Vanuit Makkum gaan we de IJsselmeerdijk op |
Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden.
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.
Koude start in Makkum
Vandaag wandelen we etappe 10 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Makkum via Cornwerd en Zurich naar Witmarsum, over een afstand van 17,2 kilometer.
Het thema van deze route is: 'Onderweg naar het Gouden Lân'. Dat thema is gekozen omdat een aanmerkelijk deel van deze route tussen Zurich en Witmarsum over de 'Pingjumer Gulden Halsband' loopt, in het Fries ook wel de 'Peinjumer Gouden Halsbân' genoemd, die het getijdenlandschap van het Friese 'Gouden Lân' al vanaf de twaalfde eeuw als één van de oudste ringdijken van Nederland tegen de overstromingen van het wassende zeewater beschermde.
Even na 8:00 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto vanuit Feinsum. Met de auto brengen we onze fietsen op de fietsendrager naar Witmarsum. Dan laten we de auto achter bij de Koepelkerk van Witmarsum, en fietsen we aansluitend direct van Witmarsum naar Makkum, waar onze etappe vandaag begint bij café-restaurant De Prins, aan de Voorstraat van Makkum.
Het is een koude start, want als we vanuit Makkum vertrekken, is het slechts één graad boven nul. Het is een frisse wandeldag, veroorzaakt door de koude wind vanuit het noordoosten. Tussen Makkum en de kop van de Afsluitdijk merk je daar nog niet zoveel van, maar wel des te meer nadat we bij de kop van de Afsluitdijk afbuigen in noordoostelijke richting. Door de koude noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur beneden het nulpunt, maar op zich is dat niet erg, want we zijn hier met onze wandelkleding vandaag prima op gekleed.
De IJsselmeerdijk via Cornwerd naar de Afsluitdijk
Het is bijna 9:30 uur als we vanaf het Makkumer Achterdijkje de IJsselmeerdijk op gaan. Achter ons liggen binnendijks de oude huisjes tegen en aan de voet van de voormalige Zuiderzeedijk, en buitendijks zien we de grote eigentijdse scheepsdokken van Feedship, die je al van kilometers ver kunt zien, waarin hoogwaardige superjachten worden gebouwd.
Ter hoogte van de Makkumer Van Doniakerk op de Sint-Maartensterp gaan we de Harlingerdijk op. Rechts ligt binnendijks Polder De Weeren, en buitendijks het natuurgebied De Makkumer Noordwaard.
Even later passeren we het buurtschap Sotterum, dat vroeger op een huisterp is gebouwd.
Voorbij de Koarnwerter Feart gaat de route verder over de Sotterumerdijk naar het Friese dorp Cornwerd, gelegen in de gelijknamige Polder Cornwerd.
Vlak vóór Cornwerd komen we eerst nog langs een houtbewerkingswerkplaats aan de voet van de IJsselmeerdijk.
Langs de Opfeart gaat de route daarna over de Houwdijk verder, naar de kop van de Afsluitdijk. In de berm staat een verkeersbord, dat aangeeft dat de Afsluitdijk vanaf Kornwerderzand nog steeds gesloten is voor voetgangers en fietsers.
Van Zurich over de Pingjumer Gulden Halsband naar Witmarsum
Als we op de kop van de Afsluitdijk onder de A7 door zijn gegaan, komen we bij het Hajé hotel-restaurant. Hier houden we onze weldadig warme koffiepauze.
Nadat we na deze koffiepauze ook de N31 hebben overgestoken, gaat het verder naar Zurich.
In het centrum van Zurich lopen we om de Zuricher dorpskerk (in voor Fryslân zeldzaam neorenaissance-stijl) heen, voorbij de plaatselijke hengelsportzaak. En vervolgens gaat het verder langs de Dyksfeart, om over de Gooyumerweg wederom de N31 te kruisen, die we vervolgens over de Ald Mar een eind parallel volgen.
De Waltingaleane verlaten we even later, om over de Stuitlaan de Pingjumer Gulden Halsband op te gaan, die slingerend tussen de weilanden door gaat in zuidelijke richting.
Even volgen we verderop de Buitendijk, om dan al vrij snel weer de route over de Pingjumer Gulden Halsband te vervolgen.
We steken de Goaiumer Feart over en volgen vanuit het buurtschap Koudehuizum daarna de Koudehuisterdyk, totdat we het Friese dorp Witmarsum binnenwandelen.
Bij de entree van het dorp passeren we het standbeeld voor Menno Simons: in 1532 pastoor te Witmarsum, later de nu wereldberoemde kerkhervormer en doopsgezind.
Over de Van Aylvaweg lopen we door Witmarsum naar de Koepelkerk, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Daarna halen we onze fietsen op vanuit Makkum, en halverwege de middag zijn we dan al weer thuis in Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten