dinsdag 17 augustus 2021

Pelgrimeren van Senlis naar Le Mesnil Aubry

Zondag 18 juli 2021
 

We passeren het veldkruis La Croix Sainte-Elisabeth










Pelgrimsroute van Maaseik (B) naar Parijs (F)
Le Chemin Estelle van Saint-Quentin (F) naar Parijs
Van Senlis naar Le Mesnil Aubry
Zondag 18 juli 2021 – 24 km.
Dag 20: 450,5 -474,5 km

Een ware zon-dag
De wekker wekt ons om 6:00 uur in onze caravan op Camping l’Abbatiale in Saint-Leu d’Esserent. Na het ontbijt verlaten we de camping om 7:10 uur met onze auto.
Met die auto rijden we naar Senlis, waar we vandaag onze pelgrimstocht richting Santiago de Compostela vervolgen bij een  winkelcentrum aan de rand van Senlis, waar we gisteren onze voorgaande etappe beëindigden.
Het is vanmorgen lekker fris, bij een temperatuur van 14 graden Celsius, en een helder blauwe lucht. Het belooft vandaag een warme dag te worden. De zon schijnt de hele dag, en de temperatuur loopt vandaag op tot 27 graden Celsius tijdens onze etappe, en later loopt de temperatuur nog verder op tot in elk geval 32 graden Celsius. De wind waait vanmorgen nauwelijks, maar die trekt gedurende de middag iets aan. We hebben vandaag tamelijk warm wandelweer; de warmste van deze eerste serie van zes wandeldagen.

Van Senlis door Forêt de Chantilly naar Les Etangs de Commelles
Om 7:40 uur parkeren we onze auto in een woonstraat nabij het winkelcentrum, en dan lopen we langs het winkelcentrum.
Voorbij een school en enkele woonblokken wandelen we Senlis uit, en dan gaan we La Forêt de Chantilly in, het uitgestrekte bos van Chantilly, ten zuiden van Senlis. Daar volgen we eerst nog een stuk van de Romeinse heerweg, de Chaussée Brunehaut, die we eergisteren en gisteren ook bewandelden. Op een gegeven moment gaat de GR655 rechtdoor, maar wij buigen iets meer zuidelijk af over de Route des Bruyères, in de richting van Le Poteau des Bruyères. Daarbij passeren we eerst Poteau Léonard.
Verderop komen we bij een grote veelsprong, met op het midden van de rotonde een grote ronde stenen tafel; de zogenoemde Table de Montgrésin. Het zijn dit soort markeringspunten die het navigeren door dit uitgestrekte bosgebied vergemakkelijken. Vanaf die grote veelsprong (Carrefour) lopen we afdalend in een rechte lijn naar de langgerekte vijverpartij in het bos, Les Etangs de Commelles. Ons pad gaat met een dam door die vijver. Aan de linkerkant zien we eenden zwemmen, en aan de rechterkant staat een bos bomen in het water van de langgerekte vijver.

Deel 2 van Forêt de Chantilly
Via Carrefour Alix en Poteau des Grande Ventes en Carrefour Algrin gaat het daarna in een rechte lijn door het bos naar een T-sprong, vanwaar we parallel aan het spoor door de bosrand verder gaan. Rechts van ons horen en zien we een trein voorbijgaan.
Voorbij de spoortunnel is het station van Orry la Ville-Coye la Forêt. We gaan het stationsperron even op om te onderzoeken of vanaf dit station ook een trein de binnenstad van Parijs in gaat, hetgeen wel het geval is. We zouden dit station kunnen gebruiken voor onze treinritten naar en van het Parijse station ‘Gare du Nord’.
Als we onder het spoor door zijn gelopen, arriveren we in het plaatsje Coye la Forêt.
Daar gaan we met een scherpe bocht verder het bos van Chantilly in. Nu zijn er geen Carrrefour-richtingwijzers meer, maar geeft onze routegids aan dat we in dit gedeelte van het bos tussen genummerde bospercelen door moeten lopen. Zo volgen we bijvoorbeeld de bospaden tussen de percelen 413 & 415 en tussen 461 & 460 en tussen 493 & 492. En zo verlaten we na enkele uren het bos na ongeveer 12 kilometers mooie en gevarieerde bospaden door Forêt de Chantilly. Gedurende de laatste kilometers bospad zien wij gestileerde Jacobsschelp-wegwijzers voor pelgrims op bomen afgebeeld. Die hebben we in de afgelopen dagen nog maar enkele malen gezien, dus hier bevestigen die symbolen dat wij daadwerkelijk een bewegwijzerd pelgrimspad bewandelen.
Bij het wegkruis ‘La Croix Sainte-Elisabeth’ laten we het Forêt de Chantilly achter ons. 

Bellefontaine
Tussen uitgestrekte graanvelden gaan we richting Bellefontaine. Ten noorden van Bellefontaine wandelen we over een dalend hol bospas naar het dorp Bellefontaine.
Beneden, in het dorpscentrum, gaan we met een scherpe bocht om de Mairie heen.
Voorbij het oude dorpscentrum, aan de rand van het dorp, zien we midden op een kleine dorpsrotonde bij de dorpspomp onder een schaduwrijke boom een houten bankje staan. Die is voor ons, want daarop willen we plaatsnemen om af te koelen en om even een broodje te eten.
Na deze broodjespauze verlaten we Bellefontaine over een smal voetpad door een langgerekte boomwal. Waar we die boomwal verlaten, zien we rechtsvóór ons de golfbaan van Bellefontaine. We steken een verkeersweg over en wandelen dan over een bospad langs de uitgestrekte golfbaan.

Parijs in zicht
Onze routekaart geeft aan dat we in het open veld van bospunt naar bospunt moeten lopen.
Maar als we dat doen, blijkt dat pad af te wijken naar Jagny-sous-Bois.
Dat is overigens geen probleem, want in het heuvellandschap kunnen we gemakkelijk linksaf over een ander veldpad naar de doorgaande route van Bellefontaine naar Chatenay-en-France. Bij de aangegeven heuvelopgang richting Chatenay-en-France staat aan het begin van het smalle en overwoekerde veldpad een waarschuwingsbord, dat meldt dat ons pad 700 meter verderop is afgesloten, maar dat weerhoudt ons niet om dit paadje toch op te gaan. En inderdaad het pad is verderop  afgesloten, maar dat is gedaan met een slagboom waar we gemakkelijk omheen kunnen lopen. Het pad loopt langs de lange tuinmuur van het Château van Chatenay-en-France. Behalve van de voorkant vanuit het veld kun je het château vanaf het pad daardoor niet zien.
Op de heuvelkam arriveren we bij de doorgaande weg door Chatenay-en-France.
Rechts van de kruising staat een oorlogsmonument betreffende de Tweede Wereldoorlog, en tegenover het château staat een groot en hoog gebouw: de Orangerie van het château.
Het toegangshek van het château is gesloten, en het betreden van de ommuurde tuin is niet toegestaan.

Wat wel verrassend is, is het feit dat we vanaf deze betrekkelijk hoge heuvelkam voor het eerst Parijs kunnen zien aan de horizon.
En dat het Parijs is, weten we zeker, want we kunnen de Eiffeltoren ook al zien.

Van Chatenay-en-France via Fontenay-en-Parisis naar Le Mesnil Aubry
In een doorgaande lijn lopen we vanuit Chatenay-en-France door de velden naar Fontenay-en-Parisis. We doorkruisen alleen de noordwestelijke punt van het dorp, en steken voorbij de ommuurde begraafplaats de D47 over. Daarmee laten we Fontenay-en-Parisis ook achter ons.
Vóór ons zien we in de lucht voortdurend grote vliegtuigen stijgen en dalen vanaf en naar het Parijse vliegveld De Gaulle.
Over een steenachtig karrenspoor lopen we van de D47 naar de drukke N104, die ook wel ‘La Francilienne’ wordt genoemd. Daar gaan we onder de N104 door naar de overzijde.
Vanaf de Francilienne loopt een kaarsrechte brede betonweg tussen de akkers door naar de D316 en naar Le Mesnil Auby, dat vlak achter de D316 ligt. Het stuk tussen die twee drukke wegen is kaal en vrijwel vlak. Boven ons hangen vele rijen electriciteitskabels, vóór ons zien we iets dat lijkt op een groot zanddepot, links oogst een combine het graan, en boven ons schijnt de zon genadeloos. Het laatste stuk van deze etappe is lang, recht, plat en warm. Gewoon een kwestie van alleen maar doorlopen, totdat je bij de D316 aankomt.
Daar gaan we via een viaduct onder de D316 door en dan wandelen we zo het centrum van Le Mesnil Aubry binnen.
We lopen niet direct door naar onze huurauto, die verderop bij de dorpskerk staat. We hebben namelijk nog maar één pauze gehad, en ondanks het feit dat het nu al 13:30 uur is, hebben we in het open veld nog geen geschikte gelegenheid gevonden om in de koelte te lunchen. Maar hier, in Le Mesnil Aubry vinden we in het groenperk tegenover de Mairie een bankje in de schaduw onder de bomen. Een mooie plek om af te koelen en te lunchen, alvorens we in de auto stappen.

Oriënteren op drie wandeldagen in Parijs
Na deze lunchpauze rijden we met de huurauto naar Senlis, waar we onze andere auto afhalen. Met beide auto’s rijden we daarna door naar onze camping in Saint-Leu d’Esserent.
Morgen nemen we een rustdag, die we ook gaan gebruiken om te bekijken op welke wijze wij de drie Parijs-etappes naar, door en vanuit Parijs zullen organiseren. Ons doel is om in elk geval tijdens onze eerstvolgende etappe Parijs binnen te wandelen, zo mogelijk tot aan of tot in de binnenstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten