zaterdag 5 november 2022

Klooster Claercamppad van Sint-Jacobiparochie naar Franeker (etappe 7)

Zaterdag 5 november 2022
 
Op het Boerenpad van Klooster Anjum naar de Kleasterdyk

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Van start bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie
Vandaag wandelen we etappe 7 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Sint-Jacobiparochie via Minnertsga, Ried, Slappeterp, Peins en Schalsum naar Franeker, over een afstand van 22,3 kilometer. Het thema van deze route is: 'De stad die één keer per jaar Friezen verbindt'. Dat kun je op tweeërlei wijze interpreteren, namelijk dat van toepassing laten zijn op Sint-Jacobsdag, op 25 juli, de dag waarop alle pelgrims in Franeker vroeger een volle aflaat konden verkrijgen; of je past het toe op de jaarlijkse Franeker kaatscompetitie, die in Fryslân bekend staat als de PC.
Evan na 8:00 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto's vanuit Feinsum. De ene auto brengen we naar Franeker, en met de andere auto rijden we naar Sint-Jacobiparochie, waar onze etappe vandaag begint bij de Groate Kerk, tevens het startpunt voor de pelgrims die naar het Spaanse Santiago de Compostela wandelen.  

Over de Griene Dyk en naar Minnertsga
Over het Westeinde lopen we Sint-Jacobiparochie uit, om verderop van de Westerweg over te stappen op de Zondervans Reed. 
Toen we zojuist met de auto onderweg waren, hebben we al enkele malen te maken gekregen met een regenbui, en ook nu we op het betonpad van de Zondervans Reed lopen, is het nodig om ons een eind met de paraplu te beschermen tegen een regenbui.
Als we voorbij de Hoarnestreek even later op de Griene Dyk lopen, zien we tijdens enerzijds zonneschijn en anderzijds regen een dubbele regenboog in de lucht boven het veld. 
Als we bij de Lange Dyk komen, zien we ver vóór ons - achter Dykshoek - de Waddenzeedijk liggen.  
We verlaten hier de oude Middelzeewering van de 11e eeuwse Griene Dyk, om dan over de Lange Dyk naar Minnertsga te lopen.
De Meinardskerk van Minnertsga staat in de steigers. We zien dat de kerk een nieuwe dakbedekking krijgt van leien. Een container met het afval van de oude en nieuwe leien staat naast de kerk langs de doorgaande weg.

Naar de Walburgakerk van Ried
Voorbij Minnertsga verlaten we de N393 om dan over het betonpad van de Haitsmaleane in zuidelijke richting verder te gaan. Een tractor haalt ons in, om voorbij de eerste boerderij de modder van de verharde boerenweg te schuiven. Omdat het hier eveneens heeft geregend, blijft het ook na het wegschuiven van een deel van de modder spiegelglad op de klinkers van de weg. Voorzichtig lopen we naar de volgende boerderij, waar we een eindje over een veldpad om die boerderij heen lopen.
Via de W. Binnemaleane en de Nieuweweg lopen we naar Ried. Hier steken we De Rie over, om vervolgens naar de Walburgakerk van het terpdorp Ried te lopen. Daar vinden we een bankje waarop we uit de wind en enigszins in een beetje zonneschijn onze koffiepauze houden.
Door Ried lopen we verder naar het Kleasterpad langs De Rie, dat we volgen in de richting van Berlikum.

Kleaster Anjum
De Rie volgen we totdat we over het schouwpad langs een brede sloot naar een boerderij lopen, die iets verderop op een terprestant staat van het buurtschap Kleaster Anjum. Halverwege dit pad passeren we de locatie waar eeuwen geleden het klooster Mariënberg (Mons Sanctae Mariae) heeft gestaan. De vaart links van ons is deels  nog een restant van de voormalige gracht die vroeger rond het kloosterterrein lag. 
De boerderij op de terp staat op het voormalige kloosterterrein. Bij de boerderij steken we de voormalige kloostergracht over, en dan zien we onderaan de terp enkele eeuwenoude grafstenen liggen, waarop onder andere de familienaam Roorda voorkomt. Die achternaam staat ook op de gevelsteen die herinnert aan de bouw van de boerderij in 1836 en aan de herbouw van de boerderij in 1881.
Het oude kloosterterrein verlaten we via het pad dat vroeger de oprijlaan was van het klooster Mariënberg. 
In het verlengde van deze oprijlaan begint een onverhard Boerenpad, dat we volgen in zuidoostelijke richting. Even later moeten op dit Boerenpad een smal houten bruggetje oversteken om iets verder op de Kleasterdyk te komen, richting Slappeterp. Hier steken we ook de door monniken destijds gegraven opvaart Aldmear over.

Van Slappeterp via Peins naar Schalsum
De route verlaat de Kleasterdyk, om dan over een veldpad door de Kloosterpolder naar en om de omdijkte zwemvijver de Swanneblom (2006) te lopen, die naast de natuurcamping & theetuin van Slappeterp ligt. 
Het laatste stukje van de Kleasterdyk bewandelen we weer wel, om zo Slappeterp binnen te lopen. 
In Slappeterp maken we een rondje om de terpkerk heen. 
Daarna volgen we een heel eind de Slappeterpsterdyk, totdat we in het dorpje Peins aankomen. 
Door de oude Kerkstraat lopen we naar de Sint-Gertrudiskerk (1300), waar we aan de voet van de toren op een bankje plaatsnemen, om hier onze lunchpauze te houden. Het is nu ongeveer 13:00 uur, dus een mooi moment voor een lunchpauze.
Via de Dorpsstraat verlaten we Peins, om dan over de Schalsumerweg en onder de A31 door naar het terpdorpje Schalsum te lopen.

Elfstedenstad Franeker
In en voorbij Schalsum lopen we over de Franekerweg langs de Skalsumer Feart naar Franeker.
Door een woonwijk lopen we naar Bloemketerp, een gebied met veel groen in de bebouwde kom van Franeker.
Nadat we een eindje langs de Noorder Gracht hebben gelopen, steken we de gracht over, om dan vanaf het Leeuwarderend en dan door de Schoolsteeg naar de Martinikerk van Franeker te lopen.
Vanaf het Sint-Martiniplantsoen komen we in de drukte van het winkelend publiek in de binnenstad van Franeker, waar we twee collega's van NHL Stenden Hogeschool ontmoeten en spreken.
Bij Museum Martena gaan we de Martenatuin in, om die in de lengterichting door te lopen naar de  zuidelijke stadsgracht binnen het bolwerk. 
Tot slot lopen we via de Godsacker en het Leeuwarderend weer naar de Noorder Gracht. Aan de overzijde van de stadsgracht hebben we vanmorgen onze auto geparkeerd. 
We stappen in de auto, en rijden terug naar Sint-Jacobiparochie, waar we onze andere auto afhalen bij de Groate Kerk, waarna we huiswaarts keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten