maandag 23 september 2024

Rijk of arm op aarde of in de hemel

Zondag 22 september 2024
 
De Nije Bazún en voorganger Helfferich in De Hege Stins van Stiens

















Wie arm is, heeft een naam
Vanmorgen vieren we als Protestantse Gemeente te Stiens een bijzondere kerkdienst in De Hege Stins van Stiens. Voorganger van deze ochtendviering is Johan Helfferich uit Oudebildtzijl. De muzikale begeleiding en de overige muzikale inbreng wordt verzorgd door de christelijke brassband De Nije Bazún uit het naburige Britsum, onder leiding van dirigent Jaap Wils. En lectrice Els Schraa verzorgt vanmorgen de bijbellezing.
Het wordt een fleurige kerkdienst met humor, met veel en mooie muziek, en bovendien wordt er bij de samenzang uit volle borst en uitbundig meegezongen door de kerkgangers. 
Daarnaast heeft de viering wel een serieuze ondertoon, want de bijbellezing over de rijke man en de arme Lazarus en de verkondiging daarover door voorganger Helfferich zetten ons aan het denken over de omgang met ons geld hier op aarde, zulks in het kader van onze rijkdom en het armoede-vraagstuk van heden ten dage.
De kinderen krijgen voorafgaand aan de kindernevendienst - en ook de volwassenen tijdens de preek - de kwestie voorgelegd dat je door transparant glas de ander - je medemens - wel ziet staan, maar dat je in je eigen 'ik' blijft hangen, als je in spiegelglas alleen jezelf maar ziet, en daarmee dus niet die ander.

Kijk & Zie & Doe
Als je vanmorgen over een glansrol mag spreken, dan is het - naast die van de voorganger - zeker ook die van de Britsumer brassband, die ons aansluitend op de verkondiging meditatief laat luisteren naar haar prachtige vertolking van het muziekstuk 'A Whiter Shade of Pale' (1967), velen van ons bekend van de band Procol Harum. 
Een specifiek tekstcitaat uit die beroemde song van Procol Harum helpt je bij het meditatief overdenken van de boodschap van de Schriftlezing van vanmorgen, om daarmee eens even stil te staan bij de vraag of en wanneer dat citaat op jou en op mij van toepassing is:

"And although my eyes were open,
they might have just as well been closed."
  • Hoezeer is dat al dan niet van toepassing geweest op de rijke man in dit bijbelgedeelte?
  • Hoe vaak en hoezeer is dat al dan niet van toepassing geweest op mij: in mijn kijken, in mijn zien, in mijn doen, en in mijn laten?
  • Hoe vaak zullen wij nog doof zijn voor en/of blind zijn voor het appèl dat op ons wordt gedaan in maatschappelijke problemen en vraagstukken aangaande bijvoorbeeld: rijkdom & armoede, vluchtelingen & opvang, rampen & hulpverlening, oorlog & vrede, natuur & milieu, opvoeding & onderwijs, zinloos geweld & zinvolle naastenliefde?
Had ik mijn ogen dicht, omdat ik niet wilde zien?
of
Had ik mijn ogen dicht, en zag ik?
of
Had ik mijn ogen open, en zag ik niet?
of 
Had ik mijn ogen open, omdat ik wilde zien, en zag ik?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten