zondag 19 februari 2023

Klooster Claercamppad van Mantgum naar Bolsward

Zondag 19 februari 2023
  
Langs de Swette over het Swettepaad

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Middelzeetocht in 6 wandeletappes
Vandaag gaan we verder met onze langeafstandswandeling op de 'Middelzeetocht', een meerdaagse fietstocht wandelend van totaal 144,4 kilometer.  
Op deze dag wandelen we de vierde etappe van deze fietstocht, over een afstand van 22,6 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'In het spoor van de middeleeuwse Middelzee: de zee die Fryslân in tweeën spleet'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs de oude kaden en de veelal middeleeuwse zeeweringen rondom de voormalige Friese Middelzee.
We beginnen vanmorgen in Mantgum, en lopen dan via Easterwierrum, Boazum, Greate Wierrum, Reahûs, De Kliuw en Hartwerd naar Bolsward.
Het is vandaag mooi rustig wandelweer. Het waait nauwelijks, en het is beslist niet koud; doorgaans bewolkt, met af en toe even zonneschijn, en geheel droog.
Om ongeveer half negen vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden naar Mantgum, waar we de  auto parkeren bij de Mariakerk. 

Van Mantgum via Easterwierrum naar Boazum
Enkele minuten over negen vertrekken we vanmorgen uit het statige renteniersdorp Mantgum. Aan de oostkant van Mantgum steken we de Mantgumer Feart over, om dan over het fiets- en voetpad van Hoxwier naar de Hegedyk te lopen. 
Over de Hegedyk gaan we in zuidelijke richting, met links van ons de weilanden van het Mantgumernieuwland, en rechts zien we de oude alleenstaande toren van de begraafplaats van het buurtschap Tsjerkebuorren. Even later wandelen we Easterwierrum binnen.
Bij de minicamping De Dille gaan we het Swettepaad op, dat ons langs de Swette in zuidelijke richting voert.
Verderop passeren we de Amerikaanse windmolen Hercules van Kleiterp, en bij het Gemaal Klaeiterp Laag gaan we onder de N384 door, en dan blijven we het Swettepaad volgen.
Vlak vóór Boazum verlaten we de Swette. Als we direct daarna aankomen bij de Slachtedyk, nemen we niet de fietsroute door het dorp, maar wandelen we over de oude Slachtedyk - over deze grasdijk - ten zuiden om Boazum heen.
Op de Sylsterdyk steken we de Boazumer Feart over.
En op de Suderdyk kruisen we de spoorlijn tussen Mantgum en Sneek.

Van Lytsewierrum via Greate Wierrum naar Reahûs
Aan de overzijde van de spoorwegovergang vervolgen we onze route over de Slachtedyk, die vanaf hier echter geasfalteerd is als doorgaande weg. Vanaf hier kunnen we op het eind van dit stuk Slachtedyk een nieuwe windmolen van EAZ-Wind zien staan bij een boerderij, met op de achtergrond daarvan de Gertrudiskerk van Lytsewierrum iets verderop. 
Ook passeren we de oprit van stoeterij 'Stâl fan de Slachtedyk', waar een prachtig kunstwerk staat van een Fries paard; ofwel het Frysk hynder.
We gaan Lytsewierrum niet in, maar lopen over de Hegedyk naar het buurtschap Greate Wierrum.
Daar gaan we de Sânleansterdyk op, die ons naar het Friese Reahûs voert. Bij de entree van het dorp staat een lange picknickbank, waarop we plaatsnemen voor onze koffie- met lunchpauze. Aan de voet van het oude zeedijkje zitten we heerlijk uit de wind, en het is ook beslist niet koud, dus een aangename plek voor onze rustpauze.
Na deze pauze lopen we langs de rooms-katholieke Sint-Bonifatius(basis)school en de Sint-Martinuskerk, en aan de overzijde van de Franekervaart lopen we ook direct Reahûs al weer uit.

Via De Kliuw en Hartwerd richting Bolsward
Over de Doniadyk gaat het dan verder, naar het buurtschap De Kliuw.
Daar stappen we over op de Middelzeedijk richting Hartwerd. Voorbij Oldeclooster komen we - ziende op de bedrijfsauto's van het 'Grutte Pier'-project - langs de boerderij waar de veelzijdige Friese acteur-regisseur-filmproducent Steven de Jong woont. 
Hartwerd wandelen we binnen ter hoogte van de plaatselijke begraafplaats met daarop het karakteristieke klokhuis van dit dorp.
Over de Ridderdijk gaan we het dorp weer uit. Op de Snekerweg aangekomen, volgen we het fietspad richting Bolsward. Ten noorden van de Snekerweg zien we aan de Ridderdijk een boerderij staan, die al zover geruïneerd is dat de schuur bij volgende stormen nog ernstiger schade zal oplopen, totdat uiteindelijk de gehele boerderijschuur zal zijn ingestort.
Bij het kunstwerk dat is gemaakt en geplaatst in het kader van de jaarlijkse Friese Fietselfstedentocht vanuit Bolsward wandelen we de bebouwde kom van Bolsward binnen.

Door Bolsward
Aan de overzijde van de Stadsgracht passeren we nabij de Snekerpoort de Bolswarder Broerekerk. We kijker er even binnen, want de kerkdeur staat - zoals zo vaak - uitnodigend open.
Iets verderop in de Jongemastraat staat een grote staatmachine in weekend-ruststilstand. Morgen zullen de straters allicht weer verder gaan met deze straatmachine, om de Jongemastraat verder opnieuw te bestraten met nieuwe klinkers.
Langs het stadhuis lopen we over de Marktstraat door het betrekkelijk stille stadscentrum van Bolsward.  
Als we op de Harlingerstraat weer de Stadsgracht zijn overgestoken, zijn we om ongeveer 14:00 uur op het eindpunt van onze etappe van vandaag.
Dan steken we via het oude bruggetje de Wytmarssumer Feart over, om aan de overzijde van de vaart naar onze auto te gaan, die we daar gisteravond al hebben geparkeerd toen we voor een gezellige diner- en dialoog-avond te gast waren in Bolsward.
Vanuit Bolsward rijden we op de terugweg naar huis via Mantgum, waar we eerst onze andere auto afhalen, die we daar vanmorgen hebben achtergelaten, en daarna rijden we terug naar huis in Feinsum, waar we rond drie uur vanmiddag arriveren. Het is dan nog steeds mooi weer. Het waait niet hard en het zonnetje schijnt af en toe heel aangenaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten