dinsdag 1 oktober 2024

Pelgrimage-lezing in De Rank te Franeker

Maandag 30 september 2024
 
Pelgrims-lezing voor de Christelijke Vrouwengroep Samen Sterk te Franeker



















Presentatie over pelgrimeren
Door het bestuur van de Christelijke Vrouwengroep Samen Sterk te Franeker zijn Durkje en ik uitgenodigd om een lezing te verzorgen voor haar vrouwengroep, tijdens de eerste bijeenkomst van dit nieuwe seizoen. Deze lezing vindt vanavond plaats in De Rank te Franeker, bijgewoond door zo'n 30 deelnemers van deze vrouwengroep.
Nadat de leden en wij door de voorzitster welkom zijn geheten, wordt begonnen met bijbellezing en gebed, en een bijpassende inspiratietekst ter overdenking. Na het voorlezen van de april-notulen krijgen Durkje en ik de gelegenheid om onze presentatie te verzorgen, waarvan een deel vóór en een deel na de koffiepauze.

Motieven om te pelgrimeren 
Na een korte kennismaking vertel ik over onze opeenvolgende pelgrimstochten naar Santiago de Compostela en in welke relatie die pelgrimages staan met Sint Jacobus, de patroonheilige voor de pelgrims.
Aansluitend vertelt Durkje wat voor pelgrims van vroeger en nu zoal de motieven waren en zijn om te pelgrimeren, en vertelt ze wat het jarenlang pelgrimeren voor ons ieder en voor ons samen heeft betekend.

Refugio Ultreia Feinsum
Het bestuur had ons vooraf gevraagd om vooral ook iets te vertellen over onze Refugio Ultreia Feinsum, ons pelgrimsverblijf in Feinsum.
Daarom vertel ik na de pauze eerst iets over de geschiedenis van onze refugio, en welke functies zo'n pelgrimsonderkomen voor de voorbijgaande pelgrims heeft.
En Durkje sluit daar dan op aan, door een aantal voorbeelden te geven van pelgrims die in de afgelopen zeven jaren bij ons langs kwamen voor een refugio-stempel en/of voor hun overnachting in onze refugio tussen twee etappes op het Jabikspaad.
Voordat we reageren op enkele vragen uit de zaal, laten we nog twee korte filmfragmenten zien van een regionale en van een landelijke omroep, die indertijd bij en in onze refugio een mooie televisie-registratie hebben gemaakt.  
Tot slot zingen we met zijn allen het lied 'Ga met God, en Hij zal met je zijn', het lied dat zo mooi vertolkt hoe je je als pelgrim steeds gedragen weet tijdens je levensveranderende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Na de avondsluiting door de voorzitster is er nog gelegenheid om bij onze pelgrimage-expositietafel even na te praten over wat de aanwezige leden nog willen vertellen of vragen.

Kennismaking met het Jabikspaad vanuit Feinsum

Zaterdag 28 september 2024
 
Pelgrims Bernetta & Annemarie op het Jabikspaad

Wandeldag op het Jabikspaad
In de nacht van 20/21 maart 2024 overnachtte de Wartense pelgrim Bernetta in onze Refugio Ultreia Feinsum tussen haar eerste en tweede etappe op het Friese Jabikspaad.
Daarna vertrok ze in april naar Spanje, waar ze in de maand april 2024 heeft gepelgrimeerd op de Camino Primitivo, de pelgrimsroute van Oviedo naar Santiago de Compostela.
En vandaag komt ze terug naar onze refugio, samen met haar echtgenoot en met de eveneens ervaren pelgrim Annemarie uit Apeldoorn, die Bernetta tijdens één van haar pelgrimages heeft leren kennen.
Pelgrim Annemarie kent het Jabikspaad nog niet, dus Bernetta had het plan opgevat om Annemarie kennis te laten maken met het Jabikspaad, door er samen eens een dag een etappe van te gaan lopen. Vandaag is het zover, en zij beginnen deze etappe bij onze refugio in Feinsum, om dan vanuit Feinsum het Jabikspaad te bewandelen naar en door Leeuwarden, om voorbij Leeuwarden van het Jabikspaad af te buigen naar Warten, waar Bernetta woont.
Bij aankomst in Feinsum drinken ze gedrieën eerst een kop koffie bij Durkje en mij in de refugio. Dat biedt ons de gelegenheid om enkele recente pelgrimage-ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Na deze gezellige ontmoeting nemen we afscheid van elkaar, en dan gaan Bernetta & Annemarie vanuit Feinsum samen de Hege Hearewei op, om vandaag hun etappe op het Jabikspaad te gaan lopen.