maandag 16 september 2024

Rustdag en fietsdag in Le Tréport

Zondag 1 september 2024
 
Schilderachtige gevels in Mers-les-Bains

















Rust, was en plan
Vanmorgen slapen we eerst heerlijk uit, tot 9:00 uur. We halen het bestelde brood, en genieten van een heerlijk ontbijt met baguettes, in de aangename ochtendzon vóór de caravan.
Durkje laat dan de wasmachine een keer draaien op de camping, en de was hangt ze op in de overdekte droogruimte, waar de was in de wind prima te drogen hangt.
We besluiten een fietstocht te gaan maken vandaag, langs de bezienswaardigheden van Le Tréport, Mers-les-Bains en in het achterland van deze beide plaatsen.

Fietsen en sightseeing in Le Treport
Eerst fietsen we naar de VVV, waar we enkele fietskaarten en stadsplattegronden krijgen, met daarbij de nodige aanvullende informatie.  
Daarna fietsen we in Le Tréport door de oude binnenstad naar boven, naar de hele grote Sint-Jacobskerk, die hoog torent boven dit havenstadje. De kerk is open, en daar treffen we tot onze verrassing een mooi beeld aan van de heilige Jacobus, die helaas wel zijn rechterhand mist. In de kerk hangt ook een mooi kerkraam dat het geboorteverhaal van Jezus Christus afbeeldt, en we zien er een kapel met daarin de gekruisigde Jezus achter visnetten, geheel passend bij zo’n vissersplaats.
Daarna fietsen we weer naar beneden door de oude stad, en komen langs de expositieruimte, waarin tot en met vandaag een fotografisch overzicht wordt gegeven van de bezetting door de Duitsers en de bevrijding door de Canadezen, hetgeen hier in Le Tréport vandaag precies 80 jaar geleden is. We hebben eerder al activiteiten gemerkt in het kader van dit evenement, onder andere legertrucks van Keep Them Rolling en vuurwerk gisteravond, en vanmorgen muziek nabij de camping. 
Over de havenkade fietsen we naar de boulevard. Aan het eind van de boulevard gaan we naar Le Funiculaire, de gratis kabelbaan waarmee je door de hoge rots heen naar boven gaat om boven op de rotsformatie te komen, vanwaar je een schitterend panoramisch uitzicht hebt over de zee, het achterland, en beneden ons de vissersplaatsen Le Tréport en Mers-les-Bains. In de schaduw van het bovengebouw van de kabelbaan lunchen we.

Van Mers-les-Bains via Eu naar Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly
Daarna gaan we met de kabelbaan naar beneden, om dan door Le Tréport naar de havenkade terug te fietsen, vanwaar we de zeesluis oversteken, en dan in Mers-les-Bain aankomen.  
Daar wandelen we met de fiets over de boulevard langs een groot aantal kunstwerken, waar op dit moment veel graffity artists bezig zijn om hun voorstelling op grote zwarte wandpanelen te spuiten.
Zo lopen we door tot aan het eind van de boulevard, waar het kiezelstrand begint.
Vanuit Mers-les-Bains fietsen we dan naar de entree van de plaats Eu, waar we een ijsje kopen bij de Burger King. 
Dan fietsen we Eu uit, en gaan we over een asfaltweg lang heuvelopwaarts langs een bosperceel naar de plaats Saint-Quentin-la-Motte-Croix-au-Bailly, dat ten oosten van Mers-les-Bain ligt.
Vanuit deze plaats fietsen we via een andere weg in een lange afdaling via Eu en Mers-les-Bains terug naar de camping in Le Tréport. 
Op de camping drinken we een pilsje op deze warme dag, waarvan we hebben gezien dat het vanmiddag in elk geval 31 graden Celsius is geweest.
Vanavond eten we vóór de caravan, en daarna maken we de eerste zaken gereed voor ons vertrek naar België morgenochtend.

Geen opmerkingen: