dinsdag 12 november 2013

Eerste Trail van de Instellingstoets Kwaliteitszorg @ Stenden

Maandag 11 november 2013
Aandacht voor leerstijl en beperkingen van studenten

Instellingstoets Kwaliteitszorg
Stenden Hogeschool heeft ervoor gekozen om mee te doen aan de landelijk georganiseerde Instellingstoets Kwaliteitszorg. Daarbij komt een onafhankelijk en gezaghebbend visitatiepanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) vijf dagen bij Stenden Hogeschool op bezoek om te beoordelen in welke mate onze hogeschool zogenoemd 'in control' is voor wat betreft de kwaliteit, kwaliteitszorg en het kwaliteitsmanagement.
Na een gedegen voorbereidingsperiode is de visitatiecommissie voor twee verkennende dagen bij ons op bezoek geweest op 17 en 18 oktober 2013.
Vandaag starten de daaropvolgende trails, het onderzoek waarbij de hogeschool nader wordt doorgelicht, teneinde te beoordelen in hoeverre vertikaal en horizontaal onze hogeschoolorganisatie alle zaken qua interne kwaliteitszorg op orde heeft.

Studeren met een functiebeperking
De eerste trail gaat over het studeren met een functiebeperking binnen Stenden Hogeschool. Nieuwe en al ingeschreven studenten kunnen bij aanmelding of tijdens hun studie aangeven dat er voor wat betreft hun persoonlijke situatie sprake is van een functiebeperkingen, waarbij het wenselijk is om op enige wijze bijbehorende aanpassingen te organiseren, om deze student op een zo optimaal mogelijke manier te laten starten met de studie, of de studie voort te zetten, en/of de studie met goed gevolg af te ronden.
De visitatiecommissie onderzoekt het hogeschoolbeleid met betrekking tot studeren met een functiebeperking en beoordeelt hoe de uitvoering van dit beleid bijvoorbeeld ook voor wat betreft de begeleiding van deze studenten in de praktijk verloopt.

Gespreksgroepen
Na een grondige documentenstudie gaat het visitatiepanel in gesprek met de verschillende partijen binnen de hogeschool, die te maken krijgen met deze aangepaste vorm van studeren.
Zo spreekt de commissie bijvoorbeeld met een studentendecaan, een schooldirecteur, een arbo-coördinator, en met enkele docenten die studenten met een functiebeperking tijdens hun studie begeleiden.
Ook met voorzitters van opleidingsexamencommissies wordt gesproken, om te bekijken welke rol zij hebben bij maatregelen die voor deze studenten worden genomen, en om te bekijken hoe bijvoorbeeld klachten van deze studenten binnen de opleiding op juiste wijze worden behandeld.
En uiteraard spreekt de visitatiecommissie ook met een groep studenten met een functiebeperking, om van hen te horen wat hun ervaringen zijn met betrekking tot hun aangepaste studie binnen onze hogeschool.

Organiseren en faciliteren
Samen met een team van collega's zijn we vandaag aan het werk om dit onderzoek goed te faciliteren. Aan de hand van een draaiboek worden alle panels op de juiste tijd en plaats bij het visitatiepanel gebracht, opdat ze op de gestelde tijden door het visitatiepanel geïnterviewd kunnen worden in het kader van dit onderzoek.
Alle groepen worden hartelijk welkom geheten in de lobby van Stenden University Hotel, waarna ze bijeenkomen in een briefingruimte. Van daaruit gaan ze naar het visitatiepanel, om na het gesprek met deze commissie nog even na te kunnen praten in de debriefingruimte. Op deze wijze zorgen we voor een vlekkeloze organisatie, opdat het visitatiepanel zich volledig kan richten op haar kwaliteitsonderzoek.

Geen opmerkingen: