen keuzes wil maken. De student krijgt meer regie op diens leerproces. Gepersonaliseerd leren biedt studenten de mogelijkheid om plaats-onafhankelijk en tijd-flexibel te leren. Hierdoor kan de ambitie van verregaande onderwijsdifferentiatie gerealiseerd worden.
Enkele kenmerken van zo’n flexibel deeltijds onderwijsconcept zijn:
  • Onderwijseenheden zijn los van elkaar - en op elk moment - te volgen.
  • Studenten tonen via leeruitkomsten aan dat zij de kwalificaties behalen.
  • De toetsing is leerweg-onafhankelijk. De student kan met beroepsproducten en met een assessment aantonen dat hij een leeruitkomst beheerst, bijvoorbeeld omdat hij al werkervaring op dat gebied heeft, of omdat zij die zojuist ergens heeft opgedaan. Dit kan leerwegonafhankelijk, dus zonder specifieke theorieën te kennen, en zelfs zonder daartoe onderwijs gevolgd te hebben.
  • De student kan onderwijs volgen, maar dat hoeft niet. Hij kan ook via bijvoorbeeld praktijkervaring, internet of moocs (Massive Open Online Courses) de beoogde kennis en/of vaardigheden opdoen.
  • Al het relevante leer-materiaal (zoals theorieën, kennisclips, opdrachten, enz.) wordt aan de student zoveel mogelijk vooraf ter beschikking gesteld, bijvoorbeeld via Blended learning.

Kwaliteitscriteria en kwaliteitsborging
Bovenstaande heeft gevolgen voor de manier waarop we de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs definiëren en borgen.
Vandaag zijn we als leden en gasten van het Platform HBO van ons Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement bijeen in cursus- en vergadercentrum Domstad te Utrecht om met elkaar de vraag te onderzoeken wat vanuit het flexibele deeltijdse onderwijsconcept - waarin dat gepersonaliseerd leren een centrale rol speelt - de belangrijkste consequenties zijn voor de kwaliteitscriteria en voor de kwaliteitsborging van het hoger beroepsonderwijs. Dit bekijken we onder andere ook in de context van de accreditaties in het hoger onderwijs, waarbij we focussen op de beoordelingsstandaarden '2. Onderwijsleeromgeving' en '3. Toetsing' van het Nederlandse accreditatiekader van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Opening over de pilot in het HBO
De opening van deze sessie wordt verricht door netwerkvoorzitter Paul Nieuwenhuis. Na zijn woorden van welkom, en het benoemen van het dagthema van vandaag geeft hij het woord aan dagvoorzitter Paul van Deursen, die een korte inleiding verzorgt op het onderwerp van vandaag.
Paul noemt daarbij vier elementen van de 'Pilots flexibele deeltijd (en duaal)', te weten:
  • Onderwijseenheden zijn los van elkaar te volgen.
  • Gewerkt wordt met leeruitkomsten in plaats van met leerdoelen.
  • Leerwegonafhankelijke toetsing en beoordeling.
  • Blended learning.
Enkele vraagstukken die in dezen spelen, zijn bijvoorbeeld:
  • Leeruitkomsten;
  • Toetsing;
  • Samenhang;
  • Begeleiding van inhoud en voortgang.

Accreditatie binnen de Pilot Flexibilisering Deeltijd
Eltjo Bazen van de Hogeschool Utrecht is vanmiddag de eerste spreker, met zijn inleiding over flexibel deeltijds onderwijs in relatie tot de geldende NVAO-accreditatiecriteria. Eltjo schetst hoe de flexibele deeltijdtrajecten zijn ingericht en wat dit betekent voor de accreditatie van deze trajecten, zulks gebaseerd op afstemming met de NVAO. Daarbij spreekt Bazen over Timing, over Proces en over de Inhoud van de beoordeling.
Flexibele pilot-opleidingen worden beoordeeld in het derde jaar na de start, aan de hand van een addendum bij het NVAO-accreditatiekader, dat speciaal is gericht op deze experimentele vorm. Dat kan gelijktijdig met de reguliere visitatie indien beide beoordelingen in hetzelfde jaar plaatsvinden. Het proces (met bijvoorbeeld ook de panelsamenstelling) en de uitkomsten (van de beoordeling) zijn dan wel verschillend, maar de timing niet.
Als de reguliere opleidingsvisitatie echter eerder is dan de experimentele flexvorm-visitatie, dan gaat de reguliere visitatie gewoon door, inclusief de dan al uitlopende reguliere deeltijdse of duale onderwijsvorm. De flexvariant krijgt dan geen inhoudelijke beoordeling, maar je moet wel iets laten zien van de procesmatige uitvoering van deze flexvorm, aan de hand van de aanbevelingen van de NVAO met betrekking tot de reeds van start gegaan zijnde flexibele onderwijsvorm. In het derde jaar komt er dan een nieuw visitatiepanel, alléén voor de flexvariant. Daarvan wordt dán wèl de gerealiseerde kwaliteit beoordeeld.
In de situatie dat de reguliere visitatie later valt dan de flex-visitatie, moet de flexibele onderwijsvorm door een eigen flex-visitatiepanel worden beoordeeld in haar derde bestaansjaar. In dat geval gaat het beoordelingsrapport mee als bijlage bij de daaropvolgende reguliere opleidingsvisitatierapportage.
Er zijn overigens ook nog clusteringscombinaties mogelijk, want in situatie 2 en 3 (zoals hierboven geschetst) kun je flex-varianten ook in combinaties/clusters laten visiteren, met per flex-variant een specifieke domeindeskundige als auditpanellid, bij voorkeur afkomstig uit het reguliere panel. Dat beperkt de administratieve lasten aanmerkelijk, vooral als binnen een hogeschool het aantal flexvormen groot is.

Kwaliteit van curricula bij Traditioneel versus Flexibel
Berber Visser, opleidingsmanager Verpleegkunde van de Hogeschool Utrecht, is vanmiddag onze tweede spreekster. Haar HBO-opleiding zal vanaf september 2017 starten met de flexibele deeltijdse onderwijsvorm. Berber gaat in op de vraag hoe de opleiding Verpleegkunde binnen de Hogeschool Utrecht in de planvormingsperiode omgaat met competenties, deelcompetenties, leeruitkomsten, toetstermen, en horizontale, verticale, inhoudelijke en didactische samenhang, en begeleiding. Ook gaat ze in op leerwegonafhankelijke toetsing en organisatie.
Visser: "Flexibilisering kan versnellen betekenen, maar ook vertragen."
Ze loopt met ons de verschillen tussen Traditionele en Flexibele opleidingen door, zulks aan de hand van een aantal aannames.
Bij flexibiliteit denken we in termen van 'leeruitkomsten'. Leeruitkomsten zijn groter dan onze voormalige leerdoelen, omdat ze in zich veel meer zaken combineren; bijvoorbeeld: niet alleen wat studenten moeten kennen, maar ook wat ze ermee moeten kunnen.
Dan passeren in haar presentatie de kwaliteitscriteria (bv. SMART) voor de leeruitkomsten. De bewijslast van de student moet voldoen aan de beoordelingscriteria van de leeruitkomsten. Leeruitkomsten worden door (de examinatoren van) de opleiding gevalideerd. Bij de externe validering moet ook het beroepenveld worden betrokken.
Leeruitkomsten en beoordelingscriteria staan vast, maar de toetsvorm kan/mag flexibel zijn.
De Examencommissie blijft vrijstellingen verlenen op basis van bv. diploma’s. De opleiding valideert de leeruitkomsten.
Studenten kiezen/bepalen op welke manier zij de leeruitkomsten aantonen op basis van de beoordelingscriteria.
De kwaliteit van de leeruitkomsten is de verantwoordelijkheid van de opleiding. De examencommissie wordt betrokken bij de keuzes over het al dan niet cumulatief toetsen, in termen van toetsorganisatie.
Als er geen werk (arbeidscontract) is, kan het praktijkdeel in de vorm van een stage worden gedaan. De praktijkbegeleider in het werkveld geeft een beoordelingsadvies. Deze praktijkbegeleiders zijn daartoe getraind door de opleiding.
Leeruitkomsten worden in samenhang met elkaar beschreven, omdat ze altijd een volledige opleiding moeten afdekken. Eenheden van leeruitkomsten hangen dan ook altijd inhoudelijk met elkaar samen.
Studeerbaarheid wordt - evenals studieduur - een betrekkelijk begrip. Door de goede keuzes te maken, kan de studie beheersbaar worden gemaakt. De student creëert voortaan dus zijn eigen studeerbaarheid, en de mate van studeerbaarheid van een onderwijsprogramma is in dezen niet langer (uitsluitend) meer een plicht van een opleiding.
Daarna gaat Berber Visser verder in op de inhoudelijke en didactische samenhang, want ook die blijft wel degelijk bestaan. De uitdaging van de opleiding is om de planning van werken en leren mogelijk te maken. Dat kan met blended learning, ook online. Dan verdient het aanbeveling om zoveel mogelijk gelijktijdig aan te bieden.
De leeruitkomsten staan wel vast, maar de vorm waarin ze door de student worden aangetoond, is flexibel, om goed aan te sluiten bij de werkpraktijk.
Haar volgende onderdeel gaat in op de begeleiding van studenten en leerteams, en ook van/door docenten.

Vraag uit de zaal: "Wat is de grootste zorg van de docenten in dit traject?"
Antwoord van Berber: "De continuïteit in de contacten tussen studenten en docenten".

Experiment Flexibele Deeltijd bij Zuyd Hogeschool
De laatste twee inleiders vanmiddag zijn Ed Bosschaart (beleidsadviseur van Zuyd Professional) en Harald Theunissen (projectleider Engineering bij Zuyd Hogeschool).
Binnen Zuyd Hogeschool draait de flexibele deeltijdse onderwijsvorm sinds september 2016. Ed en Harald gaan daarom vooral in op dezelfde onderwerpen, maar dan vanuit hun eerste praktijkervaringen, waaronder bijvoorbeeld ook de organiseerbaarheid van flexibilisering.
Zuyd Hogeschool wil met haar hoger beroepsonderwijs aansluiten bij hoe professionals leren.
De focus is gericht op de Governance (zoals bijvoorbeeld de plaats van de examencommissie in de organisatie), op functionarissen, en op de kwaliteitscultuur
Vier zogenoemde Pilaren zijn beschreven in een hogeschoolhandleiding van Zuyd Hogeschool, met daarin de:
  • Leeruitkomsten (geformuleerd in 15 of 30 credits), 
  • Leerwegonafhankelijk toetsen & valideren, 
  • Blended Learning, 
  • Intake & Coaching.
Bosschaart laat zien hoe allerlei commissies aan de hand van kaders werken aan kwaliteitsborging.
Het geheel wordt in een heel transparant, formatief proces vormgegeven.
Evaluaties op module-nivo zijn formatief, maar de toetsing van leeruitkomsten is summatief (met daarbij altijd een interne en een externe assessor).
 
Bij de start
Bij de pilots wordt landelijk verschillend omgesprongen met het verlenen van vrijstellingen voorafgaand of tijdens de flexibele opleidingen, in combinatie met het valideren van leeruitkomsten. Ook zijn er verschillen in hoe de propedeutische fase wordt gezien. Zuyd Hogeschool werkt niet met vrijstellingen vooraf of gedurende de opleiding. Ook worden leeruitkomsten die op een hoger niveau worden aangetoond (bijvoorbeeld van de postpropedeutische fase) niet als overkoepelend beschouwd voor leeruitkomsten op een lager niveau (van de propedeutische fase). Bij de start (met een hogere instroom dan verwacht) waren nog niet alle modules van de Bachelor degree gereed. Deze worden nu werkenderwijs ontwikkeld, terwijl ook de uitvoering van het onderwijs nieuwe inzichten oplevert. Met betrekking tot uitvoerbaarheid blijkt ook standaardisering van belang bij de doorontwikkeling van de flexibele opleiding.

Minoren
Zuyd Hogeschool werkt in principe bij elke Bachelor degree-opleiding met 15 European Credits (EC) beschikbaar voor minoren. Voor de flexibele opleidingen wordt gesuggereerd dat deze ook kunnen worden ingevuld door modules van andere opleidingen te volgen. Men denkt dan aan hogeschoolbrede flexibele modules. Een overweging is om voltijdse minoren ook toegankelijk te maken voor studenten uit de pilots, door ontwerp-uitgangspunten mee te geven, door bijvoorbeeld de contacttijd op één dag per week te concentreren. In de flexibele opleidingen zou men dan kunnen werken met 15 EC-ruimte als 'minor'. Met de student kan van te voren wordt afgestemd wat hij daarin doet, hoe hij een en ander gaat aantonen. Hier kan zo dan dus ook aanbod uit de voltijdse opleiding als aanbod worden 'meegenomen'.
 
Portfolio
Met betrekking tot leerwegonafhankelijk toetsen middels portfolio’s wordt aangegeven dat Zuyd Hogeschool minder goede ervaringen heeft met portfolio-beoordelingen. Vanuit de ervaring in voltijdse opleidingen wordt dit als een 'lastige vorm' ervaren. We spreken kort met elkaar over de rollen van docenten/coaches/studiebegeleiders en assessoren/examinatoren in dezen.
Wanneer een student door diens coach goed wordt begeleid bij het leerproces, dan hoort daarbij dat de student ondersteuning krijgt in het voorbereiden van zijn of haar 'bewijslast' in het portfolio (wat moet er in het portfolio, op welk niveau, beperk de omvang van het portfolio, etc).Vervolgens kan de assessor (dus niet de coach) het portfolio beoordelen. Het belang van de goede verdeling van rollen en verantwoordelijkheden wordt ook hier benadrukt.

Opbouw van de opleiding
Tenslotte komt Harald Theunissen (projectleider Engineering van Zuyd Hogeschool) aan het woord, over de ervaringen bij de deeltijdse Bachelor-opleiding Engineering
Bij de start waren nog niet alle leerjaren/modules ontwikkeld. De opleiding is werkenderwijs verder ontwikkeld na de start. De opleiding is opgebouwd op basis van zeven herkenbare rollen uit de beroepspraktijk van Engineering, waar om heen de modules zijn vormgegeven. De leeruitkomsten zijn gekoppeld aan de rollen. Veertien  modules  hebben een omvang van 15 credits (EC), en er is een integrale afstudeermodule van 30 credits. Elke rol kent tot de afstudeermodule twee niveaus, in de afstudeermodule (van 30 credits) zijn meerdere rollen op niveau 3 opgenomen. Per module zijn diverse  leeruitkomsten geformuleerd, die aangetoond dienen te worden. Ten behoeve van toetsing van die leeruitkomsten zijn rubrics opgesteld.
Daarbij worden de volgende rollen onderscheiden:
  • Adviseur 1 en 2
  • Implementeerder 1 en 2
  • Ontwerper 1 en 2
  • Verbeteraar 1 en 2
  • Beheerder /Manager 1 en 2
  • Analist 1 en 2
  • Professional Engineer 1 en 2
Totaal komt de opleiding dan op 7 x 2 modules van elk 15 credits + een afstudeermodule van 30 credits, totaal dus 240 credits voor deze Bachelor degree-opleiding.

Onderzoek
Opleidingen dienen aan te geven waar en hoe onderzoek in de flexibele opleidingen is geborgd. Onderzoek is bij Engineering van Zuyd Hogeschool niet als leeruitkomst of module benoemd. Onderzoek is geen 'rol' vanuit het beroep gezien bij Engineering. Onderzoek als vaardigheid is ondergebracht bij de rol 'Ontwerper'. Dát is wèl een herkenbare rol voor het werkveld waar onderzoeksvaardigheden in passen.

Volgordelijkheid van modules
Vervolgens wordt ingegaan op het door de student in zelf gekozen volgorde kunnen doorlopen van de modules. In principe zijn de modules los van elkaar te volgen, maar volgt module 2 logischerwijs wel op module 1. Theoretisch gezien kunnen de rollen door elkaar lopen, maar praktisch gezien is er wel een logische volgorde. De ervaring van deze opleiding is dat 90% van de studenten graag de aanbevolen route wil volgen, en dus geen behoefte heeft aan een andere, afwijkende volgorde. De opleiding vraagt zich dan ook af in hoeverre het zinvol is te focussen op maximale losmaking van de volgorde, als dit voor het merendeel van de deelnemers niet zozeer de wens is. Standaardisering lijkt de uitvoerbaarheid ook hier te dienen.

Instroom
De uiteindelijke instroom van studenten was veel hoger dan verwacht, alhoewel die in eerste instantie niet echt op gang kwam. Er was aanvankelijk ingezet op het rechtstreeks benaderen van bedrijven. Maar de échte instroom kwam uiteindelijk vooral op gang door verspreiding van het aanbod via de social media (zoals via Linkedin) in de eigen netwerken van de collega’s van deze opleiding.

Docentencapaciteit en werving
Werken als docent in een flexibele deeltijdse opleiding is niet hetzelfde als werken in een reguliere voltijdse opleiding. Het werven van collega’s voor deze pilots bleek ook nog een ervaring op zich. Pas nadat de vacatureteksten voor het werven van docenten voor deze opleiding waren aangepast, kwam er reactie vanuit de markt. Met name doordat in de aangepaste vacaturestelling werd benoemd dat er naast het docentschap ook contractactiviteiten werden gevraagd (zoals acquireren), en dat men onderwijsmodules samen met het werkveld kon ontwikkelen, kwam de gevraagde belangstelling van sollicitanten.

Toelatingseisen
De Engineering-opleiding is bij Zuyd Hogeschool een flexibele deeltijdse opleiding. Aangezien het werkplekleren/praktijkleren een relevant onderdeel is van een opleiding voor werkenden, had men bij Zuyd Hogeschool aanvankelijk toelatingseisen willen stellen met betrekking tot zaken als de geschiktheid van de werkplek (bijvoorbeeld met betrekking tot leeftijd en ervaring). Hierop is men echter teruggefloten, want deze eisen mag men bij een deeltijdse opleiding niet stellen. Nu wordt men echter geconfronteerd met een aantal studenten die moeizaam de studie kunnen doorlopen, zoals werkelozen, of deelnemers met een minder geschikte werkplek, als ook werkenden die gedetacheerd zijn en waarvan de huidige werkgever bij voorkeur niet op de hoogte wordt gesteld van de deeltijdse studie die de werkende wil doorlopen. De betreffende studenten dreigen vast te lopen, en vallen uit. Hoewel dit een minderheid is in de instroom, is het wel een lastig vraagstuk, waar men nog geen oplossing voor heeft.

Intake
De studiekeuzecheck is bij de deeltijdse opleiding Engineering van Zuyd Hogeschool niet van toepassing,. Er wordt een intake assessment gehouden. Ook is aanmelding vóór 1 mei bij Zuyd Hogeschool niet van toepassing op de toekomstige studenten van deze opleiding.

Vakken
Toegelicht wordt dat een vak als Wiskunde niet meer gegeven wordt in de vorm van lessen. Men werkt meer met tutorials en zelfstudiematerialen, zodat een student zich deze materie in eigen zelfstudietijd eigen kan maken. De startniveau’s verschillen bij deze doelgroep studenten wel behoorlijk.

Ervaringen van studenten
Werkenderwijs wordt het onderwijsprogramma doorontwikkeld en bijgesteld. De ervaringen van de studenten zijn daarbij van groot belang.
Naast de duidelijke ervaring dat studenten veelal de aanbevolen onderwijsroute (in die volgorde) willen volgen, wordt ook de volgende ervaring besproken: het valt studenten tegen dat ze niet sneller tot een diploma kunnen komen. Het duurt voor hen nog steeds te lang. De studenten hadden daar een ander beeld bij.
Gesuggereerd wordt te onderzoeken of leeruitkomsten ook op module-niveau aantoonbaar gemaakt moeten kunnen worden middels een assessment. Je zou dan gaan werken met Rubrics op moduulniveau in plaats van per leeruitkomst.

Ultreia @ Feinsum @ dag 57

Woensdag 12 april 2017 

Ultreia @ Feinsum @ dag 57

Visitatie van de Associate degree Service, Zorg & Welzijn in Heerenveen

Dinsdag 11 april 2017 
De kerkzaal ingericht voor (de)briefings

Nieuwe Associate degree
Na een lange voorbereiding zijn we zover bij Stenden Hogeschool dat we het nieuwe Associate degree-programma Service, Zorg & Welzijn van start kunnen laten gaan.
Dit nieuwe HBO-programma beoogt in eerste instantie beroepsbeoefenaars in de sectoren van Service, Zorg & Welzijn op te scholen naar het nivo van de Associate degree in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Daarnaast is deze opleiding vooral ook toegesneden op alle afgestudeerden van de diverse opleidingen in deze werkvelden, die in hun opleiding al zijn opgeleid in een constructie van gelijktijdig werken en leren in de eigen beroepscontext, zoals bijvoorbeeld in een zorginstelling.
Inmiddels is bekend dat de belangstelling voor dit scholingstraject bij instellingen en MBO-opleidingen voor Zorg, Service en Welzijn groot is.

Toets Nieuwe Associate degree
Dat dit nieuwe HBO-programma ook in een aantoonbare arbeidsmarktbehoefte voorziet, blijkt ook wel uit het feit onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ons nieuwe scholingsprogramma aanvang maart 2017 doelmatig heeft verklaard, en dat zij bereid is dit onderwijsprogramma als overheid te bekostigen, en dat Stenden Hogeschool aan haar afgestudeerden een erkend diploma mag afgeven, mits de hogeschool dit programma geaccrediteerd krijgt van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
En dat is nu de reden dat we vandaag met een grote groep collega's van Stenden Hogeschool, met veel van onze samenwerkingspartners uit het werkveld en het beroepsonderwijs de hele dag bijeen zijn in zorgcentrum Anna Schotanus van de zorggroep Meriant in Heerenveen.
We krijgen vandaag namelijk een visitatiepanel op bezoek van de NVAO, bestaande uit onafhankelijke en gezaghebbende experts, die aan de hand van het accreditatiekader van de NVAO de planvorming voor dit nieuwe onderwijsprogramma gaan keuren.
We hebben daartoe een uitgebreid informatiedossier opgesteld aan de hand van de vier beoordelingsstandaarden van de NVAO, waarmee we vandaag aantonen dat dit nieuwe programma aan de maat is.

Werkend leren = lerend werken
De activiteiten zijn over twee grote zalen van Anna Schotanus verdeeld. In de ene zaal vindt de visitatie door de visitatiecommissie plaats, en wij zitten in de kerkzaal ernaast, die we gebruiken voor de briefings en debriefings voorafgaand en na afloop van de opeenvolgende panelgesprekken.
De ochtend wordt begonnen met een showcase-sessie waarin de Head of School het visitatiepanel welkom heet en het panel een animatiefilm krijgt te zien, waarin in enkele minuten wordt uitgelegd hoe de combinatie van werken en leren in dit nieuwe programma met ingang van september 2017 zal gaan plaatsvinden. Het audit team gaan dan in gesprek met een alumna van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening die op grond van eigen praktijkervaring vertelt hoe de combinatie van werkend leren of lerend werken in de werkpraktijk plaatsvindt. Leerlingen van het MBO die momenteel al werkzaam zijn in een dergelijke praktijkroute vertellen hoe zij momenteel hun MBO-opleiding doorlopen in het werkveld, en dat zij er als zich doorontwikkelende beroepsbeoefenaars voorkeur aan geven om na hun MBO-opleiding met een identiek onderwijsconcept willen op te scholen naar het nivo van de Associate degree van het hoger beroepsonderwijs.

Uitslag met aanbevelingen positief
Daarna volgt er een serie auditgesprekken met managers uit MBO en HBO en van zorgkoepels, met het multidisciplinaire ontwikkelteam van MBO, HBO en zorginstellingen, en met vertegenwoordigers van de borgingsteams die samen met het management en met het ontwikkelteam ervoor verantwoordelijk zijn dat het leerproces correct is ingericht en dat toetsen en beoordelen volgens geldende richtlijnen geschiedt.
Aan het eind van de middag beraadt het visitiatiepanel zich op haar beoordeling van deze nieuwe opleidingsplannen, en tenslotte verzorgt het auditteam een terugkoppeling van haar bevindingen, waarin de visitatiecommissie vertelt dat zij tot de conclusie zijn gekomen dat zij aan het bestuur van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie haar positief accreditatieadvies zal geven.
We stellen het ook op prijs dat het visitatiepanel voorts nog met opbouwende aanbevelingen komt, waarmee het nieuwe onderwijsprogramma bij de ontwikkeling en aanbieding goed op de kaart wordt gezet. Ook dit expert-advies wordt in dank aanvaard.

Voorzien in een maatschappelijke behoefte
Over enkele weken zal het visitatiepanel haar visitatierapport opleveren, en dan kan de laatste stap worden gezet om het Ad-programma geaccrediteerd te krijgen, waarna de eerste werkveldkandidaten - die zich nu al hebben gemeld - kunnen beginnen met dit nieuwe HBO-onderwijsprogramma voor zorg, service en welzijn. Stenden Hogeschool voldoet daarmee aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om medewerkers in de sectoren zorg, service en welzijn op te scholen van MBO-nivo naar het nieuwe nivo van de Associate degree in het HBO. Een al langer gekoesterde wens van MBO, van het werkveld en van Stenden Hogeschool gaat daarmee dan in vervulling.