zondag 11 december 2022

Klooster Claercamppad van Witmarsum naar Harlingen (etappe 11)

Vrijdagochtend 9 december 2022
 
Over de berijpte Pingjumer Gulden Halsband van Witmarsum naar Arum



















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Gelukkig toch in Witmarsum van start
Vandaag wandelen we twee routes.
Vanmiddag lopen we de 'Rondwandeling Harlingen', over een afstand van 3,2 kilometer.
Maar vanmorgen wandelen we etappe 11 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Witmarsum via Arum en Kimswerd naar Harlingen, over een afstand van 17 kilometer. 
Totaal lopen we vandaag dus 17 + 3,2 = 20,2 kilometer.
Het thema van onze ochtend-etappe is: 'In het zicht van de Waddenzeehaven'. Dat thema is gekozen omdat we op het laatste deel van deze elfde etappe op de Waddenzeedijk lopen met vóór ons dan het zicht op de Waddenzeehaven van Harlingen
Om 8:05 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto vanuit Feinsum. Het vriest dan één graad, en de wegen zijn enigszins glad, dus we rijden met gepaste snelheid.
We rijden naar Harlingen, en parkeren onze auto in de nabijheid van het Harlinger politiebureau. We lopen dan direct naar het NS-station, vanwaar om 8.49 uur onze bus vertrekt naar Witmarsum. Onderweg valt ons op dat we de snelweg op gaan richting Afsluitdijk, in plaats van dat we door Kimswerd en Arum komen. Bij navraag vertelt de buschauffeur dat die dorpenroute is afgesloten voor doorgaand verkeer, en dat het eerste dorp dat we op de busroute zullen aandoen Witmarsum is. Dan hebben we dus geluk, want dat is precies de locatie waar vandaag onze etappe begint. Met bijna tien minuten vertraging stappen we om 9:15 uur uit bij de Koepelkerk van Witmarsum, waar vanmorgen onze etappe aanvangt.

Vanuit Witmarsum de Pingjumer Gulden Halsband op
Het is rond het vriespunt als we beginnen bij de Koepelkerk (1633) in Witmarsum.
Op het ijzeren hek rond het kerkhof van de Koepelkerk ligt een wit dun laagje rijp op het mos dat op het ijzerwerk groeit. Direct al een winterse aanblik.
In Witmarsum komen we langs de rooms-katholieke kerk en het voormalige kloostercomplex, dat nu wordt verbouwd tot een zorginstelling.
Als we op de Arumerweg voorbij de boerderij Bonga State zijn, zien we het mooie ochtendgloren laag boven de berijpte akkers.
We verlaten de Arumerweg vlak buiten Witmarsum, om de Schuttedijk op te gaan. We gaan nu de Pingjumer Gulden Halsband weer op, evenals vorige week. Van deze eeuwenoude ringdijk zullen we vandaag enkele tracé's bewandelen, over een afstand van enkele kilometers.
Als we deze oude ringdijk op gaan, breekt de zon door. Die schijnt met een schilderachtig mooi ochtendlicht over de berijpte weiden en akkers. Dat mooie plaatje staat echter in een heel schril contrast met het buitengewoon verdrietige bericht dat we zojuist via Whatsapp ontvingen, waarin ons door onze vrienden voor het leven Linda & Piet werd gemeld dat gisteravond hun geliefde oudste dochter is overleden, die qua leeftijd ongeveer even oud was als onze oudste zoon en dochter. Zo'n triest overlijdensbericht zet je dag direct in een heel ander, verdrietig daglicht. Het mede-lijden laat ons de hele dag niet meer los.

Met vaart naar Arum
De ringdijk gaat met veel bochtenwerk hoog door het landschap. Op de waterplassen ligt een dun laagje ijs, in Fryslân ook wel 'bomiis' genoemd.
De groene begroeiing van de oude zeedijk is bedekt met een dun laagje rijp, waarvan het wit mooi contrasteert met alle tinten groen van de flora op en tegen de dijk.
Verderop wordt de ringdijk iets hoger, maar ook smaller. We lopen dan een eind tussen een vaart en een sloot, met aan weerszijden van het grasdijkpad hoog opgaande beplanting, die afgelopen voorjaar - toen we hier ook al eens liepen - nog zo mooi in bloei stond.
Dan arriveren we bij een houten brug, waarmee we de Penjumer Feart oversteken.
Direct daarna verlaten we tijdelijk de Pingjumer Gulden Halsband, om dan langs de Penjumer Feart naar het Friese Arum te lopen. Op het kruiswater vlak vóór Arum van de Penjumer Feart en de Hanzer Feart zie ik een fuut boven water komen, met een pas onder water gevangen dikke vis in zijn snavel. Als de fuut net boven water komt, en mij tussen de rietkraag door ziet, laat hij van schrik de vis los, en vliegt weg. Een geluk voor de vis, maar pech voor de fuut.
We steken via een houten brug de Hanzer Feart over, en wandelen dan Arum binnen, op weg naar de 13e eeuwse Lambertuskerk, die ook met haar prachtige kerktoren zo mooi afsteekt tegen de helderblauwe winterlucht van vanmorgen.
Op de Van Sytzamaweg passeren we de plek waar momenteel de nieuwe dorpsschool wordt gebouwd. Enkele mannen lopen er vóór langs met een grote kaart van de beoogde nieuwe verkeerssituatie rondom de nieuwe basisschool in ontwikkeling.

Lunchen bij Grutte Pier van Kimswerd
Voorbij Arum gaan we de Groene Dijk op, om vrij snel na het oversteken van de Harnzer Feart onze grasdijkroute te vervolgen op de Pingjumer Gulden Halsband.  
Hier kun je mooi zien waar de zon haar verwarmende werk heeft gedaan. Aan de zonzijde van de ringdijk is het dijkvlak geheel groen, maar aan de schaduwzijde rechts van ons is deze grasdijk nog bedekt met een laagje witte rijp. 
We volgen de oude zeedijk met het nodige bochtenwerk tot aan het buurtschap De Blokken. Daar steken we de Bidlersfeart over, om dan via de Dijksterburen, de Tolhúsleane en de Dijksterbuursterlaan naar Kimswerd te lopen, de geboorteplaats van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (Pier Gerlofs Donia). Langs de Hanzer Feart wandelen we even later het dorp Kimswerd binnen.
Dit is de plek waar we onze lunchpauze willen hebben, dus we gaan op zoek naar een bankje, ergens uit de wind en in de zon. Dat vinden we vóór de winkel en het atelier van Friestile, tegenover het standbeeld voor Grutte Pier bij de Sint-Laurentiuskerk van Kimswerd, de oudste nog bestaande kerk van Fryslân. 

Verbetering van het wandelnetwerk op de Pingjumer Gulden Halsband
Na deze lunchpauze gaan we even binnen kijken bij Friestile, waar we dan een bijzonder geanimeerd gesprek voeren met de eigenaresse-plateelschilderes Sjoukje Tijssen en boer Jan Galema, die hier net op dit moment ook aanwezig is. Zij vertellen met passie over onder andere het mooie uitzicht-object dat ze graag willen plaatsen op de Pingjumer Gulden Halsband nabij Kimswerd; een mooi project, met name ook gericht op basisschoolkinderen uit deze regio. We wensen hen toe dat dit mooie project op afzienbare termijn gerealiseerd kan worden; en misschien nog wel meer, als ook de beoogde oversteek over de Hanzer Feart voor wandelaars ooit gerealiseerd kan worden. Mooie plannen, waarmee bovendien een aantrekkelijk wandelknooppuntennetwerk op en rond de Pingjumer Gulden Halsband gecreëerd kan worden. Het zou mooi zijn dat dit prachtige wandelgebied van de Pingjumer Gulden Halsband nog beter ontsloten wordt.

Over de Waddenzeedijk naar Harlingen
Voordat we Kimswerd verlaten, willen we eerst nog even door de Buren (Buorren) via het bruggetje van de Duivengracht de Hanzer Feart oversteken. Een Kimswerder is hier bezig om het hooghout met verlichting te versieren.
Over de Harlingerweg - langs de straatwerkzaamheden - lopen we Kimswerd uit. Vlak buiten Kimswerd zien we ten noorden van de Harlingerweg enkele jagers over een omgeploegde akker lopen. Ze drijven een haas op. Vanuit een bosje verderop klinkt een geweerschot, waarmee de haas dood wordt geschoten.
Langs het Kabouterbos volgen we de Kimswerderlaan, om verderop voorbij de N31 de Westerzeedijk op te klimmen.
Vanaf dit punt lopen we over de hoge Waddenzeedijk in de richting van de Waddenzeehavenstad Harlingen. Bij het standbeeld De Stiennen Man van Caspar de Robles wandelen we de bebouwde kom van deze Friese Elfsteden-stad binnen.
Op de Spoorstraat tegenover het NS-station eindigt iets na twee uur vanmiddag deze elfde etappe van het Kleaster Claercamppad. Het is nu twee graden Celsius, en nog steeds mooi zonnig winters weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten