woensdag 18 juni 2025

Hünenweg van Bramsche naar Ueffeln

Zondag 15 juni 2025
 
Kustrotsformatie uit de Jura in de kwartsiet steengroeve in het Gehnwald

















Eerst Hondsrugpad heen
De Duitse ‘Hünenweg’ en het Nederlandse ‘Hondsrugpad’ werden in 2021 gecombineerd tot een langeafstandswandelpad tussen het Nederlandse Groningen en het Duitse Osnabrück van 324 kilometer.
De Nederlandse versie van het Hondsrugpad is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hondsrugpad – Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur’ (2021) van Fokko Bosker. Die wandelgids beschrijft de route zuidoostwaarts vanuit Groningen naar het Duitse Meppen, en gaat dus niet verder naar het Duitse Osnabrück. Dat traject van de 9 etappes van het ‘Hondsrugpad’ hebben Durkje en ik al gelopen in de periode van 16 april 2023 tot en met 10 juni 2023, inclusief de bijbehorende 2 Verbindingsroutes, de 2 Trajecten en de 7 Rondwandelingen.

Dan Hünenweg terug
De Duitse versie van de Hünenweg is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hünenweg - Hondsrugpad’ (2023) van Idhuna Barelds. Die wandelgids beschrijft de route noordwestwaarts vanuit het Duitse Osnabrück via het Duitse Meppen naar het Nederlandse Groningen, dus – in tegengestelde tot de hierboven genoemde wandelgids – wèl het hele traject van de Hünenweg/Hondsrugpad. 
Omdat Durkje en ik de heenweg-route van Groningen naar Meppen al hebben gelopen, gaan we aansluitend de 150 kilometer lange terugweg-route van Osnabrück naar Meppen lopen, opdat we – eenmaal aangekomen in Meppen de 324 kilometer lange route van de Hünenweg/Hondsrugpad geheel wandelend hebben voltooid.
Deze route wordt gemarkeerd met een blauw schrift op gele achtergrond.

Van Bramsche naar Ueffeln
Vandaag lopen we de derde etappe van de Duitse Hünenweg, over een afstand van 13,4 kilometer, van Bramsche naar Ueffeln.
We verblijven deze vijfdaagse op Camping Waldoase nabij het Duitse Merzen, dat ongeveer op de helft van de eerste vijf etappes ligt.
We vertrekken vanmorgen om 7:40 uur vanaf de camping, en rijden dan met de auto - met op het fietsenrek onze beide fietsen - naar Ueffeln, waar we onze auto parkeren bij de Sankt-Marienkirche. Dan fietsen we van Ueffeln de 9,9 kilometers naar Bramsche, waar we onze fietsen stallen bij de Sankt-Martinskirche.
Bij vertrek is het 17 graden Celsius, en bij aankomst in Ueffeln is het 18 graden Celsius.
Het weer begint vandaag droog, maar dat verandert al snel als we op de fiets van Ueffeln naar Bramsche fietsen. De regenkleding houden we vanmorgen aan, want het blijft de hele ochtend regenen, zij het licht, maar wel zoveel dat we de regenkleding erbij aan moeten houden. Pas vanmiddag wordt het droog, en dan trekken we bij de steengroeve de regenkleding uit. Aangekomen in Ueffeln breekt de zon heel even door tijdens onze lunch, en in de loop van de middag komen er af en toe zonnige perioden, en blijft het droog.
Vandaag wandelen we door het Gehnwoud, waar vroeger zandsteen werd gewonnen, waarvan talrijke gebouwen in deze regio – zoals ook de kerk van Ueffeln – werden gebouwd.

Bramsche
Als we om 8:45 uur onze fietsen hebben gestald aan het marktplein tegenover de Sankt-Martinskirche, gaan we van start.
Over het stadsplein en langs de Sint-Maartenskerk lopen we naar het Tuchmacher Museum van Bramsche.
In een hoekje vóór een vakwerkhuis staat het symbool, het masker van Varusschlacht, met eronder de aanduidingen Geloof, Hoop en Liefde, en daaronder de spreuk dat Dank en Liefde grotere machten blijven, die meer overwinningen leveren dan alle heersers van deze aarde. Dat is een mooie spreuk om deze zondag met je mee te dragen en aandachtig te overwegen tijdens deze bos-etappe.
We laten het lakenmuseum achter ons en gaan verder door Bramsche.
Even later komen we in een klein park op de Bramscher Berg, waar het oorlogsmonument (1934) staat voor de 167 Bramscher gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
Een onderdeel van dit grote monument is ook de 28 meter hoge uitzichttoren op de Bramscher Berg.

Door het Gehnwald
Vanuit Bramsche stijgen we geleidelijk naar het Gehnwald. 
Langs een bosrand met links van ons een maïsakker slaan we rechtsaf. 
Hier doorkruisen we de boomwal, en krijgen we het zicht op het dal vóór ons.
Dat dal gaan we niet in, want de route gaat direct linksaf het Gehnwald in.
We doorkruisen dit bos over brede en smalle bospaden. Op een asfaltweggetje aangekomen, bereiken we de plek bij een dikke boom die we kennen, want hier zijn we vorig jaar van de andere kant af gekomen, waarbij wij toen net als vandaag hier bij deze boom het asfalt verlaten om het Gehnwald (weer) in te gaan.
Hier gaat het eerst over een breed karrenspoor, maar even later verandert dat in een smal bospad.
Vanaf hier volgen we de route van de Hünenweg, die voor de rest van deze dag-etappe nagenoeg gelijk is aan die van het Hannekemaaierspad van vorig jaar november 2024.
Hier en daar in het bos komen we op brede bospaden langs opslag van houtkap.
Bij een picknickplek aangekomen, na ruim zes kilometer gelopen te hebben, houden we een korte koffiepauze op de overkapte picknickbank.

Zandsteen uit de steengroeve
Op het moment dat we ons gereed maken voor vertrek, komen twee vrouwen en een man aanlopen van de andere kant, die deze picknickbank na ons gaan gebruiken voor hun pauze.
Wij lopen dan eerst naar de zogenoemde Gehnhut, die op een T-kruising zo’n 600 meter verderop in het bos staat.
Ons brede bospad gaat over in een heel smal bospad heuvelopwaarts. We komen verderop langs een oude steengroeve. Hier in het Gehnwald werd vroeger zandsteen gewonnen, dat veelvuldig werd gebruikt bij het bouwen van bijvoorbeeld de gotische Sankt-Marienkirche van Ueffeln, waarnaar we vandaag onderweg zijn.
Het is niet toegestaan deze oude steengroeve te betreden, dus we lopen er langs.
Langs het bospad zie ik prachtig oranje gekleurde zwammen op dood hout. Eerder zag ik al witte. Toen we hier in november vorig jaar (2024) liepen, waren er heel veel zwammen te zien, maar nu niet. Maar deze hele mooie oranje zwam dus wel.
Onze route is wel heel goed bewegwijzerd, dus dat is tamelijk comfortabel. Daarnaast valt het op hoeveel duidelijke wegwijzers we op veel T-splitsingen en kruisingen van bospaden in de Duitse bossen zien staan. 
En de Hünenweg wordt óók hier in de bossen heel goed aangegeven met duidelijke wegwijzers op palen en bomen.

Rondom de kwartsiet steengroeve
Inmiddels is het rond het middaguur droog geworden, en trekken we onze regenkleding uit.
Ook de trui kan uit, want de temperatuur is vandaag aangenaam, niet te koud en niet te warm; heel anders dan gisteren met die 34 graden Celsius; wàt een verschil is dat met vandaag.
We maken ongeveer twee kilometer lang een ruime bocht om een enorme kwartsiet steengroeve.
Geweerd door hoge hekken, kunnen we de groeve niet in, maar er dus wel omheen. 
Bij het verste eind van de steengroeve komen we nog langs een hele hoge rotswand van deze steengroeve. De roodbruine kleur geeft aan dat de aarde en het gesteente in de hoge rotswand nogal sterk ijzerhoudend is.
Een informatiebord enkele meters verderop meldt dat het hier gaat om een voormalige kustrotsformatie van de hier aanwezige zee uit het Jura-tijdperk.

Naar de zandstenen Sankt-Marienkirche van Ueffeln 
Zo ongeveer om 12:00 uur lopen we het Gehnwald uit, en gaat het verder over een akkerpad richting Ueffeln. In de bermen links en rechts van het pad groeien en bloeien prachtig geel met paars hoog opgaande zwarte toortsen.
Om 12:20 uur wandelen we de bebouwde kom van Ueffeln binnen.
Langs het Friesenpatt – waar we vorig jaar op een bankje hebben gepauzeerd – staat een grote slijpsteen, zoals die vroeger uit de lokale steengroeve werden gehaald, om te gebruiken als slijpsteen voor messen en andere gereedschappen.
Door een heel smal laantje lopen we van het Friesenpatt naar de brede verkeersweg die het dorp doorsnijdt. Bij de dorpsvijver en de dorpsbron aangekomen, nemen we plaats op een picknickbank om daar te lunchen alvorens we naar de auto doorlopen.
Na deze pauze bij de auto aangekomen, rijden we terug naar Bramsche, om daar onze fietsen af te halen bij de markt. Vanuit Bramsche rijden we dan terug naar Camping Waldoase bij Merzen, waar het de rest van de dag mooi weer blijft, met een prima buitentemperatuur en af en toe een zonnige periode.
Vanavond gaan we naar de pizzeria in het dorp voor onze avondmaaltijd.

Geen opmerkingen: