woensdag 13 november 2024

Tussen Asfalt & Kunst in Feinsum

Vrijdag 8 november 2024
  
Heropening van de nieuw-geasfalteerde Holdingawei in Feinsum

















Heropening van de Holdingawei
Als leden van de Vereniging Dorpsbelang Feinsum komen we vanavond met zo'n 45 mensen bijeen voor een combi-programma, dat bestaat uit drie delen.
Om 19:00 uur verzamelen we ons in de overvolle consistorie van de Feinsumer Sint-Vituskerk, waar de voormalige dorpsbelang-voorzitter Jitze Grijpstra een korte presentatie verzorgt over het enkele jaren durende proces van de herinrichting van de Holdingawei die door Feinsum loopt. De hoofdweg door ons dorp is opnieuw geasfalteerd, er zijn graskeien en passeerstroken langs de asfaltweg aangebracht, en in het voorjaar worden ook de groenstroken langs de weg onder handen genomen.
Om deze al zo lang gewenste heraanleg van de Holdingawei feestelijk te vieren, gaan we na deze presentatie naar buiten, waar de officiële handeling van de heropening van onze Holdingawei wordt verricht. De oudste inwoonster van ons dorp - Tsjaltsje - valt de eer te beurt om de voor deze gelegenheid door Jan gefabriceerde rood-witte slagboom te openen, waarna alle dorpsgenoten worden uitgenodigd om het nieuwe asfalt te betreden door de slagboom op de Holdingawei te passeren, zulks in het sfeervolle licht van de spotlights van Jurre.
Dan gaan we weer terug de kerk in, waar koffie en thee met heerlijke Friese oranjekoek klaar staan, om deze heropening van zojuist feestelijk te vieren.

Algemene Ledenvergadering
Om 20:00 uur begint dan de najaarsvergadering voor de leden van onze Vereniging Dorpsbelang Stiens. 
Notulen, mededelingen, ingekomen en uitgaande stukken passeren eerst de revue.
Dan vertelt voorzitter Ate Reitsma een en ander over de voortgang en de huidige stand van zaken aangaande enkele items die worden vermeld in de huidige Dorpsvisie van Feinsum. Een aantal zaken daarvan zijn al gerealiseerd, en andere vragen nog de nodige aandacht.
Vervolgens biedt Ate ons een terugblik op de afgelopen en een vooruitblik op de nog komende activiteiten van onze dorpsvereniging. Eén van de activiteiten die in de vertraging is gekomen, is de beoogde verbouwing van de consistorie van de Sint-Vituskerk, mede omdat de Stichting Alde Fryske Tsjerken afgelopen donderdag het voortgangsoverleg helaas heeft geannuleerd tot een nader te bepalen nieuwe overlegdatum.
Wat wel voorspoedig loopt, is de voortgang op de renovatie van onze dorpsspeeltuin op It Spoardok bij de Feinsumer jachthaven. Namens de Speeltuin-werkgroep, bestaande uit Ate, Durkje, Jantina en Katinka, vertelt Durkje over de voortgang die deze werkgroep boekt: uitgaan van de door de gemeente afgekeurde speeltoestellen, keuzes voor nieuwe speeltoestellen voorbereiden op basis van de door de gemeente toegezegde vervangingsbudgetten, en binnenkort kan dan in overleg met de gemeente en met leveranciers van speeltoestellen een plan worden gemaakt voor het herinrichten van de Feinsumer speeltuin, waarbij momenteel het thema 'Trein' richtinggevend is, geheel passend bij de plek van deze speeltuin, op de locatie van het vroegere treinstation van het voormalige 'Dockumer Lokaeltsje'.

Kunst van Jouta
Na een korte pauze gaan we over naar het derde deel van deze avondsessie in de wederom overvolle consistorie van onze dorpskerk, waar zelfs nog stoelen moeten worden bijgeplaatst om iedereen een zitplaats te bieden.
Het bestuur van onze Vereniging Dorpsbelang Feinsum heeft de Ferwerter kunstenaar Hans Jouta uitgenodigd om een presentatie te verzorgen over zijn werk als beeldend kunstenaar. Jouta is ook de maker van het Feinsumer cortex-stalen kunstwerk 'Tiidreizgje', bestaande uit een stationsklok, een skateboard en koffers, dat ons blijft herinneren aan het feit dat dit vroeger de halteplaats was van het treinspoor tussen Leeuwarden en Dokkum. 
Hans Jouta vertelt dat zijn grootvader - Gerlof van der Leij, oorspronkelijk uit Feinsum - als tweede man finishte bij de eerste Elfstedentocht op de schaats, en dat Hans zijn vader vroeger een metaalbewerkingsbedrijf had.
  • In dat metaalbedrijf begon Hans met de daarin aanwezige gereedschappen op creatieve wijze beelden te maken. Overdag werkt Hans bij zijn vader in het metaalbedrijf, en 's avonds studeerde hij aan de kunstacademie. Hans maakte veelal metalen gebruiksvoorwerpen, totdat hij werd gevraagd om voor een kunstenares een sokkel voor een kunstwerk te maken. 
  • Jouta diende een schetsontwerp in voor een standbeeld van de Friese schrijfster Nynke van Hichtum, en kreeg op grond daarvan zijn eerste opdracht om dit kunstwerk te maken, dat nu in het Friese Nes staat. 
  • Daarna maakte hij een vliegende start, omdat veel Friese dorpen hem toen de opdracht gaven om voor hen een kunstwerk te maken, soms gegoten beelden, maar ook van gelaste metalen delen. 
  • Daarop volgden opdrachten om beelden te maken van de Friese kaatser Hotze Schuil, van Marathonriders (de schaatsers Jeen Wester, Hilbert van der Duim en Jos Niesten in Earnewâld), van gedeputeerde Anita Andriessen, van Beyers Naudé, van Viglius van Aytta, van Klaine Keizer, en van de Elfstedenfietsers in Bolsward.
  • Vervolgens vertelt Hans Jouta over de wijze waarop een standbeeld in brons wordt gemaakt. Hij doet dat aan de hand van het maakproces van zijn standbeeld van Johan Cruyff
  • Bijzonder was ook de opdracht die hij kreeg om beelden van voetballers te maken voor de eregalerij van Ajax, met onder andere Piet Keizer, Edwin van der Sar, Abdelhak Nouri, Marc Overmars, inmiddels al zo'n 15 beelden totaal.
  • De laatste beelden waarover Jouta vertelt, zijn zijn twee kunstwerken van het Friese paard met veulen, gemaakt van koperplaatjes, middels laswerk van onderaf opgebouwd.
Na deze boeiende lezing worden Hans Jouta en zijn echtgenote bedankt voor hun mooi geïllustreerde beamer-presentatie, en daarna wordt deze najaarsvergadering afgesloten met een gezellig samenzijn met een 'hapke & sûpke'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten