maandag 23 september 2024

Portugese pelgrim op het Jabikspaad in Feinsum

Zaterdagmiddag 21 september 2024
 
De Portugese pelgrim Paulo bij Refugio Ultreia Feinsum

















Noordwaarts pelgrimeren
Nadat Durkje en ik thuis zijn gekomen van het wandelen van de laatste etappe van het Hannekemaaierspad tussen Bad Nieuweschans en Groningen -  van Hoogezand naar Groningen - drinken we op het terras van onze Refugio Ultreia Feinsum een kop koffie, als we in de verte vanuit Stiens een langeafstandwandelaar zien aankomen, bepakt met een grote rugzak.
Meestal als we een wandelaar met zware bepakking Feinsum zien naderen, is er sprake van het zuidwaarts of noordwaarts bewandelen van het Jabikspaad, tussen Sint-Jacobiparochie en Leeuwarden.
De jonge man steekt via de Hyltsjebrêge eerst It Kanael over, en komt dat op ons afgelopen. Hij verontschuldigt zich voor het feit dat hij geen Nederlands spreekt, en communiceert vervolgens in het Engels, en stelt zich voor als Paulo uit Portugal, en vertelt dat hij nu richting Sint-Jacobiparochie pelgrimeert.
We schuiven een stoel voor hem bij, en drinken samen een kop koffie bij onze refugio.

De Portugese pelgrim Paulo
Paulo vertelt honderduit. Hij is geboren en getogen in de Portugese universiteitsstad Coimbra, waar Durkje en ik zijn geweest tijdens onze pelgrimage door Portugal en Spanje, vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon, via Coimbra en Porto naar Santiago de Compostela.
Hij heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Coimbra, maar die studie helaas niet afgemaakt. Via een baan in het Portugese leger is hij uiteindelijk - in navolging van zijn vader - vrachtwagenchauffeur geworden. 
Omdat hij als kind met zijn vader - vrachtwagenchauffeur - door Europa reisde, kwam hij ook in en door Nederland, en werd zijn belangstelling voor Nederland zo groot, dat hij hier wilde gaan wonen en werken. Zo kwam hij terecht in 's-Hertogenbosch, waar hij het Nederlands wil leren spreken, en om hier als vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan.

Na de Caminho Portugués volgt het Jabikspaad
Zijn andere passie is het pelgrimeren richting Santiago de Compostela, en niet naar Fatima, wat zoveel andere Portugese pelgrims namelijk doen.
Paulo heeft de gehele pelgrimstocht vanuit het zuid-Portugese Faro gelopen tot aan Santiago de Compostela, en heeft daarmee dus al de nodige pelgrimservaring.
In Nederland ontdekte hij dat er een pelgrimsroute loopt vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Omdat hij die hele pelgrimage wil doen, en ook Nederland beter wil leren kennen, heeft hij het plan opgevat om eerst vanuit zijn huidige woonplaats Den Bosch via Nijmegen noordwaarts naar de Friese kustplaats - 'Santiago aan het Wad' - te lopen, waarna hij vervolgens de pelgrimstocht zuidwaarts wil maken van Sint-Jacobiparochie door Nederland, België en Frankrijk naar Santiago de Compostela in Spanje.

Het ware pelgrimsgevoel tussen Hasselt en Sint-Jacobiparochie
Pas vanaf het Overijsselse Hasselt kreeg hij het ware gevoel daadwerkelijk op een pelgrimsroute te lopen, omdat tussen Hasselt en Sint-Jacobiparochie de pelgrimspaden goed worden bewegwijzerd met de schelpen- en gele pijlen-routemarkering van het Friese Jabikspaad.
En helemaal verrast was hij zojuist, toen hij op onze refugio al die symbolen en namen zag staan, die voor hem als pelgrim zo goed dat pelgrimsgevoel vertolken.
Paulo vraagt om een stempel van onze refugio in zijn Portugese pelgrimspaspoort, die we hem uiteraard graag geven. Ook met een Jacobsschelp op zijn rugzak maken we hem bijzonder blij, want die had hij onderweg nog niet kunnen vinden op zijn tocht vanuit Den Bosch.
Vanmorgen is hij zijn laatste etappe aangevangen in Jirnsum, en met zijn loop-ervaring als ex-militair schat hij in dat hij vandaag nog kan doorlopen tot aan zijn eindpunt in Sint-Jacobiparochie. Desalniettemin geven we hem in overweging om tegen het avonduur te gaan eten in het restaurant van Zwarte Haan, en daar op het kampeerterrein zijn tentje op te slaan voor de nacht, waarna hij dan morgen (wel) bij daglicht kan doorlopen naar Sint-Jacobiparochie.

Bom Caminho!
Na een prettige ontmoeting van pelgrims onder elkaar, nemen we afscheid van elkaar, en gaat pelgrim Paulo vol goede moed verder, vanuit Feinsum het Jabikspaad weer op richting Oudebildtzijl, Nieuwebildtzijl, Waddenzeedijk, Zwarte Haan, in de richting van De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, waar hij dan zijn laatste stempel kan halen voor zijn route noordwaarts, en daarmee zijn eerste stempel voor de pelgrimsroute zuidwaarts, vanuit Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela.
Bij het plaatsnaambord van Feinsum zwaaien we deze Portugese pelgrim uit, en wensen we Paulo een "Bom Caminho!"
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten