dinsdag 1 november 2022

Webinar over Bezinnen in Fryslân

Dinsdag 1 november 2022

Webinar over Bezinnen in Fryslân

















e-Workshop van Merlijn Pietersma
Als vervolg op de Dagrecreatieve Netwerkdag in de Thaborhoeve van Tirns van 4 oktober 2022 neem ik vanmiddag deel aan het Webinar over 'Bezinnen in Fryslân', over kansen voor bezinningstoerisme in Fryslân. Ongeveer 30 netwerkpartners nemen deel aan deze online workshop van anderhalf uur.
Presentator van deze e-workshop is Merlijn Pietersma, en dit webinar wordt georganiseerd door de opgave Dagrecreatieve Netwerken.

Bezinningstoerisme
Merlijn Pietersma hanteert voor Bezinningstoerisme als definitie: 'Het tijdens vrijetijd komen tot een dieper inzicht in existentiële levensvragen. Deze innerlijke verrijking ontstaat door het ondergaan van een ervaring die groter is dan het individu'.
  • Daarbij geeft hij aan dat er van enkele condities sprake moet zijn om dit verschijnsel met recht bezinningstoerisme te noemen. Zo zou geen sprake mogen zijn van pre-fabricage, maar begrippen als schoonheid, verbinding en vibe zijn wel essentiële ingrediënten.
  • Bezinningstoerisme is volgens hem meer dan alleen religieus; en bezinningstoerisme raakt de kern van recreatie & toerisme.
  • Vervolgens worden enkele trends en hun tegen-trends besproken; bijvoorbeeld 'fear of missing out' versus 'joy of missing out'.
  • Het is opmerkelijk dat in een tijd van ontkerkelijking in onze samenleving wel een exponentiële groei is te zien van belangstelling en aanbod op het gebied van bijvoorbeeld mindfulness en bezinning.
  • Als we naar het percentage burn out-klachten van Nederlanders kijken, valt op dat er in alle leeftijdsklassen over de hele breedte van de Nederlandse bevolking in de jaren 2020 en 2021 sprake is van groei van dat percentage burn out-klachten.
  • We zien ook dat de huidige maatschappelijke crises van vandaag de dag (bijvoorbeeld voor wat betreft: corona, klimaat, asiel, inflatie, personeel, oorlog in Oekraïne) velen aanzet tot reflectie.
  • Vervolgens krijgen we enkele verschijnselen van de geschiedenis van het toerisme voorgeschoteld.
  • Professor Herman Pleij heeft het begrip 'Recreatie' gekoppeld aan het feit dat re-creatie beoogt dat re-creanten pogen het paradijs te her-scheppen.
  • Interessant is ook het bekijken van de zogenoemde 'Toeristische Behoeften Pyramide', waarin we aflezen dat het merendeel (65%) van de toeristen uit is op 'Gemak', en maar 30% 'Beleving' beoogt, terwijl slechts 5% van de bevolking 'Zingeving' als hoger doel nastreeft en/of bereikt.
  • Voordat we over gaan tot het interactieve deel van deze workshop legt Merlijn Pietersma ons nog de 'Typologie van Bezinningstoerisme' in vier kwadranten uit, daarna ook ingevuld met praktijkvoorbeeld van bezinningstoerisme in Fryslân.
Reflecties
Twee items breng ik in het interactieve deel van dit webinar in:
  • Je kunt je afvragen of het begrip 'Bezinningstoerisme' niet beter 'Bezinningsrecreatie' genoemd zou kunnen/moeten worden, vooral als je de hierboven genoemde definitie van 'bezinningstoerisme; als uitgangspunt neemt. Als 'beleving' iets is wat je 'raakt', en als 'zingeving' daarentegen iets is wat je 'verandert', ligt bezinning in mijn ogen dichter bij re-creatie dan bij toerisme.
  • Bij Nijkleaster in Jorwert zie ik dat het in onze activiteiten hanteren van de Nijkleaster-drieslag 'Stilte, Bezinning, Verbinding' de bezoekers van Nijkleaster in positief opzicht raakt. De klooster-activiteiten van Nijkleaster leiden niet alleen tot beleving, want deelnemers ervaren dat - zeker als ze vaker deelnemen - ook als 'zingeving'; het verandert hen ook. Zo zie je bijvoorbeeld dat al zo'n honderd participanten van Nijkleaster ervoor hebben gekozen om niet langer consument van Nijkleaster-activiteiten te zijn (alleen maar 'nemen'), maar dat zij als vrijwilliger zich met hart en ziel ook als co-producent inzetten om anderen ook die ervaring van beleving & zingeving te schenken (dus ook 'geven'). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten