Zaterdag 2 juli 2016
|
Bruidspaar De Hoop-Koehoorn bij de Bartholomeüskerk van Noordlaren |
Vroeg op
Deze trouwdag begint al vroeg, want onze dochter Baukje Koehoorn en Durkje moeten al om 7.15 uur bij de kapper in Groningen zijn, teneinde beide kapsels tijdig gereed te hebben om direct daarna de trouwjurk aan te doen.
In Meerstad arriveert ondertussen mijn broer Jan Koehoorn met zijn mooie Volvo cabriolet, om daar de bruidegom Rauke de Hoop af te halen bij Jan Wijbe & Gaby.
Om 9.30 uur belt de nieuwsgierige Rauke aan bij hun woning in Groningen, om daar zijn nieuwsgierige bruid Baukje af te halen voor de mooiste dag van hun leven. Nieuwsgierig zijn ze, want hoe zal hun huwelijkspartner eruit zien in de door hen nog niet bekeken trouwjurk en trouwpak. De fotografe speelt daar bij hen thuis mooi op in, want Rauke mag zich pas omkeren naar Baukje op het moment dat Baukje voor hem gereed staat bij de ingang van hun woning in Groningen.
Blijde verrassing, wederzijdse bewondering en een warme begroeting schenken bruid en bruidegom elkaar. Een mooi begin van deze prachtige trouwdag.
|
Het bruidspaar vertrekt in de cabriolet voor de trouwfotosessie |
Het feest gaat beginnen
De trouwauto staat klaar, en
het bruidspaar stapt in het volle zonlicht in de open cabriolet, onder grote belangstelling van de naaste buren en de aanwezige familie.
Met de fotografe gaan ze op toernee voor een gevarieerde fotosessie in de stad Groningen bij het Martinikerkhof, in de Prinsentuin en bij de Drie Gezusters. Daarna rijden ze door naar het Zuidlaardermeer, om ook aan het water nog een aantal trouwfoto's te maken.
Omdat het zulk mooi weer is, hoeven ze gelukkig niet uit te wijken naar de binnenlokaties waar bij regen de foto's zouden worden gemaakt. Het beetje regen dat vandaag valt, valt gelukkig niet op de momenten dat het als spelbreker zou kunnen spelen voor het mooi weer-programma. Het weer werkt de hele dag dus gelukkig prima mee.
Aankomst in Noordlaren
Om 12.00 uur arriveren Rauke & Baukje bij de Bartholomeüskerk te Noordlaren, waar de gasten klaar staan om het bruidspaar enthousiast te verwelkomen.
In de kerktuin van dit schilderachtige eeuwenoude kerkje wordt een uitgebreide fotoreportage gemaakt in diverse samenstellingen met alle aanwezige familie en vrienden.
Daarna gaan we De Hoekstien van Noordlaren in voor een gezamenlijke broodjeslunch, zodat ook alle gasten die van ver zijn gekomen, straks klaar zijn voor het begin van de trouwplechtigheid.
Ondertussen worden in de Bartholomeüskerk de laatste voorbereidingen getroffen voor de aanstaande huwelijksvoltrekking.
Alles is liefde
Om 13.30 uur begint de trouwceremonie in de dorpkerk van Noordlaren. Rauke wordt door zijn moeder in de volle kerkzaal naar voren begeleid, om daar dan te wachten op zijn bruid.
Ondertussen sta ik met onze dochter Baukje samen met de beide bruidsmeisjes Audrey en Rosanne buiten, bij de ingang aan de voet van de kerktoren, in afwachting van het seintje om Baukje door de kerk naar voren te begeleiden, naar haar bruidegom. Bewonderende blikken vallen ons viertal ten deel als Baukje en ik achter de twee bruidsmeisje aan door het gangpad tussen de gasten door naar het koor van de kerk wandelen. Bij het binnenkomen, speelt Pieter zijn jeugdband het mooie lied
'Alles is liefde'.
Rauke ontvangt zijn bruid, en als iedereen plaats heeft genomen, gaat de huwelijksplechtigheid beginnen, onder leiding van mevrouw Jolien Berendsen-Prins, trouwambtenaar van de Gemeente Haren.
Trouwceremonie in de Bartholomeüskerk
Als iedereen door de trouwambtenaar uitgebreid welkom is geheten en het doel van deze officiële bijeenkomst duidelijk is gemaakt, leest zij de beide brieven voor die bruid en bruidegom vooraf aan elkaar hebben geschreven. Daarna worden beide brieven in een enveloppe gesloten om te bewaren, want wellicht zal er vroeg of laat eens een moment zijn om de aan elkaar geschreven brieven nog eens te herlezen.
Daarna krijgen de ouders van Rauke het woord om hun zoon en aanstaande schoondochter als vader en moeder toe te spreken. In duidelijke, warme bewoordingen geven zij vanuit hun eigen perspectief van liefhebbers van boten en varen op passende en mooie wijze aan hoe zij hebben gezien hoe hun zoon Rauke zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld tot de betrokken en zorgzame man die hij nu voor zijn naasten is. In hun waarde(n)volle toespraak blijkt hoe de gebruikte symbolen zoals laveren, koersbepaling, golven, anker, huwelijksboot en trossen los goed passen bij wie je voor jezelf en voor je geliefden bent. De zorgvuldige woordkeuze en hun goede voordracht zorgt ervoor dat de toespraak van de vader en moeder van Rauke impact hebben op het bruidspaar en op de gasten in de kerkzaal.
Samen onderweg op het pelgrimspad van je huwelijkse leven
Daarna volgt de officiële huwelijksvoltrekking. De formele teksten worden volgens wettelijk voorschrift gelezen, de nodige handtekeningen worden door het bruidspaar, hun vier getuigen en door de trouwambtenaar gezet, en dan is het huwelijk voltrokken.
Dan is het de hoogste tijd voor de mooie muziek van de jeugdband Rise, die nu het lied
'You're beautiful' speelt. Pieter geeft op heel eigen wijze als broer&zwager voor Baukje&Rauke vooraf aan wat de diepere betekenis van de tekst van deze song is. Dat zet alvast een heel gevoelige toon vooraf. Deze vocale muziek, ook zo mooi begeleid op piano, cajon, gitaar en dwarsfluit raakt het bruidspaar en hun gasten aan op een zo heel andere toon dan de vele woorden die al zijn gesproken.
Na deze mooie muziek krijgen Durkje en ik het woord om onze toespraak als ouders voor onze pasgetrouwde dochter en schoonzoon te houden. Durkje en ik gebruiken in onze toespraak een ook voor het bruidspaar zo herkenbaar perspectief dat ons past, met items als op weg gaan, verhalen vertellen, je medemens ontmoeten en samen met die ander voortgaan, en op kruispunten van je leven verstandige keuzes maken. We sluiten daarbij ook aan bij het sociale gezicht dat we van Baukje & Rauke (her)kennen, waar ook Rauke zijn ouders zojuist al over spraken.
Als wederzijdse ouders ervaren we dat ook het toespreken van onze kinderen diep van binnen iets met ons en met hen doet. Die liefdesband raakt veel gevoelige snaren van de muziek van ons gedeelde leven.
Samen lezen in de trouwbijbel
Na onze toespraak roept de trouwambtenaar ons als wederzijdse ouders naar voren, want we hebben nog een verrassing voor het bruidspaar. Met zijn vieren willen we onze nu pas gehuwde kinderen een trouwbijbel meegeven, geheel in lijn met de trouwbijbel die wij als ouders tijdens ons huwelijk ook ontvingen.
Mij valt de eer te beurt om onze kinderen daartoe eerst kort toe te spreken, om namens ons vieren ook aan te geven hoe belangrijk wij het als wederzijdse ouders vinden dat Gods Woord - hier in de vorm van de te schenken Samenleesbijbel - onze dochter en zoon zullen vergezellen in hun huwelijkse leven van (samen)leven en (samen)werken.
Met deze toespraak en aanbieding eindigt de trouwplechtigheid nadat de trouwambtenaar heeft voorgelezen
over de liefde, uit de brief van Paulus aan de Korintiërs.
Als we de kerkzaal verlaten, speelt de band Rise het slotlied '
Everything'. Het bruidspaar blijft nog binnen, onder andere om ook nog even via Skype contact te hebben met ons gastkind Oxcana uit Wit-Rusland, die deze hele trouwceremonie via een lifestream-verbinding heeft kunnen volgen, met dank aan Jan de Vries, die dit technisch mogelijk maakte. Zo kon Oxcana er toch ook zichtbaar bij zijn.
Van de kerk naar de tent
Buiten komt het bruidspaar door een erehaag van rozenblaadjes en kleurrijk glimmende zeepbellen naar buiten. Op het terras van De Hoekstien toosten we met zijn allen op dit zojuist gesloten huwelijk, en dan vertrekken we allen naar De Mikkelhorst in Haren, om daar de bruiloft voort te zetten.
Op het terrein van deze zorgboerderij staat alles klaar. Alle gasten worden verwelkomd in de grote feesttent. De door vriendin Machtelt Sjoerdsma gemaakte bruidstaart wordt hier aangesneden door het pasgetrouwde stel, en de rest van de middag is er onder het genot van een hapje en een drankje, achtergrondmuziek en van het mooie weer binnen en buiten volop gelegenheid om dit prille huwelijk in een gezellige sfeer te vieren.
Het goede leven gevierd
Rond het avonduur gaan we naar één van de zalen in De Mikkelhorst, waar de cateraar voor ons een overheerlijk buffet klaar heeft gezet. We genieten van deze goede maaltijd en van elkaars gezellige aanwezigheid. Pake Pieter de Jong opent de maaltijd met een tafelgebed en we nemen er rustig de tijd voor om te genieten van al dat lekkers van dit driegangenbuffet.
Om 20.30 uur zijn we klaar om met zijn allen weer naar de feesttent te gaan. Daar heeft de Deejay van Soundvision inmiddels alles klaar staan voor het uitbundige bruiloftsfeest dat we hier vanavond in het bijzijn van tientallen overwegend jongere familieleden en alle naaste vrienden vieren. Dit muzikale event in de grote partytent is een groot succes, en vooral ook bij de in 'hun' stad Groningen zo geliefde liedjes als '
Het gras van het Noorderplantsoen' beleven we met zijn allen hoogtepunten van feest. Er wordt gezongen, er wordt gedanst, het huwelijk, de liefde en het goede leven worden hier gevierd.
In nije dei
Het is al voorbij middernacht als de gasten huiswaarts zijn gekeerd, we alle versiering opruimen, de kado's voor het bruidspaar in de auto's laden, afscheid van elkaar nemen, en dan het voldane bruidspaar Rauke & Baukje in onze auto naar hun woning in Groningen terugbrengen.
Als we daar de auto's uitgeladen hebben, het bruidspaar veilig en wel thuis hebben gebracht, nemen we afscheid van dit dankbare stel, en rijden ook wij huiswaarts.
Het is al 3.00 uur als we thuiskomen, en op het moment dat we thuis naar bed gaan, breekt het eerst prille ochtendlicht al weer door. De nieuwe dag begint, maar wij gaan nu eerst de 'nachtrust' in, in grote dank terugkijkend op deze zo fantastische huwelijksdag van Baukje & Rauke.