Ons avondprogramma vindt plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Durkje en ik wonen hier vanavond de jaarlijkse relatiebijeenkomst bij van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VU medisch centrum (VUmc). De beide instellingen bieden gezamenlijk voor alle relaties een feestelijke avond aan met een dinerbuffet, gevolgd door een muzikaal programma dat wordt verzorgd door het VU-orkest. We zijn nog net op tijd om nog deel te kunnen nemen aan het "walking dinner" in het mooie atrium van het Muziekgebouw, dat ons allen in de stralende avondzon nog een prachtig uitzicht biedt over het centrum van Amsterdam en over het IJ.
In de concertzaal wordt de opening van de muziekavond deze keer verzorgd door René Smit, de voorzitter van het College van Bestuur van de VU, tevens samen met Elmer Mulder voorzitter van het Bestuur van de Vereniging VU-Windesheim. René Smit verwelkomt in de volle concertzaal alle gasten en introduceert de muziekstukken die vanavond worden uitgevoerd door het eigen VU-orkest, bestaande uit studenten en medewerkers van de VU met Daan Admiraal, die al 25 jaar lang als dirigent aan dit VU-orkest is verbonden.
Voorafgaand aan het concert volgt de korte presentatie "We care about the brain", verzorgd door professor Arjen Brussaard, de directeur van de Neuroscience Campus Amsterdam, het nieuwe samenwerkingsverband van VU en VUmc, dat hoogwaardig, internationaal neurowetenschappelijk onderzoek doet over het menselijk brein, het centrale zenuwstelsel en de strijd tegen hersenziekten. Daarbij zijn de grenzen weggehaald tussen verschillende traditionele disciplines, waaronder biomedische, biofysische, psychologische en klinische neurologie. Deze campusbrede integratie van neurowetenschappers is uniek in Nederland, ook omdat deze integrale aanpak zich uitstrekt van molecuul tot aan het bed van de patiënt.
Het concert begint met een kort, maar expressief intro van koperblazers en slagwerkers. Daarna komen ook de andere orkestleden op en speelt het VU-orkest "Divertimento" van Leonard Bernstein. Dit stuk componeerde Berstein uit liefde voor Boston, de Amerikaanse stad waarin hij opgroeide. Het is een stuk uit acht delen, alle van een beperkte omvang van zo'n twee minuten, waarvan een aantal met humor gecomponeerd en gespeeld.
Het laatste muziekstuk dat wordt gespeeld is de symfonische suite "Catfish Row" uit "Porgy & Bess", de volksopera gecomponeerd in 1935 door George Gershwin, als poging om daarmee erkenning te verkrijgen als componist van klassieke muziek. Als de laatste klanken hebben geklonken, volgt een daverend, staand en lang applaus dat door dirigent Daan Admiraal en zijn VU-orkestleden staand op het concertpodium in dank wordt aanvaard.
Na afloop volgt nog een receptie met koffie, waarbij er voor de bestuurders en medewerkers van de VU en van VUmc volop gelegenheid is om hun gasten van vanavond te ontmoeten. Dit jaarlijkse muziekevenement is een hoogwaardige bijeenkomst waarmee de VU en het VUmc haar dank uitspreekt voor de gewaardeerde bijdrage die alle uiteenlopende organisaties leveren aan het onderwijs, het onderzoek en de patiëntenzorg van deze beide Amsterdamse instellingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten