maandag 30 juni 2014

Bijbelfestival van 200 jaar Nederlands Bijbelgenootschap

Zaterdag 28 juni 2014 
H.K.H. Prinses Beatrix met de nieuwe Jeugdbijbel van het NBG (foto: NBG)











Bijbelwerk in uitvoering
Ruim 2.500 bezoekers zijn vandaag naar DeFabrique in Utrecht-Maarssen afgereisd om in zo groten getale deel te nemen aan het feestelijke Bijbelfestival, ter viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Als Durkje en ik tegen 9.30 uur arriveren, wordt ons gevraagd de auto te parkeren op één van de parkeerplaatsen die tussen de fabrieksgebouwen van dit oude fabriekscomplex liggen.
Als rond 10.00 uur de meeste gasten zich hebben gemeld, gaan de deuren van de grote fabriekshal open, en kan iedereen plaats nemen voor het plenaire openingsprogramma.

Openingsprogramma
Als bestuur en medewerkers van het NBG voelen we ons buitengewoon vereerd met de komst en aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, die gedurende vele jaren de beschermvrouw van het Nederlands Bijbelgenootschap is geweest.
Nadat presentator Tijs van Brink het openingsprogramma heeft geopend, volgt een gevarieerd programma met medewerking van onder andere het Sint Bavo Schoolkoor, zangeres Pearl Jozefzoon en theatergroep Aluin.
NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf verzorgt een jubileumtoespraak en onze bestuursvoorzitter Marleen de Pater reikt aan het eind van het openingsprogramma de vandaag gepubliceerde nieuwe 'Jeugdbijbel' van het NBG uit aan H.K.H. Prinses Beatrix. Daarna wandelt Prinses Beatrix met haar gevolg naar de andere zijde van de fabriekshal, waar zij het Bijbelfestival officieel opent, door het eerste fragment van een bijbelpagina aan een immense wand te plakken, die later vandaag door de inbreng van velen verandert in de 'Grootste Bijbelpagina in Gewone Taal'.

Uitgebreid Jubileumfestivalprogramma
Dan is het Bijbelfestival geopend, en kan iedereen gedurende de hele dag naar hartenlust een keuze maken uit het uitgebreide jubileumprogramma, dat in de fabriekshallen de volgende programma's biedt:
  • In Het Circuit: Bijbelverhalen door de Zandkunstenaar Gert van der Vijver, het Nederlands Bijbelgenootschap Infopunt en Boekhandel Riemer.
  • In Loods 8: Het Hoogste Woord van Jacobine Geel, de Bijbelquiz van Bert van Leeuwen, en een Talkshow van Tijs van den Brink over het Dertigersdilemma.
  • In de Copraloods: Ken je Klassiekers van theatergroep Aluin, en de christelijke worldbeat-band Trinity.
  • In de Perserij: Elly & Rikkert, Prachtige Psalmen met het Vocaal Theologen Ensemble, en de Workshop Psalmen voor Nu.
  • In de Kalvermelkfabriek: een lezing van Fred van Lieburg over 200 jaar NBG, een Workshop Geloofsopvoeding van Danielle van de Koot-Dees, een Workshop Qumram van Jaap van Dorp, en de Workshop Ontdek de Bijbel in Gewone Taal van neerlandicus Clazien Verheul.
  • Op de Meelzolder: Een Workshop Achter de Schermen van de Jeugdbijbel door Roelien Smit, en de Workshop Proef de Bijbel door Wilma van de Veen.
  • In het Douchelokaal: de Masterclass Bijbel in Gewone Taal door Matthijs de Jong, en Craften bij de Bijbel met Harmieke van Eijk.
  • In het Magazijn: De Workshop Micha en Schrijvers voor Gerechtigheid, door Jan Wessels.
  • In Loods 5: Met Irene Goede en Marijke ten Cate tekenen aan de Grootste Bijbelillustratie.
  • In Silo 36: De presentatie van de zondagsschoolmethode 'Grow and Learn' in Zuid-Amerika.
  • Buiten de Deur: De Kids Express, en ook een Speurtocht, beide voor kinderen van 8-12 jaar.
  • In de Jutekelder is de Kinderopvang voor kinderen van 4-10 jaar.
  • In Silo 61: De Workshop Hoe vertaal je de Bijbel door vertaler Stefan van Dijk, de Workshop Rappen met Rivelino Rigters, en een Rap-optreden van Rivelino Rigters.
Feest voor jong en oud
Dat al die bezoekers een aantrekkelijk programma krijgen voorgeschoteld, blijkt wel uit het feit dat het tot aan het eind van het festivalprogramma een drukte van belang is. De fabriekshallen zijn voortdurend nagenoeg vol bij alle activiteiten, binnen en buiten zijn voldoende gelegenheden geschapen om tussen de sessie door elkaar te ontmoeten, te eten en te drinken, en de sfeer is helemaal top, want het buitengewoon gevarieerde gezelschap van festivalgangers, van heel jong tot heel oud, vermaakt zich de hele dag prima.

Enkele impressies
Ook Durkje en ik wonen een groot aantal aantrekkelijke sessies bij, en genieten van alle informatie, optredens, talkshows, en proeverij van smaken uit de Bijbel.
Een korte impressie uit het door ons gevolgde programma:
  • Sybolt Noorda in gesprek met Jacobine Geel: "De Bijbel is een ontroerend menselijk geschiedenisboek".
  • Dichter-criticus Rob Schouten (van Trouw): "Het Nieuwe Testament is voor mij een beetje glibberig, met dat verlossingsverhaal".
  • Senior-pastor Tom Marfo: In de laatste eeuw heeft de Kerk liggen slapen. "Be Christlike: Love with Passion & Compassion". De Kerk moet de leiding weer nemen tegen maatschappelijk onrecht."
  • Predikant Ruben van Zwieten in gesprek met Tijs van den Brink: "De Kerk hoort vaak niet meer bij de Levenswedstrijd van Succes. Dertigers hebben een gebrek aan roeping, omdat hun ouders minder over de samenleving zijn gaan nadenken. Dertigers zitten in zichzelf op slot, ze moeten naar buiten treden. De taken liggen voor het oprapen. Je kunt dus volop werken aan het Beloofde Land. En ... ga samen de Bijbel lezen!"
  • Pionierspredikante Janneke Nijboer: "Dertigers houden het liefst zo lang mogelijk alle opties open. Ze zijn vroeg mondig, maar laat volwassen. Ze kunnen moeilijk omgaan met levensvragen, maar hebben wel overal een mening over. De Kerk is nog de plek waar je je levensvragen kunt stellen. Zoek de verbinding tussen de bijbelse begrippen, de Bijbelverhalen en je leven." 
  • Geestelijk verzorger Tim van Iersel: "Als je niet weet wie je bent, heb je geen roeping. Tijdens het mediteren wordt je je bewust van je gedachten, en dan kun je ze loslaten."

Conferentie van de United Bible Societies in Egmond aan Zee

Donderdag 26 juni 2014
Zonsondergang in Egmond aan Zee

Building our Future together
Ongeveer 150 gasten van zo'n 70 buitenlandse bijbelgenootschappen zijn de hele week in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee aanwezig als deelnemers van de conferentie van de 'United Bible Societes', de koepelorganisatie van alle Bijbelgenootschappen wereldwijd. Dit jaar organiseert ons Nederlands Bijbelgenootschap deze jaarlijkse conferentie in Nederland, omdat het NBG dit jaar haar 200-jarig bestaan viert. Het thema van deze 'UBS Roundtable Exchange 2014' is: 'Building our Future together'. De seminars die vandaag worden aangeboden, focussen op allerlei creatieve wijzen waarop Bijbelgenootschappen hun missie zo effectief mogelijk kunnen uitvoeren. De seminars zijn opgebouwd volgens de methodiek van: Present, Explore, Recommend, Pray and Review.

Roundtable dinner
Aan het begin van de avond van deze conferentiedag komen alle deelnemers voor het diner bijeen in het restaurant, waaraan ook enkele andere relaties van het NBG zullen deelnemen. Behalve alle bestuursleden van het NBG zijn hier enkele Nederlandse organisaties aanwezig, die in hun aan bijbelwerk gerelateerde werkzaamheden veel en nauw samenwerken met het NBG.
Als bestuurders verdelen we ons over de vier centrale tafels, waaraan behalve enkele NBG-relaties ook een aantal UBS-conferentiegangers aanschuiven. Daar omheen staan alle andere tafels met de UBS-gasten gegroepeerd, zodat het voor de bestuursleden en voor de samenwerkende organisaties gemakkelijk wordt gemaakt om ook met de andere UBS-gasten in contact te treden.

De zandbak van de Zandtovenaar
In het kader van haar jubileumactiviteiten biedt het NBG vanavond dit avondvullend programma aan. Na het buffet gaan we met elkaar naar een nevenliggende theaterzaal, waar we worden verrast met een optreden van Gert van der Vijver, die in Nederland bekend staat als de 'Zandtovenaar'.
NBG-directeur Roger Mullers verzorgt een presentatie over de geschiedenis, over enkele publicaties en over het jubileum van het NBG. Eerder vanavond en ook nu zijn de UBS-leden in de gelegenheid om aan het jubilerende NBG haar geschenken aan te bieden.
Daarna volgt de voor velen verrassende show van de Zandtovenaar, die ons met een indrukwekkende combinatie van voortdurend wisselende tweedimensionale zandfiguren en ondersteunende muziek verhalen uit de Bijbel visualiseert met zand en licht. Zo passeren bijvoorbeeld de welbekende verhalen van de Schepping van God, de Ark van Noach en het lijden en sterven en de opstanding van de gekruisigde Jezus Christus.

Bijbelse zandshow in Chili
Na deze half uur durende act blijkt uit de vragen en de feedback in de richting van Gert van der Vijver hoezeer deze show indruk heeft gemaakt op onze buitenlandse en binnenlandse gasten. Dat Gert van der Vijver zijn talenten, visualisaties en zijn bijbelse boodschap ook overzees worden gewaardeerd, blijkt uit de mededeling dat de Zandtovenaar in november van dit jaar met zijn zand- en lichtacts op uitnodiging van het Chileense Bijbelgenootschap zal afreizen naar Chili.

Pracht van een Schepping
Aan het eind van dit avondprogramma nemen we afscheid van elkaar, in de wetenschap dat we velen hier aanwezig aanstaande zaterdag in Maarssen weer zullen ontmoeten, tijdens het Jubileumfestival, waar het NBG haar 200-jarig bestaan zal gaan vieren met een buitengewoon gevarieerd en aantrekkelijk festivalprogramma.
Als ik het congreshotel verlaat, is bijna het moment aangebroken dat de ondergaande zon zal verdwijnen achter de horizon van de Noordzee. Voordat ik vanuit Egmond aan Zee weer terug rijd naar Stiens, wandel ik zo'n honderd meter verderop nog even over een duin, en heb ik vanaf een duintop een prachtig uitzicht over het strand, over de zee, met op de achtergrond de in een schitterend kleurenpalet ondergaande zon.
Als je in de show van Zandtovenaar Gert van der Vijver vanavond nog niet had gezien hoe schitterend God onze aarde en alles daar omheen heeft geschapen, dan zie je hier vanavond iets moois daarvan aan de kust van Egmond aan Zee.

donderdag 26 juni 2014

Voortgangsconsult voor ITEPS in Emmen

Woensdag 25 juni 2014

In het Studielandschap van de OLB van Stenden Hogeschool te Emmen 


















Internationale lerarenopleiding
Vandaag komen we in de Stenden Hogeschool-vestiging in Emmen bijeen, om de voortgang op twee deelprojecten van ITEPS te bespreken. De Opleiding tot leraar Basisonderwijs (OLB) kent in onze Stenden-vestiging Meppel een speciaal traject 'International Teacher Education for Primary Schools', dat studenten opleidt voor een functie als leerkracht op internationale basisscholen in Nederland en/of in het buitenland.
De internationale lerarenopleiding voor het basisonderwijs is opgezet in samenwerking met buitenlandse lerarenopleidingsinstituten in Denemarken, Noorwegen en Zweden. In Nederland komen de studenten van dit speciale traject voornamelijk uit Nederland en Duitsland.

Speciaal traject
Nu dit speciale traject al enige jaren is aangeboden, is het moment gekomen om te onderzoeken of en op welke wijze dit traject kan doorgroeien naar een zelfstandige opleiding, die in samenwerking met onze Deense en Noorse partners kan worden aangeboden in Nederland, en in het buitenland.
Om dat op termijn te realiseren, worden ook gesprekken gevoerd met allerlei andere samenwerkingspartners in deze sector, en wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en naar de kwaliteitsvereisten waaraan zo'n internationale lerarenopleiding nationaal en internationaal moet voldoen in de ogen van bijvoorbeeld overheid, bedrijfsleven en internationaal opleidingsonderwijs.
Om te terug te blikken op wat er in de afgelopen maanden op dit gebied is gerealiseerd, waar we nu staan, en wat we op korte, middellange en lange termijn in het kader hiervan nu zouden moeten doen, komen we vandaag bijeen bij Stenden Hogeschool in Emmen.

Foto-expositie over de Grand Tour in Zuid-Afrika

Dinsdag 24 juni 2014
Drie van de foto's van studenten Creatieve Therapie van Stenden Hogeschool











CT-stage in Zuid-Afrika
In het kader van de zogenoemde Grand Tour zijn studenten van de HBO-bachelor-opleiding Creatieve Therapie van Stenden Hogeschool naar Zuid-Afrika geweest. Ze hebben van november 2013 tot februari 2014 stage gelopen bij het 'Jehovah Jireh Children's Home' in het Zuidafrikaanse Alexandria.
tijdens deze stage hebben ze in dit weeshuis allerlei activiteiten ontplooid op het gebied van Drama en Beeldend vormen. Van die activiteiten en van die stage hebben ze een fotoserie gemaakt, waarvan momenteel een fotoreeks wordt geëxposeerd in de Expo-gang van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Leven in een weeshuis
In dit Zuidafrikaanse weeshuis wonen ongeveer 100 kinderen in de leeftijd van 2 maanden tot 17 jaar. De meeste kinderen zijn door hun ouders of familie hier gebracht, omdat zij zelf niet voor deze kinderen kunnen zorgen. Andere kinderen zijn hier omdat ze als wees zijn geadopteerd door Molly & Neels Bom, die dit weeshuis leiden.
Veel van deze kinderen lijden aan lichamelijke en/of geestelijke klachten, die veelal door bijvoorbeeld verwaarlozing en kindermishandeling zijn veroorzaakt. Het groot aantal kinderen dat in dit weeshuis verblijft, maakt het moeilijk om deze kinderen voldoende aandacht of bescherming te geven.

Geslaagde stageperiode
Twee van de CT-stagiaires Ursula en Monika geven aan dat ze als CT-stagiaires in dit weeshuis verschillende activiteiten hebben aangeboden, die voornamelijk in het teken staan van zaken zoals: tolerantie, vertrouwen en respect; niet alleen gericht op de ander, maar ook op jezelf.
Het viel natuurlijk niet mee om met zulke grote groepen kinderen te werken, ook al omdat de leeftijden van de kinderen in de groepen nogal uiteenlopen. Toch zijn deze studentes er op grond van het gedrag van de kinderen van overtuigd dat hun werk in dit weeshuis bijzonder werd gewaardeerd door deze kinderen.

Stage-fotoreportage
De studenten hebben over deze periode een foto-tentoonstelling samengesteld, waarmee ze iets laten zien van de activiteiten die ze ontplooiden en/of waar met enkele spontane fotoshoots wordt getoond hoe het wonen in dit weeshuis eruit ziet. Het was uiteraard een uitdaging om uit de honderden beschikbare foto's een aantal voor deze expositie te selecteren, die een indruk geven van de kinderen, het weeshuis en van de stage-activiteiten van deze CT-studenten.

maandag 23 juni 2014

Un chemin de St-Jean-Pied-de-Port à Irún

Maandag 23 juni 2014
Cover van de wandelgids

Vier historische Franse pelgrimsroutes 
In de periode van 2005 tot en met 2012 hebben Durkje en ik de pelgrimstocht van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela gelopen.
We hebben er indertijd voor gekozen om zoveel mogelijk de beschreven historische pelgrimsroutes te volgen.
Frankrijk kent van origine vier belangrijke startplaatsen of doorgangsplaatsen, waar pelgrims uit allerlei windtreken bij elkaar kwamen, om van daaruit verder te trekken naar Santiago de Compostela. Vanuit deze vier steden kon en kun je als pelgrim je pelgrimage aanvangen of vervolgen op de volgende Franse routes:
  • De Via Lemovicensis, die begint in Vézelay; dit is de route die wij hebben gelopen in de richting van de Pyreneeën, naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
  • De Via Podiensis, die begint in Le Puy-en-Velay, ook in de richting van de Pyreneeën, naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Het eerste traject van deze route tot Montréal du Gers liepen we in 2013, en het tweede deel van deze route al in 2011.
  • De Via Turonensis, die begint in Parijs.
  • De Via Tolosana, die begint in Arles.
Verlangen en terug naar de Camino
Na de Via Lemovicensis vervolgden Durkje en ik aan de overzijde van de Pyreneeën in het Noord-Spaanse binnenland de zogenoemde 'Camino Franchés' naar Santiago de Compostela.
Veel pelgrims die na deze vanuit Nederland ongeveer 3.000 kilometer lange pelgrimage zijn teruggekeerd in hun thuisland, lezen zoveel mogelijk wandelverslagen van anderen, wisselen tijdens pelgrimsdagen met andere pelgrims hun pelgrimservaringen uit, en verlangen terug naar de camino; naar dezelfde route, of naar een andere aanlooproute naar Santiago de Compostela.
Niets is ons vreemd, dus ook bovenstaande is op ons beiden van toepassing.
Wij wilden dus weer op pad, maar dan via een andere route.
Maar welke route kies je dan?

Via Podiensis
Na lang wikken en wegen hebben we ervoor gekozen om deze keer niet de andere noord-zuidroute te bewandelen, maar één van de beide oost-westroutes. We kozen voor de pelgrimsroute vanuit Le Puy-en-Velay over de 'Via Podiensis' en dan daarna over de 'Camino del Norte', de Noord-Spaanse kustroute voor pelgrims naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Om van de Franse Via Podiensis over te stappen op de Spaanse Camino del Norte moet je het tussenliggende traject van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port in de Pyreneeën overbruggen naar het Spaanse Irún, dat aan de Baskische Golf ligt.
Daartoe staan je drie wandelroutes ter beschikking. De eerste gaat aan de noordzijde laag door de Pyreneeën, de tweede gaat hoog door de Pyreneeën, en de derde gaat aan de zuidzijde laag door de Pyreneeën.

Pelgrimeren van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Irún
Durkje en ik hebben gekozen voor de noordelijke Pyreneeën-route, genaamd 'Un chemin de St.-Jean-Pied-de-Port à Irún'. Deze route is in de gelijknamige wandelgids voor pelgrims beschreven in vier etappes, van Saint-Jean-Pied-de-Port via Bidarray, Pas de Roland, Espelette en Ascain naar Irún in Spanje. Deze 75 kilometer lange wandelroute door de noordzijde van de Pyreneeën hebben Durkje en ik eind april 2014 in de volgende vier pelgrimsdagen gelopen:
  1. Op 27 april 2014 van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Bidarray, over een afstand van 22 kilometer;
  2. Op 28 april 2014 van Bidarray naar Espelette, over een afstand van 17 kilometer;
  3. Op 29 april 2014 van Espelette naar Ascain, over een afstand van 17,5 kilometer;
  4. Op 30 april 2014 van Ascain naar Irún, over een afstand van 18,5 kilometer.
Spoorzoeken als pelgrim
De routegids is Franstalig. Op internet vonden we een Nederlandstalige vertaling van deze routegids. Op internet vonden we ook vier plattegronden van de noordelijke Pyreneeën, met daar de vier etappes in getekend. Met die drie documenten zijn we meerdaags en op de bonnefooi op pad gegaan.
Deze tocht vraagt enige oplettendheid, want de route is beknopt beschreven, de routekaarten zijn globaal, en vanaf halverwege de eerste etappe tot aan de Frans-Baskische kust is de route niet bewegwijzerd. Met behulp van beschrijvingen, kaarten, zonnestand & boerenverstand, met hulp van de plaatselijke Baskische bevolking en met onze ruime ervaring als wandelende pelgrims hebben we deze uitdagende pelgrimsmeerdaagse nagenoeg conform de beoogde route kunnen bewandelen.
De routegids biedt de nodige informatie voor onderweg. Zo vind je in de gids de afstanden tussen de belangrijkste doorgangsplaatsen en van de meest markante plaatsen is ook aangegeven op welke hoogte deze locaties liggen. Deze wandelgids geeft beknopt ook enige informatie over de belangrijkste horecagelegenheden langs de route, zoals pelgrimsherbergen (refugio's), gîtes (d'etape), pensíons, hotels, café's, restaurants; en ook plaatselijke VVV's worden erin vermeld; veelal met adressen, telefoonnummers en met een prijsindicatie voor overnachtingen.

Maar nooit zoals je had gedacht
Ervaren wandelaars en pelgrims weten al die informatie op hun waarde te schatten. Mooi dat het er in staat, maar de vermelding is nooit een garantie dat het (nog) open is. Als je 's morgens vertrekt, weet je dus niet waar je vandaag zult eten, drinken, rusten en slapen, maar daarover hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken, want het komt eigenlijk altijd wel goed, al is het meestal niet zoals je het vanmorgen had gedacht. Maar ook dat hoort bij de aard van het altijd weer verrassende pelgrimeren.

zondag 22 juni 2014

So Amazing

Zondag 22 juni 2014

Concert van Joy for People in De Hege Stins te Stiens


















Vandaag is zo verbazingwekkend anders dan gisteren
Vanavond treedt het 'Joy for People GospelChoir' uit Dokkum op in De Hege Stins te Stiens. Het gospelkoor komt met haar spetterende avondconcert ‘So Amazing’ naar Stiens. Dit concertprogramma van ‘So Amazing’ staat in het teken van hoop, verwachting, teleurstelling, acceptatie, en bovenal vreugde wanneer alles anders blijkt te zijn dan gedacht. Samen met mim woon ik dit concert bij. Op enkele tientallen stoelen na is de kerkzaal behoorlijk vol.
Nu heeft Joy for People enigszins een reputatie gekregen vanuit de Dokkumer wouden dat ze nogal luidruchtig optreden vanwege hun hoog volume-acts, hetgeen - zo blijkt vanmorgen na de kerkdienst - ook kerkgangers er helaas van weerhoudt om er vanavond bij te zijn. Maar die luide muziek valt alleszins mee, alhoewel er af en toe wel even met een hoog volume muziek wordt gemaakt, maar dat is veelal ook functioneel luid. Veel muziekstukken zijn geheel of deels ingetogen, en met name ook de solo's en het mannenensemble weten juist door het lagere volume de aandacht goed vast te houden en aangename muziek te brengen.
In een programma van ongeveer anderhalf uur volgt Joy for People enkele verschillende verhaallijnen. Hieronder volgen drie van die verhaallijnen.

Eerste verhaallijn
Eén van die verhalen is de kennismaking met drie bijzondere bomen. Deze bomen staan symbool voor de verschillende aspecten waar het binnen ons geloof om draait.
  • De ene boom wil later graag worden ingezet als hout waar een schatkist van wordt gemaakt. Tot verdriet van de boom wordt hij slechts een voederbak.
  • De tweede boom wil later graag worden gebruikt bij de bouw van een groot schip dat het ruime sop kiest, maar hij brengt het niet verder dan een nietig vissersbootje.
  • En de derde boom boven op een heuvel wil graag de hoogste boom van de wereld worden, maar hij wordt ook omgehakt en belandt ogenschijnlijk nutteloos op een stapel boomstammen.
Tweede verhaallijn
De tweede verhaallijn is de muzikale verbeelding van de levensweg van Jezus. In de opeenvolgende muziekstukken, in een combinatie van krachtige uptempo nummers, afgewisseld met ingetogen ballads - en begeleid door een live band - neemt Joy for People ons aan de hand van Jezus op een bijzondere wijze mee naar de kern van het geloof.

So Amazing
  • Tot verrassing van de eerste boom mag hij in de vorm van de kribbe (voederbak) het kindje Jezus in zich dragen, als bijzondere wieg in de stal van Betlehem.
  • En de tweede boom overleeft als vissersbootje de storm op het meer, omdat Jezus aan boord is.
  • De derde boom wordt als kruishout door Jezus gedragen, hij draagt daarna Jezus aan het kruis bovenop Golgotha, en hij gaat als symbool van de gestorven en opgestane Heer een verrassend onvergetelijke toekomst in.
Hoe veel beter kan je leven lopen, óók als je aanvankelijk denkt dat je leven mislukt en tot niets zal leiden.
God heeft misschien wel een veel groter, beter en/of nog mooier plan met jou ...... So Amazing!

Derde verhaallijn
En voor de oplettende concertbezoeker is er nog een derde verhaallijn, namelijk die van de setting van een liturgische viering.
Na een muzikale intocht volgt een ingetogen gezongen Votum & Groet. De muziekstukken volgen elkaar in een rap tempo op. Bijna alles wordt met muziek verteld. Het preekje wordt 'Boodschap' genoemd.
Naast ons hoor ik iemand zeggen: 'Jo kinne der neat fan ferstean'. Voor wie de Engelse taal niet beheerst, vormen de Engelstalige muziekstukken inderdaad handicaps voor een juist begrip, alhoewel op de beide beamerschermen wel in grote lijn in korte bewoordingen onder andere de titels en de strekking van de songs worden geprojecteerd. Voor de niet-Engelstaligen zal de muziek en de 'visual performance' de doorslag voor een aantrekkelijk programma moeten geven. En ook dat lukt 'so amazing'.

Total Praise & Blessing in the End
Na een heftige 'Total Praise' wordt met deze slotzang een liturgisch eind gevonden, maar nog is de viering niet voorbij.
Alle koorleden stellen zich in de wandelgangen tussen de stoelenblokken op in de vorm van een groot kruis, en dan zingen ze op aanraakbare afstand ons allen a capelle een indringende Zegenbede toe; voor je, achter je, naast je; een zegen héél dichtbij.
Daarna wandelen de koorleden in stilte de kerkzaal uit. Het blijft nog even stil, en dan staan de kerkgangers ook langzaam op en volgen het koor naar de ontvangsthal, en naar buiten.

zaterdag 21 juni 2014

Trouwfeest in De Vigilante in Makkum

Vrijdag 20 juni 2014

De boom hangt vol goede wensen voor het bruidspaar


















Ja in Leeuwarden en feest in Makkum
Met een behoorlijke groep collega's van Stenden Hogeschool zijn we vanavond naar Beach Hotel de Vigilante in Makkum gekomen, om samen met collega Nienke & Joost-Jan hun trouwdag te vieren.
Ze hebben vanmiddag in het Stadhuis van Leeuwarden elkaar het plechtige ja-woord gegeven, en dat willen ze vanavond graag met alle genodigden feestelijk vieren.
Bij binnenkomst krijgen we de gelegenheid om naast de Wensenboom het bruidspaar te feliciteren en hen alle goeds te wensen, en uiteraard is dat ook het moment om de feestkledij van de stralende bruid & bruidegom te bewonderen.

"Wij proosten op dit heuglijk feit"
Weer en temperatuur zijn goed, dus de deur van de feestzaal naar het buitenterras - met uitzicht op het Makkumer strand - aan het IJsselmeer staat uitnodigend open.
Nadat we met zijn allen het bruidspaar feliciterend hebben toegezongen, krijgen wij als Stenden-collega's van de afdelingen 'Educational Service & Research' en 'Quality Assurance' de gelegenheid om het bruidspaar met een op hen toegepast gelegenheidslied toe te zingen op de wijze van 'Nederland, o Nederland', geheel in de passende sfeer van het huidige WK-voetbal.
Daarna volgt een knappe video-montage naar 'De Wereld Draait Door', waarin de vrienden van het bruidspaar en bovenal de thuispoes centraal staan, daarbij het bruidspaar uiteraard op de korrel nemend; want dat hoort natuurlijk zo bij een bruiloftsfeest, dus deze vriendengroep heeft zich goed van haar taak gekweten.

Dank bij middernacht
Daarna openen bruid & bruidegom samen de dansvloer, en dan is het hek van de dam, en kan er wisselend ingetogen en uitbundig worden gedanst.
Rond middernacht spreekt het bruidspaar de aanwezigen met enkele dankwoorden toe, en dan gaat het feest verder, tot in het nachtelijk uur.
Wat een pracht om dit feest zo met elkaar te kunnen vieren, op een dag en avond die voor hen hopelijk de start is van een lang, gezegend en gelukkig huwelijk.

HO-link conferentie 2014 over De student als klant

Donderdag 19 juni 2014
Presentatie van Keynote speaker Jorrit Snijder

De student als klant
Het thema van de HO-link-conferentie van 2014 is ‘De student als klant’.
Tijdens deze conferentie wordt vandaag en morgen ingegaan op vragen als:
Hoe bedienen we de student?
Wat halen studenten uit de keten?
Wat betekent dit voor de systemen?
 
Tweedaagse conferentie
De HO-link conferentie is een tweedaagse conferentie voor een breed publiek (dit jaar 530 deelnemers) van stafmedewerkers uit het hoger onderwijs, met een gevarieerd programma van 'strategie & beleid' tot 'uitvoering & implementatie'; over onderwerpen zoals toelating, inschrijving, studentenadministratie en onderwijslogistiek bij instellingen, bij de overheid en bij de ondersteunende organisaties. Daarnaast is er gedurende beide dagen ook volop ruimte voor ontmoeten, netwerken en bijpraten.
Deze conferentie vindt plaats in het NH Conference Centre Leeuwenhorst te Noordwijkerhout. Beide dagen zijn afzonderlijk te volgen. Ik woon alleen de eerste conferentiedag van vandaag bij.
 
Duo Keynotes
Het programma wordt geopend door dagvoorzitter Paul Rullmann, voorzitter van SURF, één van de organiserende partijen (i.s.m. SURF en de DUO).
De openingskeynotes van de eerste twee sprekers gaan in op het conferentiethema.
Maarten Derksen (bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg, ISO) en Jorrit Snijder (managing director van het University College Roosevelt, voorheen werkzaam bij de NVAO) verzorgen samen de openingskeynote. Ze gaan in op de vraag waar en hoe de Nederlandse hogescholen en universiteiten hun studenten meer als klant kunnen/moeten behandelen.
Hoe kunnen bijvoorbeeld DUO, Studielink, de hoger onderwijsinstellingen en leveranciers van ICT-diensten met elkaar samenwerken om de student beter te bedienen?
En is de student altijd en in alle opzichten klant?
 
Maarten Derksen:
  • In de ogen van studenten moeten in het hoger onderwijs alle informatiesystemen gewoon werken.
  • Alle systemen vragen afzonderlijk en in combinatie met elkaar om communicatie.
  • Studenten moeten mondiger worden, want daar schort het nu nog wel eens aan.
  • Informatiesystemen moeten vanuit de student worden ingericht.
  • Studenten weten in de ontwerpfase niet waar op moet worden gelet bij het ontwikkelen van informatiesystemen; zij hebben er immers nog geen ervaring mee opgedaan.
  • Wel is het verstandig om studenten te betrekken bij het opzetten en verbeteren van informatiesystemen.
Jorrit Snijder:
  • Haal als student het beste uit je talent, en word wie je bent.
  • Ons College in Middelburg is kleinschalig, internationaal, residentieel, een community, en stimuleert het verantwoordelijkheidsbesef.
  • Studiestarters willen er altijd echt iets van maken.
  • Ook grotere hogescholen zouden klein(er) kunnen organiseren.
  • Enkele gevolgen van het sociale leenstelsel zijn: studenten gaan serieuzer studeren, studenten gaan meer op de korte termijn focussen, de rol van hun ouders zal steeds groter worden, universiteiten zullen meer beroepsgericht gaan worden, particuliere instellingen zullen meer concurrerend worden, en studenten willen meer waar voor hun geld.
  • ICT-toepassingen bieden mooie kansen.
  • Studenten houden van krijtborden.
Enkele uitspraken uit de nabeschouwing op deze twee keynotes:
  • We hebben veel systemen en technieken en experts, en toch werkt het niet, maar dat moet wel.
  • Alle instellingen voor hoger onderwijs moeten binnen hun eigen organisatie primair werken aan de verbetering van hun eigen systemen.
Samenwerken in de keten
De volgende keynote wordt verzorgd door Hans van der Vlist, secretaris-generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij spreekt over de noodzaak tot samenwerking in de keten, om de studenten beter te bedienen, om zo met elkaar de kwaliteit te leveren die onze studenten in het bijzonder en de samenleving in het algemeen van ons hoger onderwijs mogen verwachten. Het ministerie wil zich samen met hoger onderwijsinstellingen en met andere organisaties graag inzetten voor een verdergaande verbetering van die samenwerking.
Hans van de Vlist:
  • Ontwikkelingen gaan snel: we worden steeds beter bediend met een hoger voorzieningenniveau.
  • We moeten pro-actief zijn, en samenwerken.
  • Studenten verwachten van ons dat wij als instellingen mee gaan in alle ontwikkelingen.
  • Als het gaat schuren in onze samenwerking hindert dat niet als we onze gezamenlijke doelen maar in de gaten houden en behalen.
  • De administratieve last op studentenadministraties is behoorlijk verminderd, en de snelheid van werken is daar toegenomen.
  • Ambtenaren van het ministerie moeten af en toe eens in de keuken van een hoger onderwijsinstelling kijken, en het ministerie zet de deur open voor medewerkers in het hoger onderwijs die zich willen oriënteren op het werk van het ministerie.
  • Maatwerk is de toepassing van de standaard.
Stenden-student blij
Na de lunch ga ik samen met enkele andere deelnemers naar de workshop 'Investeren in mensen voor een hogere studententevredenheid', die zal worden aangeboden door de Politieacademie. Workshopleider Wim Olieman komt echter niet opdagen, dus deze eerste workshop gaat helaas niet door.
Dan komen enkele collega's van Stenden Hogeschool in de workshopzaal. Zij willen deze ongebruikte zaal graag gebruiken om hun workshop 'Stenden-student blij, helpt Xedule daarbij?' voor de tweede parallelsessieronde nog even te repeteren. Ik blijf bij mijn collega's in deze zaal om deze generale repetitie bij te wonen. In ons feedback-overleg worden de laatste aanpassingen nog in de presentatie aangebracht, en dan zijn mijn collega's klaar met het voorbereiden van hun interessante workshop over de momenteel binnen Stenden Hogeschool draaiende pilot voor een andere wijze van lesroosteren.

Eén Zweeds systeem voor aanmelden en inschrijven
Daarna volgt weer een plenaire keynote speaker: Per Zetterval van de Swedish Council for Higher Education. Hij vertelt over de succesvolle samenwerking tussen Zweedse universiteiten en hogescholen, in zijn presentatie: 'Admissions in Sweden - A story of legislation, systems and co-operation'.
De Zweedse hoger onderwijsinstellingen moesten er nog wel aan wennen dat buitenlandse non-EU-studenten heel kritisch gingen kijken naar de kwaliteit van het onderwijs, toen ze daar ineens (een hoog) collegegeld voor moesten gaan betalen.
Op het niveau van de Zweedse raad voor hoger onderwijs is men onder andere gaan samenwerken aan een gemeenschappelijk systeem van aanmelden en inschrijven voor het hoger onderwijs. Zo ontstond een collectief Zweeds systeem voor aanmelden, assessment, selectie, toelating en inschrijving. Door met gedetailleerde voorschriften te werken, heeft Zweden zoveel mogelijk onzekerheden in dit proces voorkomen, maar Zettervall zet nog zijn vraagtekens bij de vraag of al die voorschriften al dan niet een voorspellend karakter hebben voor het studiesucces van de student.

Onze ICT boeit studenten niet
Na een korte pauze volgt wederom een plenaire keynote presentatie, nu van Jacco Jasperse, Chief Information Officer (CIO) van de Hogeschool Zeeland, handelend over informatiestrategie in de 21e eeuw, met als dreigende titel ‘Onze ICT boeit studenten niet’.
Jasperse pleit voor een paradigmawisseling van onze i-strategie: niet de studenten moeten zich aanpassen aan de ICT-infrastructuur van de hogeschool/universiteit, maar die hoger onderwijsinstelling moet haar ICT-voorzieningen aanpassen aan de devices die de studenten (en medewerkers) vandaag de dag meenemen naar school. Een hogeschool of universiteit die de student niet op deze manier als serieuze klant beschouwt en hem of haar niet adequaat faciliteert, is voor de student van vandaag en morgen niet interessant genoeg.
Jacco Jasperse:
  • Je moet als hogeschool/opleiding de basis (van je faciliteiten) op orde hebben.
  • Zorg voor stabiliteit en consistentie in visie en beleid.
  • Volg je student (en de docent) in je innovatie.
  • Realiseer snel nieuwe functionaliteiten (op Bring Your Own Device) en monitor het gebruik daarvan.
  • Het onderwijsproces is een keten van bedrijfsprocessen.
  • Ga je informatievoorziening opsplitsen in losse componenten (ga ze 'verappen'), en personaliseer ze.
  • Studenten willen een app, in plaats van een portal.
  • We informeren onze studenten over het algemeen slecht.
  • Faciliteer niet wat studenten en docenten zelf al hebben.
Open en online hoger onderwijs in/vanuit Nederland
Vervolgens is er weer gelegenheid om één van de parallelsessies bij te wonen. Ik woon de presentatie 'Open en online hoger onderwijs' bij, verzorgd door Adrie Steenbrink, van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCenW).
In zijn presentatie zet hij het beleid van het ministerie van OCenW uiteen ten aanzien van open en online hoger onderwijs, zoals dat is opgenomen in de brief (d.d. 8 januari 2014) van OCenW-minister Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer.
Over het vestigingsplaatsbeginsel (tenminste een kwart van bekostigd, geaccrediteerd, graadverlenend hoger onderwijs moet in Nederland worden genoten) vertelt de heer Steenbrink bijvoorbeeld dat een hoger onderwijsinstelling nu zelf mag kiezen of het minimum onderwijsdeel dat in Nederland moet worden aangeboden fysiek dan wel online in Nederland wordt aangeboden. Dat mag nu ook online, als de server van waaruit het onderwijs wordt aangeboden maar in Nederland staat. Uiteraard moet dat online onderwijs dan wel aan alle kwaliteitsstandaarden voldoen, die gelden voor NVAO-geaccrediteerd en door de overheid bekostigd onderwijs.

donderdag 19 juni 2014

Startbijeenkomst Culturele Wandelroutes op 't Bildt

Woensdag 18 juni 2014
Presentatie van Klaas Tijtsma over Belevingselementen in Leeuwarderadeel 















In 't spier foor 't Bildts aigene
Met een delegatie van drie bestuurders van de Stichting Jabikspaad Fryslân zijn we vanavond aanwezig in de raadszaal van de gemeente Het Bildt. Op uitnodiging van wethouder Boukje Tol zijn we samen met een groot aantal andere Bildtse organisaties en ondernemers aanwezig bij de Startavond voor een nieuw Bildts project, genaamd 'Culturele Wandelroutes op 't Bildt'.
In het kader van de Bildtse beleidsnota Cultuur 2014-2018 'In 't spier foor 't Bildts aigene' en met 'Kulturele Haadstêd 2018' in zicht, wil de gemeente Het Bildt een start maken met dit nieuwe meerjarenproject.
Vanavond komen we voor het eerst bijeen om te worden geïnformeerd en geïnspireerd, met als doel om na vanavond te gaan participeren in dit project.

Knooppuntennetwerk van Culturele Wandelroutes
De ideeën voor dit project zijn ontstaan tijdens vergaderingen over recreatie & toerisme in Noordwest-Fryslân. In navolging van de gemeente Leeuwarderadeel is nu ook gemeente Het Bildt gestart met dit project. Doel van dit multi-gemeenteproject is om in Noordwest-Fryslân in de komende jaren een intergemeentelijk knooppuntennetwerk van culturele wandelroutes te realiseren, om daarmee de aantrekkelijkheid van deze regio te verhogen.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Het Bildt kent al verschillende wandelroutes, zoals bijvoorbeeld het Jabikspaad, WaddenWandelen en het Friese Kustpad. Het is de bedoeling dat ook op het nog te ontwikkelen Bildtse wandelknooppuntennetwerk van bestaande wandelroutes zogenoemde 'Belevingselementen' worden ontworpen.  Dat kunnen virtuele elementen zijn (met een app zichtbaar op een smartphone), of als tekst (zoals een gedicht), of in de vorm van beeldende kunst.
De gemeente Leeuwarderadeel heeft in samenwerking met haar werkgroep van vrijwilligers en met inzet van studenten van de NHL Hogeschool al enkele belevingselementen gerealiseerd. Als vertegenwoordiger (namens de Documentatiestichting Leeuwarderadeel) van die werkgroep is Klaas Tijtsma vanavond hier aanwezig om voor ons een presentatie te verzorgen over de wijze waarop zo'n werkgroep komt tot belevingselementen, zoals in Leeuwarderadeel bijvoorbeeld de intekening van een deels onzichtbaar deel van het fresco in de kerk van Britsum, en een 3D-animatie van een terpafgraving en van de voormalige Lettingastate.

Presentatie met good practice
Enkele elementen uit de presentatie van Klaas Tijtsma:
  • Zorg dat de wandelaars onderweg kort en bondig worden geïnformeerd (de rest kan op internet) over deze belevingselementen; vooral groepen wandelaars gunnen elkaar veelal weinig tijd om onderweg lang stil te staan.
  • Als jouw belevingselement wordt gekozen als opdracht, moet je er voldoende tijd voor vrijmaken.
  • Geef vooral sturing aan de studenten die jouw belevingselement uitwerken.
  • Dit project is een kwestie van een lange adem hebben.
  • De resultaten kunnen worden gevisualiseerd met een layer app op de smartphone.
  • Probeer aan te haken bij Leeuwarden Kulturele Hoofdstad.
  • Gebruik de knooppunten van het wandelnetwerk als basis.
Jabikspaad participeert in de werkgroep
Na deze presentatie in woord en beeld is er volop gelegenheid om aan de wethouder, aan de betreffende gemeenteambtenaar Paul van der Weg en/of aan de presentator vragen te stellen over alle ins en outs van dit in ontwerp zijnde Bildtse wandel-/cultuurproject.
Aan het eind van de avond blijkt dat er veel belangstelling is onder de aanwezige ondernemers, kunstenaars en organisaties om deel te nemen aan dit mooie nieuwe project.
Namens onze Stichting Jabikspaad Fryslân zal bestuurslid Klaske Wijbenga participeren in deze werkgroep 'Culturele wandelroutes op 't Bildt'.

dinsdag 17 juni 2014

De zwaluwen van Stenden vliegen uit

Dinsdag 17 juni 2014
Studenten en medewerkers vliegen als Stenden-zwaluwen uit


















Jaarafsluiting
In de loop van deze dagen en weken werken we toe naar de afronding van dit collegejaar. Studenten leveren hun moduulopdrachten in, tentamens worden gemaakt, presentaties worden verzorgd en afstuderenden leveren hun afstudeeropdrachten in en zorgen ervoor dat ze laatste studiepunten nog verdienen om met vlag en wimpel af te studeren.
Ook de docenten werken zo langzamerhand toe naar het eind van het schooljaar. De laatste lessen worden verzorgd, de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe onderwijsmateriaal voor het komende collegejaar, opdrachten en presentaties worden beoordeeld en afstudeerwerken worden nauwgezet in tweetallen of in drietallen beoordeeld en besproken, teneinde te komen tot een letterlijk en figuurlijk verantwoorde beoordeling van afstudeerwerken.

Ver van (t)huis
Nagenoeg iedere student, docent, stafmedewerker, manager en bestuurder zal op enig moment in de komende weken de deur achter zich dicht trekken, om de hogeschool en het hogeschoolwerk tijdelijk achter zich te laten. Tijd voor vakantie, rust, re-creatie, her-schepping.
Buitenlandse studenten en medewerkers gaan in de vakantie meestal naar huis, naar hun thuis, in hun thuisland. Zij vliegen uit.
Nederlandse medewerkers en studenten verlaten meestal hun (t)huis, om enkele dagen of weken elders in het land of in het buitenland hun vakantie door te brengen. Ook zij vliegen uit.

Stiltecentrum van Stenden Hogeschool
Zo verlaten we binnenkort bijna allemaal onze studie- en werkplek om de weldaad van re-creatie elders te vinden, in rust, of in vakantiewerk, in stilte, of in de drukte van toerisme, in luieren en lezen, of in inspanning en beweging. Ieder op zijn of haar eigen wijze.
Voordat je als student of medewerker het hogeschoolgebouw in Leeuwarden verlaat, zou je eerst nog eens naar het Stiltecentrum in het Ontmoetingscentrum van Stenden Hogeschool kunnen wandelen, om daar even te gaan zitten, in stilte, al dan niet bij een brandend kaarsje, in stilte; om zo het overgangsmoment van school & werk naar vakantie & rust te markeren, in stilte.

Goed voor elkaar
Neem even plaats in deze kapel, kijk eens naar al die Stenden-zwaluwen, die alle met een briefje uitvliegen, met op die briefjes de namen van de tientallen landen waar onze studenten en medewerkers vandaan komen en naar toe gaan.
Ga even zitten, wees even stil; blik even terug op je collegejaar, zie je zelf hier en nu zitten, en denk een even na over de goede dingen die je in de komende dagen en weken zou kunnen gaan doen; goed voor jezelf, goed voor een ander, goed voor de Ander, goed voor elkaar.

maandag 16 juni 2014

Expositie Minor Beeldende Praktijken van CT

Maandag 16 juni 2014
Een werkstuk van de Minor Beeldende Praktijken

De Minor (een keuzevak) 'Beeldende Praktijken' van Stenden Hogeschool wordt aan het eind van de onderwijs-moduulperiode afgesloten met een presentatie van het gemaakte beeldende werk. Zo wordt ook nu in de vitrine van Creatieve Therapie aan de Kennisboulevard van Stenden Hogeschool in Leeuwarden een deel van dit beeldende werk gepresenteerd. Met deze expositie van werkstukken krijgen we een beeld van wat in de werkplaatsuren van dit keuzemoduul zoal is gemaakt.

De HBO-Bachelor-opleiding Creatieve Therapie van Stenden Hogeschool ontwikkelde de minor "Beeldende Praktijken". Dit keuzemoduul is bestemd voor alle studenten, die zich willen professionaliseren in de beeldende richting en die beeldende werkvormen willen inzetten binnen hun toekomstige beroepspraktijk van bijvoorbeeld Hulpverlening (SPH), Onderwijs (OLB), Therapie (CT), Vrijetijdsmanagement (VM) en Human Resource Management (HRM).

Door de associatieve werkwijze en door de speelse omgang met beeldende middelen vergroten de deelnemende studenten hun creativiteit en hun improvisatievermogen en ontwikkelen ze zich tot vindingrijke professionals, die creatieve processen weten te stimuleren bij diegenen die aan hun leiding en/of zorg worden toevertrouwd.

Gedurende deze minor worden workshops aangeboden op het gebied van:
- Schildertechnieken (zoals aquarel- en acrylverf, en gemengde technieken);
- Taal & Beeld (zoals eenvoudige druktechnieken, schrijfoefeningen en woord- en beeldcombinaties);
- Ruimtelijke Werkvormen (met bijvoorbeeld cement, hout en assemblage).

In de tweede helft van deze moduulperiode is er gelegenheid tot verdieping binnen één van deze richtingen.

zondag 15 juni 2014

Kleastersnein van Nijkleaster op Zondag Trinitatis

Snein Trinitatis 15 juny 2014
Uitleg over Drie-eenheid op Drievuldigheidszondag

Ear' oan God de Heit,
de Skepper,
ear' oan de Soan dêrta,
ear' oan God de Geast,
de hill'ge,
trije yn ien,
halleluja!

Trinitatis
Op deze Zondag Trinitatis - op de zondag na het Pinksterfeest - gaat het vandaag om de 'Triniteit', de drie-eenheid van de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest.
Om 9.30 uur begint de korte ochtendviering in de Sint-Radboudkerk van Jorwert, georganiseerd door de Gemeente Westerwert & Stifting Nijkleaster.
Op deze Kleastersnein wordt de ochtendviering - zoals te doen gebruikelijk -  volgens de sobere liturgie van Nijkleaster gevierd.

Triniteit
Alle aanwezigen zitten in drie kringen in het koor van de kerk. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door pianist Hindrik van der Meer. Voorganger is de pionierspredikant van Nijkleaster uit Jorwert: dominee Hinne Wagenaar; deze maal gekleed in zijn toga met daarover de Friese stola, met daarop de afbeeldingen van het rode Pompeblêd, het Elfstedenkruis, en de Kievit.
Met voorbeelden en symbolen maakt Hinne Wagenaar in zijn korte preek duidelijk wat we kunnen verstaan onder het begrip 'drie-eenheid', handelend over de Vader (God), de Zoon (Jezus) en de Heilige Geest.
Bij het eerste voorbeeld helpen enkele kinderen, die deze viering bijwonen. Het eerste kind schenkt koud water uit een waterfles in een glazen schaal. Het tweede kind vult de tweede glazen schaal met ijsblokjes uit een thermoskan. En het derde schaaltje wordt gevuld met dampend heet water. Drie verschillende verschijningsvormen van dat ene water.

Drie-eenheid
Aan de hand van de symbolen op de stola komt de drie-eenheid ook terug in de verkondiging. Het rode hart - of de pompeblêd - verwijst naar God boven ons, het aangepaste elfstedenkruis verwijst in het kruis van Jezus naar God verlossend mèt ons, en de Friese kievit (Fries: de ljip) - als verwijzing naar de duif - verwijst naar de uitstorting van de Heilige Geest over en in ons.
Een bibliotheek vol boeken is geschreven over de uitleg van het begrip 'Drie-eenheid', maar hier bij Nijkleaster in Jorwert wordt daarover uitleg gegeven in de Friese context.

Nu wij uiteen gaan
We hebben vorige week het Pinksterfeest gevierd en kregen vandaag uitleg over de Triniteit, en dan volgt na het Pinksterfeest dat je - in de zomer - in je eigen leven, in je eigen context dichtbij en veraf invulling geeft aan het evangelie, en aan de verkondiging van de Blijde Boodschap.
Na deze viering drinken we samen koffie en is er de gelegenheid voor een Kleasterkuier door de velden rond Jorwert. Maar voordat we naar de koffie gaan, gaan we op deze laatste Kleastersnein van dit seizoen zingend uiteen, met de woorden van:

Ga:
tot de einden der aarde,
tot het uiterste,
daar zal liefde zijn:
Ga!
 

zaterdag 14 juni 2014

Verweesd in de dop

Zaterdag 14 juni 2014
Het duivenei bleef verweesd achter in het nest van de Turkse tortelduif


















Gevaarlijk fourageren
In het voorjaar zie je opvallend veel dode vogels op de weg of in de wegberm liggen. In het broedseizoen brengen broedende vogels vele uren aaneengesloten door op het nest om de gelegde eieren warm te houden totdat de kuikens uit het ei kruipen.
Deze broedvogels moeten toch af en toe eens even het warme nest verlaten om te fourageren. Binnen zo weinig mogelijk tijd proberen ze dan weer zoveel voedsel te vinden en te eten, zodat ze snel weer op het nest kunnen gaan zitten om verder te broeden.
Omdat deze broedvogels lange tijd zonder te eten op het nest zitten, zijn ze flauw van de honger, en reageren ze minder adequaat op (naderend) gevaar.

De eerste Turkse tortelduif
Zo'n drie weken geleden heeft een Turkse tortelduif een nest gebouwd boven op onze pergola, mooi verscholen in de klimplanten die de pergola omgeven.
Nu hebben we in de afgelopen jaren al meerdere soorten broedvogels in onze tuin gehad, maar een nestelende Turkse tortelduif is voor ons nieuw.
Turkse tortelduiven maken doorgaans rommelige nesten, zoals we dat in onze tuin ook wel gewend zijn van de houtduif. Doorgaans leggen ze ongeveer twee eieren per broedsessie, maar in het nest van onze Turkse tortelduif bleef het bij slechts één ei.

Eten of gegeten worden
Daarna begon het broeden. Dag in dag uit hebben we elkaar op gepaste afstand in de gaten gehouden. Het ging geruime tijd goed met het broeden, maar enkele dagen geleden zat de duif niet op het nest, en kwam ook niet weer terug. Nu - na een week - kunnen we gerust stellen dat deze broedvogel niet meer terug zal komen.
Wat er aan de hand is, en waarom de duif verdween en niet meer terug kwam, zullen we wel nooit weten. Maar de kans bestaat dat de Turkse tortelduif op zoek naar voedsel - en flauw van de honger - een gemakkelijke prooi is geworden voor één van de katten die bij tijd en wijle de tuinen in onze wijk doorkruisen. Omdat we ook regelmatig jagende sperwers in onze tuin zien, kan de duif ook best prooi van een sperwer, of van een andere roofvogel, zijn geworden.
Wat de ware toedracht is, zal altijd wel een kwestie van gissen blijven. Resultaat is in elk geval dat het ene duivenei verweesd achter bleef in het nest op de pergola.

vrijdag 13 juni 2014

Fotoclub 8-88 exposeert in Stiens

Vrijdag 13 juni 2014

Fototentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Stiens



















8-88 op herhaling
Tot en met juni 2014 exposeert de Stienser 'Fotoclub 8-88' in de Openbare Bibliotheek te Stiens.
Sinds hun expositie van begin vorig jaar betekent dit een hernieuwde kennismaking met deze enthousiaste foto-amateurs.
De fotoclub heeft ongeveer twintig leden, die elke tweede maandag van de maand op hun clubavond bij elkaar komen in De Skalm te Stiens, om daar elkaars foto’s te bekijken en te beoordelen.
Meestal is er een opgegeven thema waaraan een foto moet voldoen.
Daar wordt dan ook de 'Foto van de maand' gekozen; die wordt in de 'Stienser Omroeper' gepubliceerd.
Op deze gevarieerde expositie in de Stienser bibliotheek is - naast het andere werk van de verschillende deelnemende clubfotografen - ook een serie foto’s te bekijken, waarmee de fotoclub heeft meegedaan aan de wedstrijd van de fotobond, de zogenaamde ‘Bondswedstrijd’.

donderdag 12 juni 2014

Instellingstoets Kwaliteitszorg. De eerste ervaringen en de toekomst

Donderdag 12 juni 2014
Presentatie van Stephan van Galen (NVAO) voor NNK-Platform HBO














In control
Als onderdeel van de tweede generatie van het Nederlandse accreditatiestelsel voor het Hoger Onderwijs is in het jaar 2011 de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) geïntroduceerd. Instellingen zoals hogescholen en universiteiten die op deze kwaliteitstoets positief worden beoordeeld, kunnen voor hun opleidingen volstaan met een beperkte opleidingsbeoordeling, omdat uit de instellingstoets al is gebleken dat deze instelling voor hoger onderwijs voor wat betreft de kwaliteitszorg ‘in control’ is. Inmiddels zijn 27 uit 40 instellingen met een positief oordeel beoordeeld. In onze kring van het Platform HBO van het Nederlands Netwerk Kwaliteitsmanagement (NNK) is het tijd om de balans op te maken omtrent de eerste ervaringen, en om vooruit te blikken naar de toekomst van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Daartoe zijn we vanmiddag bijeen in het Congres- en vergadercentrum Domstad te Utrecht.
Onderwerpen
Het thema van deze HBO-netwerkbijeenkomst is: ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg – De  eerste ervaringen en de toekomst’. Enkele aspecten die vandaag aan bod komen, zijn:
  • Wat zijn de ervaringen met de ITK, gezien vanuit de instellingen en vanuit de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)?
  • Wat was het uitgangspunt van de ITK; en is dat gerealiseerd?
  • Hoe verhoudt zich de Instellingstoets tot de opleidingsbeoordelingen in de praktijk?
  • Hoe zit het met de administratieve last?
  • Wat is de toekomst van dit instrument?
Sprekers
Sprekers
 zijn vanmiddag Mariska Wit (manager Onderwijskwaliteit en projectleider Instellingstoets Kwaliteitszorg van de Hogeschool Rotterdam (HR)) en Stephan van Galen (de projectleider Instellingstoets Kwaliteitszorg van de NVAO). Ongeveer 35 deelnemers hebben zich voor deze bijeenkomst opgegeven; voornamelijk medewerkers uit het hoger onderwijs, en van organisaties die op enige wijze als richtinggever en/of als dienstverlener in dit werkgebied opereren.
Netwerkvoorzitter Paul Nieuwenhuis heet alle aanwezigen welkom en opent deze bijeenkomst met een korte introductie. Daarna introduceert Annemieke Voets als lid van de Agendacommissie het onderwerp van vanmiddag en ook de sprekers die vandaag hun inhoudelijk bijdrage aan deze netwerkbijeenkomst zullen leveren.

De Instellingstoets Kwaliteitszorg, bezien vanuit de Hogeschool Rotterdam.
Mariska Wit begint bij het doel, de kaders, en enkele ins en outs inzake de door de HR georganiseerde proef van de ITK in 2012. Aanvang 2013 werd begonnen met de instellingstoets. Daarna volgt een toelichting op de uitvoering van de Verkennende Audit. Bij het open spreekuur was de opkomst eigenlijk te groot voor de daarvoor beschikbaar zijnde audittijd.
Na de Verkennende Audit volgden de Audittrails bij negen van de elf instituten, met deze drie inhoudelijke thema’s: Van audit naar verbeterplan (inclusief Studeren met een functiebeperking), Personeelsbeleid (professionalisering) en Toetskwaliteit. Confronterend was dat op een warme audittraildag in juni de opgeroepen studenten niet kwamen opdagen bij de panelgesprekken.

Terugblikkend op deze auditdagen volgen nu enkele aandachtspunten/tips met betrekking tot de ITK, zoals: onderhoud goed contact met de NVAO, beleg alles in de instituten (ook de contactpersonen), verzorg heel veel communicatie, bereid alle gespreksdeelnemers voor, en zorg voor ondersteuning vanuit de stafdienst(en) ‘Onderwijs-Kwaliteitzorg’.
Deze instellingstoets leverde voor de HR een positief oordeel op. Je realiseert je na afloop dat focus op kwaliteit geen kunstje is, maar dat je de borging van kwaliteit serieus moet nemen.
De ITK (tijd nemen voor reflectie) is ook een vliegwiel voor kwaliteitsverbetering.
De administratieve en organisatorische last van een ITK is groot, ook omdat de organisatie van een hogeschool niet altijd spoort met wat een visitatiecommissie in het kader van een ITK vraagt. Helaas merken de opleidingen er in de (beoogde verlaging van de) administratieve last weinig van dat de ITK door de NVAO is verleend. Zou daar in het gesprek tussen hogescholen en evaluatieburo’s wellicht nog iets meer concreet kunnen worden gemaakt van die lastenverlaging?
De Instellingstoets Kwaliteitszorg, vanuit het perspectief van de NVAO
Stephan van Galen zijn presentatie is getiteld: ‘ITK en Accreditatie 3.0 – een verkenning’.
Van Galen blikt eerst met ons terug op de ervaringen van de ITK, en zal dan enkele strategische dilemma’s benoemen, als een eerste verkenning op de volgende generatie (3.0) van het accreditatiestelsel.
Stelselevaluaties leidden tot de conclusie dat de ITK een doeltreffend, krachtig en effectief stelsel is. De doelen worden grotendeels bereikt, maar de administratieve lasten dalen niet overtuigend. De ITK stimuleert de kwaliteitscultuur (grotere aandacht & betrokkenheid voor en sterkere sturing op kwaliteit), en de opleidingsbeoordeling zie je steeds meer gericht op de inhoud (in plaats van op processen). In zijn toelichting spreekt Stephan vanuit de verschillende perspectieven, namelijk: van de NVAO, van de visitatiecommissies, en van de instellingen voor hoger onderwijs.
De NVAO acht de Audit Trails cruciaal voor een goed functionerend ITK-systeem. Dat er overlap zat in diverse visitatiecommissies bleek positief. De commissies hebben ervaren dat de instellingen de ITK serieus voorbereidden, dat dit voor een gemeenschapsgevoel in de instelling zorgt, dat instellingen nog wel worstelen met visie en/of met het vertalen van visie in beleid. De organisatiestructuur van een instelling blijkt cruciaal te zijn, want duidelijk moet zijn wie verantwoordelijk is voor kwaliteit. De ITK-audit is geenszins een ‘kunstje’.
Toekomst Accreditatiestelsel 3.0
Na deze evaluatieve bespiegelingen, blikt Stephan van Galen vooruit naar de toekomst van de volgende generatie van het Accreditatiestelsel, versie 3.0. Hij doet dat aan de hand van onder andere de volgende dilemma’s, die we in het hoger onderwijs al geruime tijd onder ogen zien tijdens de beschrijving, analyse en beoordeling van het huidige accreditatiestelsel. We zijn allen naarstig op zoek naar intelligente antwoorden op vragen zoals:
  • Hoe beloon je ‘verdiend vertrouwen’?
  • Hoe kunnen verantwoording en verbetering samengaan?
  • Hoe draagt het stelsel echt bij aan de versterking van een kwaliteitscultuur?
  • Hoe brengen we de administratieve lastendruk omlaag?
  • Gaan we verder met open standaarden en/of met meer concrete vragen?
  • Krijgen we straks een Opleidingsaccreditatie en/of een Instellingsaccreditatie?
  • Kunnen we gaan werken met gedifferentieerde oordelen op instellingsnivo?
Tijdpad voor de ontwikkeling van het nieuwe stelsel
Het Ministerie van OCenW werkt toe naar de inwerkingtreding van het nieuwe accreditatiestelsel per aanvang 2017.
Maar in de komende zomer van 2014 komt er eerst nog een gereviseerde versie van het huidige accreditatiekader.
Pas in juli 2014 zal de NVAO een besluit (d.d. 30 juni 2014) communiceren over de indeling in visitatiegroepen. Als bij de NVAO na morgen ook alle visitatiegroepen van de conversie-operatie van de technische opleidingen bekend zijn, kan en zal de NVAO het landelijke totaaloverzicht van alle visitatiegroepen aan de instellingen voorleggen.
Vragen en discussie met de zaal
Na de pauze lanceert Annemieke Voets in deze plenaire gespreksronde het vraagstuk: ‘Hoe verhoudt de opleidingsbeoordeling zich nu tot de verleende Instellingstoets Kwaliteitszorg. Waar zit dan de winst van het verdiende vertrouwen?
Binnen het huidige stelsel zien we momenteel binnen de beperkte opleidingbeoordeling weinig mogelijkheden om de administratieve last te verlagen. Als die last moet dalen, zal dat wellicht alleen maar kunnen als dat in gewijzigde wetgeving wordt geregeld, want de huidige wetgeving biedt die mogelijkheid niet of nauwelijks.
Programmering volgend jaar
Paul Nieuwenhuis bedankt Mariska Wit en Stephan van Galen voor de presentaties van deze beide sprekers en Wiep Koehoorn voor de publicaties van zijn weblogverslagen van deze netwerkbijeenkomsten van de afgelopen periode, en hij vertelt alvast iets over het netwerkprogramma voor het komende jaar. We gaan volgend collegejaar op zoek naar meer diepgang, naar nog een laag dieper, naar wat stelsels en ontwikkelingen bijvoorbeeld voor ons zelf betekenen, (en) in ons eigen werk. Die verdieping zullen we volgend jaar NOG wat sterker tot uitdrukking laten komen.
Enkele thema’s waar we volgend collegejaar mee aan de slag zouden kunnen gaan, zijn bijvoorbeeld:
  • Op 9 oktober 2014 komen medewerkers van het Ministerie van OCenW (zij waren er vandaag ook bij) weer naar onze netwerkbijeenkomst, om dan te vertellen over de contouren van het beoogde nieuwe accreditatiestelsel 3.0 dat nu in ontwerp is.
  • Op 11 december 2014 staat de kwaliteitszorg van praktijkgericht onderzoek op de agenda.
  • Op 12 februari 2015 willen we ons richten op procesmanagement, op bijvoorbeeld Lean Management in het Hoger Beroepsonderwijs.
  • Op 16 april 2015 willen we ons richten op de professionalisering van onderwijspersoneel.
  • En op 11 juni 2015 kijken we ook naar ons zelf en naar ons eigen werk: aan welke bekwaamheidseisen moet bijvoorbeeld een kwaliteitszorgmedewerkers voldoen?
De zaal zat vandaag helemaal vol. Gezien deze prima opkomst spreekt het delen van ervaringen met betrekking tot de Instellingstoets Kwaliteitszorg kennelijk velen aan. Nadat onze netwerkvoorzitter het officiële programma heeft gesloten, is er volop gelegenheid om nog even met elkaar te netwerken en na te praten in een meer informele sfeer.

Twee zomeravondsessies voor Nijkleaster in Bears en Jorwert

Woensdag 11 juni 2014
Maneschijn over Jorwert bij zonsondergang

Kascontrôle
Deze mooie zomerse werkdag sluiten we vandaag af met achtereenvolgens twee bijeenkomsten voor de Stifting Nijkleaster.
Samen met de recent aangetreden penningmeester van ons stichtingsbestuur ben ik aan het begin van de avond te gast bij de boekhoudster van onze stichting, om daar de financiële administratie te controleren van het afgelopen boekjaar, zoals die is gevoerd - onder verantwoordelijkheid van de vorige penningmeester - door de vrijwilligster die de financiële administratie van de Stifting Nijkleaster bijhoudt.
We nemen de stichtingsboekhouding op schrift en in het boekhoudpakket door aan de hand van het steekproefsgewijs checken van allerlei uiteenlopende boekingen van inkomsten, uitgaven en overige boekingen van het afgelopen jaar. Tussen de bedrijven door stellen we vragen over de gehanteerde werkwijzen in de casuïstiek die we al vorsend onder ogen krijgen. In alle opzichten zien we een goed gedocumenteerde boekhouding, die tot in de puntjes is geregeld. Dat schept vertrouwen over het vele en goede werk dat in het afgelopen jaar door de financials van Stifting Nijkleaster is verricht.

Bestuursvergadering
Daarna rijden we van Bears door naar Jorwert, waar we in het tweede deel van deze avond de bestuursvergadering van de Stifting Nijkleaster hebben in de Voorkerk van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert.
Die vergadering begint met een korte terugblik op de succesvolle activiteit van het Nijkleaster Pinkster Paad van afgelopen Pinkstermaandag, waaraan maar liefst 90 wandelaars hebben deelgenomen aan de korte of aan de lange pelgrimage door het indrukwekkend mooie midden van Fryslân.
Vanavond passeren ook de finale versies van het Jaarverslag 2013 en van de Jaarrekening 2013 van de Stifting Nijkleaster. Mede op grond van onze kascontrôle eerder vanavond, ons positief advies daarop en de décharge van de voormalige penningmeester worden de Jaarrekening over het boekjaar 2013 en ook het algehele Jaarverslag 2013 vastgesteld, met dank aan allen die hieraan een prima bijdrage hebben geleverd.

Bestuurzaken
Vanavond komen ook de resultaten van onze bestuurlijke zelfevaluatie aan de orde, die de uitkomsten zijn van die bestuursevaluatie van onze vorige bestuursvergadering, en van de analyse en voorstellen die wij gisteravond in klein bestuurscomité in Wommels op een rij hebben gezet als bespreekpunt voor vanavond.
Een goed beraad volgt nu over onder andere besturen op afstand, maar vooral met behoud van betrokkenheid. Ons voorstel voor een bestuurlijke portefeuilleverdeling met een uitwerking naar in te stellen bestuurscommissies wordt met enkele beredeneerde wijzigingen aangepast, om in de eerstvolgende bestuursvergadering in haar finale vorm te worden vastgesteld.
Het is mooi om te zien hoe we in dit gesprek komen tot een gedragen visie op hoe we als buitengewoon betrokken groep bestuurders toch ook de nodige bestuurlijke distantie in acht proberen te nemen, om onze steeds verder doorgroeiende groep vrijwilligers de ruimte te geven om gezamenlijk vorm en inhoud te geven aan een voortvarend in ontwikkeling zijnde kloostergemeenschap van Nijkleaster, in het Friese Jorwert.