dinsdag 11 juni 2024

De eerste dag in Madrid

Dinsdag 28 mei 2024
 
Jacobus als pelgrim afgebeeld in het kerkraam
Iglesia San Jeronimo el Real
Vanmorgen kunnen Durkje en ik na het voleinden van onze pelgrimage op de Camino Mozárabe eerst heerlijk uitslapen in ons Appartement Charming Barrio de las Letras in Madrid. We hebben twee reservedagen in Madrid alvorens we huiswaarts keren, dus we doen het rustig aan. Eerst ontbijten we in ons appartement.
Vanuit ons appartement zien we twee mannen zich klaarmaken om op grote hoogte verderop op een dak een dakgoot schoon te maken. Een gevaarlijk werkje, maar ze zekeren zich goed  met een touw aan een vast punt aan hun zekeringsharnas.
Na het ontbijt gaan we de stad in.
Eerst naar een toeristeninformatiepunt bij het Prado, vlakbij ons appartement. Onderweg bezoeken we nog een mooie kerk, waarvan de kerkdeuren uitnodigend open staan.
Bij het VVV-punt krijgen we een stadsplattegrond, en de nodige informatie voor vandaag, morgen en overmorgen.
Dan lopen we langs het nationaal museum het Prado naar de kerk en het park verderop. 
We bezoeken bovenaan de trappen de Iglesia San Jeronimo el Real.
Onderaan de trappen passeert een groep basisschoolkinderen. In de rij houden ze elkaars t-shirt aan de achterkant vast, om zo een lange aaneengesloten rij te blijven vormen. 
In de kerk zien we een schilderij waarop Sint Jacobus staat afgebeeld met staf en kalebas, Jacobsschelp en zwaardkruis.

Parque de el Retiro
Voorbij deze kerk lopen we naar het grote Parque de el Retiro.
Zoveel mogelijk in de schaduw van de bomen lopend, gaan we eerst naar het Palacio de Cristal. Daar kunnen we niet naar binnen, omdat het gebouw is afgesloten voor publiek.
Het volgende gebouw in dit park is het Palacio de Velásquez. Daarin bekijken we de expositie van de beeldend kunstenaar James Lee Byars.
Dan gaan we op zoek naar het Monumento Alfonso XII.
Dit is een imposant monument, gelegen aan een parkvijver waarin allerlei bootjes varen. 
Nederlands-Spaans bruidspaar in Parque de el Retiro in Madrid
Daar ontmoeten we een bruidspaar met hun bruids-fotografe. Als we het bruidspaar feliciteren met deze feestelijke dag, reageert de bruidegom tot onze verrassing in het Nederlands. Het blijkt de op het Nederlandse Marken woonachtige Johan Aarts te zijn, die hier vandaag trouwt met zijn Spaanse bruid. 
We hebben een bijzonder leuke ontmoeting met dit pasgetrouwde stel en hun bruidsfotografe, en er worden tot slot enkele mooie foto’s met en van elkaar gemaakt van deze toevallige gebeurtenis.
We verlaten het Parque de el Retiro, en passeren daarbij de Puerta de Alcala.

Paseo de Recoletos
In de wijk erachter kopen we in een supermarkt een tas vol lekkernijen voor een lunch-picknick, en dan gaan we op zoek naar een mooie schaduwrijke zitplaats voor onze lunch.  
Daarbij passeren we tot onze verrassing een groot wit standbeeld van Plensa, in exact dezelfde stijl zoals we dat ook kennen van het dubbele 11-Fountains-mist-sculptuur ‘Love’ van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa (1955), staand vóór het station in Leeuwarden.
Verderop lunchen we in de schaduw op een bankje in de brede parklaan van de Paseo de Recoletos.
Verderop komen we langs het Palacio de Cibeles Centrocentro.
Dit enorme paleis staat aan het Plaza de Cibeles.
Alvorens we naar het Prado gaan, hebben we nog wel tijd over, dus we lopen door de groene parklaan de Paseo del Prado helemaal uit tot aan het centraal station van Madrid, station Atocha.

Prado
Dan keren we om, en lopen we een eindje terug naar het Prado. Daar komen we in een lange rij te staan om het Prado gratis te kunnen bezoeken. We staan vooraan, dus om 18:00 uur kunnen we al naar binnen, en hebben we tot 20:00 uur de tijd om alle schilderijen en beeldhouwwerken van het enorme Prado te bekijken. 
Er is heel veel te zien van de schilder Goya, en ook veel meer dan we hadden verwacht van Rubens, en natuurlijk willen we ook die ene Rembrandt bekijken, helemaal boven in het Prado, waar we overigens ook nog een Picasso zien hangen.
Na dit museumbezoek gaan we eerst langs de supermarkt om de hoek bij ons appartement. Daar halen we de boodschappen voor vanavond, en dan keren we na een lange, warme en aangename sighseeing-wandeldag door Madrid terug naar ons appartement.

Geen opmerkingen: