dinsdag 11 juni 2024

De tweede dag in Madrid

Woensdag 29 mei 2024
 
In het koor van de kathedraal van Madrid

Stadswandeling
Ook vanmorgen doen Durkje en ik het - na het afronden van de Camino Mozárabe - rustig aan; even uitslapen, ontbijten, een stadswandelprogramma opstellen, en dan naar buiten, de binnenstad van Madrid in; onze tweede en laatste dag in deze Spaanse hoofdstad.
Gisteren hebben we de binnenstad oostelijk van ons appartement bezocht, en vandaag gaan we dat doen aan de westkant.
Daartoe lopen we eerst langs de Iglesia Santa Cruz naar Plaza Mayor. Daarbij komen we langs de Iglesia San Sebastián, die we eerst bezichtigen. 
Er staat verderop een hele lange rij wachtenden vóór de ingang van de Iglesia Santa Cruz, dus we besluiten die nu (eerst) niet te gaan bezichtigen. 
Direct daarna komen op Plaza Mayor, het enorme binnenplein, omgeven door hoge gebouwen.
In een zijstraat drinken we een kop koffie op een zojuist geopend terras.
Daarna kruisen we het plein van Puerta del Sol, met daarop het standbeeld van de beer en de aardbeiboom, zijnde het symbool van de Spaanse hoofdstad Madrid.
Vlak erbij bezoeken we de Iglesia Nuestra Señora del Carmen y San Luis.
Wat voor de kerken betreft – die gratis toegankelijk zijn – geldt niet voor Monasterio Descalzas Reales, dus die gaan we zonder bezichtiging voorbij.
Datzelfde geldt iets verderop voor het stadsklooster van Monasterio de la Encarnacíon.

Parque de la Montaña
Dan gaan we verder, naar boven, naar de Templo del Debod. Daarbij passeren we het goed bewaakte Palacio del Senado, het regeringsgebouw in Madrid, waarin de senaat van Spanje vergadert.
Bij de ingang van het park op de heuvel worden - zoals overal in de stad - flesjes koud water verkocht, en ook hier heb je straatartiesten die iets van hun kunsten vertonen.
We maken de klim naar en door het Parque de la Montaña, en komen dan bij de Templo del Debod. Daar staat een lange rij wachtenden voor, en er mogen maar tien bezoekers binnen zijn, dus dat gaat te lang duren om te wachten, en ook hier gaan we derhalve verder. 
Op de rand van het park hebben we een mooi uitzicht over de stad Madrid.
Een vetplant staat hier prachtig in bloei met een hele hoge en grote bloem.
Aan een andere kant hebben we het uitzicht over het koninklijk paleis en de kathedraal ernaast.
Via de trappen gaan we steil naar beneden, van het hoge park naar de lager gelegen binnenstad. Beneden gaan we even een café binnen om er een cola te drinken, en verderop een supermarkt binnen om er boodschappen voor onze picknick-lunch te kopen. Die lunch nuttigen we in de Jardines del Campo del Moro, aan de voet van het koninklijk paleis.
Achter het paleis langs lopen we vanuit het park langs de Galería de las Collecciones Reales.

Catedral de la Almudena
Dan maken we een boog om de kathedraal, en lopen via de buiteningang van de crypte van de kathedraal naar de ingang van de Madrileense Catedral de la Almudena. 
Voordat we naar binnen gaan, zien we bovenop de kathedraal, rondom de dom enkele van de twaalf beelden, die de twaalf apostelen voorstellen. Eén ervan is heel duidelijk herkenbaar als Sint Jacobus.
We gaan naar binnen en bezichtigen de kathedraal.
Opvallend in deze modern ogende kathedraal is de zijkapel die is gewijd aan Paus Johannes Paulus II, die deze kathedraal heeft ingewijd in 1993.
Modern is ook de uitstraling van de pop art-achtige glas in lood-kerkramen, met voorstellingen van onder andere Johannes de Doper die Jezus doopt met een Jacobsschelp, en ernaast een kerkraam van het geboorteverhaal van Jezus.
Verrassend is dan de hoge zijkapel van de medaillon van de maagd Maria, waarbij we in het paneel erachter de afbeelding van Sint Jacob als pelgrim aantreffen.
Uniek is daarnaast de zijkapel met daarin de ark van San Isidro. 
Schitterend is het kleurrijke koor van de kathedraal, en ook de plafonds met hele mooie kleurrijke patronen zijn een sieraad voor deze kathedraal.

Plaza Santiago
Na het kathedraalbezoek gaan we naar het plein tussen het koninklijk museum links, en het koninklijk paleis rechts van ons.
Een violist staat hier met muzikale begeleiding te spelen, met behoorlijk veel publiek op de trappen en op het plein.
We hebben toch ook even gezocht of er een Sint-Jacobskerk in de stad is, en die blijkt nota bene vlakbij het koninklijk paleis te zijn. 
Als we naar het Plaza Santiago lopen, zien we dat hier toch ook een Sint-Jacobskerk staat, namelijk de Real Iglesia Santiago y Juan Bautista.
Die is helaas gesloten, maar op en bij de kerk kunnen we tamelijk veel symbolen van de Camino de Madrid zien en fotograferen, dus dit uitstapje naar het Jacobsplein en ook naar de Calle Santiago is toch wel zeker de moeite waard.
En waar kunnen we dan beter een pilsje drinken op deze hete dag in de stad, dan hier op het plein van Sint Jacob, aan de voet van de Sint-Jacobskerk, dus dat doen we.

De crypte-kapel onder de kathedraal van Madrid 
Om half vijf vanmiddag gaat de crypte onder de kathedraal open, en dan staan wij daar ook. Verrassend voor ons is dat we direct naar binnen kunnen.
Deze meest spectaculaire crypte-kapel van Spanje wordt gedragen door 400 kolommen, en heeft 50 kapellen, waarin nog steeds wordt begraven. We zien er veel familienamen van adel, zoals baronnen en graven, dus de grafkapellen zijn wellicht voorbehouden aan adellijke families.
De stilte en de koele atmosfeer met de warme kleuren van de glas in lood-ramen zorgen voor een bijzondere sfeer in deze moderne crypte onder de kathedraal.

Koninklijk paleis in Madrid
Vervolgens gaan we een half uur in de rij staan, om een gratis bezoek te brengen aan het koninklijk paleis.  
 
Hier kunnen en gaan we ons vergapen aan alle pracht en praal van het interieur van dit paleis van de koninklijke familie, zoals de hal, de plafonds, de vele zalen, de banketzaal, de kroonluchters, de porseleinzaal, de zilveren en keramieken gebruiksvoorwerpen, de kroonzaal, en de wapenkamer. Het is allemaal even overdadig als overweldigend.

Real Iglesia Santiago y Juan Bautista
Op de terugweg naar ons appartement brengen we ter bezichtiging nog een bezoek aan de Sint-Jacobuskerk van Madrid, want we weten dat die nu wel geopend is voor het publiek.  
We maken daar een rondje door deze pelgrimskerk, waarin we allerlei Jacobalia aantreffen, zoals een beeld van Sint Jacob als pelgrim, zwaardkruisen, en een schilderij van Santiago Matamoros. 
Tot slot wandelen we terug naar ons Appartement Charming Barrio de las Letras in Madrid. Onderweg komen we weer langs de Iglesia Santa Cruz, waar voor de derde maal tijdens ons passeren nog altijd een lange rij wachtende mensen staat, die allen de kerk willen bezoeken. En ook nu weer gaan we om die reden aan deze kennelijk zo populaire stadskerk voorbij, maar bij de supermarkt gaan we wel naar binnen, om de laatste boodschappen voor vanavond en voor de terugreis van morgen te halen. 
Vanavond koken en eten we in ons appartement, en dan bereiden we onze rugzakken alvast voor met het oog op de terugreis van morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten