zaterdag 15 mei 2021

Oneindige moerassen tot aan de dorpel van de stad

Vrijdag 14 mei 2021


Wandelpad door De Marsen in De Peizer- en Eeldermaden (De Onlanden)

















Fascinerende voetreis door de kop van Drenthe
De Groninger Onlanden en de fijnmazige waterlopen tussen de stad Groningen en het Drentse Veenhuizen vormen een natuurlijke loper die de stad en het platteland verbinden. Hier is in korte tijd een prachtige wildernis geschapen en ontstaan, die zich kan meten aan de vermaarde Oostvaardersplassen of de Veluwe. Reeën foerageren hier tot aan de rand van de Groningse nieuwbouwwijken, de vos struint door het Groninger Stadspark en de bever en de otter voelen zich thuis in de nieuwe, langgerekte moerasdelta.
De in 2016 gepubliceerde wandelgids 'Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe' is het tweede deel in de 'Wandelknooppuntenreeks' van landschapsjournalist en voetreiziger Fokko Bosker. Deze wandelaar-schrijver neemt je als wandelaar als het ware mee op een voetreis door een fascinerend landschap met een heel eigen geschiedenis.
De twaalf thematische verhalen die bij de twaalf etappes horen, staan stil bij de rijke cultuurhistorie van de streek, bij de opmerkelijke flora en fauna en daarnaast ook bij de ultieme schoonheid van het wandelen. De auteur omarmt de neerbuigende kwalificatie van 'landloper' als geuzennaam en geeft aan het bestaan als lanterfanter een nieuwe, positieve betekenis.
Deze 'landloper' Bosker heeft in zijn wandelgidsen al vele duizenden kilometers in Fryslân en Groningen verkend. De Kop van Drenthe - waarover deze wandelpublicatie gaat - behoort qua afwisseling en ongeplaveide wegen volgens Fokko tot de mooiste streken voor voetreizigers. Bosker voert je met deze wandelgids verhalenderwijs door een wandel-eldorado.


Een lustoord onder handbereik
In zijn wandelgids beschrijft Bosker een uitgestrekt gebied met verhalen, die de historie, de natuurbeleving en het wandelgenot met elkaar verbinden.
De route voert je in zeven etappes over een afstand van 122 kilometer van Groningen, via Roden, Norg en Een naar Veenhuizen, waarna je via Zeijen, Donderen en Eelde weer terug loopt naar de stad Groningen. Deze langeafstandswandeling is verrijkt met vijf rondwandelingen, in en vanuit Roden, Norg, Veenhuizen, Eelde en Groningen, over een totale afstand van 93 kilometer.
De totale afstand van 215 wandelkilometers toont je in twaalf trajecten de schoonheid van de natuur, en vooral van de variatie in oude landschappen. Door het in de loop van de afgelopen jaren herinrichten van de beekdalen is in dit gebied als het ware een samenhangend wildpark van nieuwe natuur geschapen en ontstaan.
In de begeleidende etappeteksten is veel aandacht besteed aan de natte en kruidenrijke groenlanden langs het netwerk van beken en stroompjes, voor de aardkundige vorming van het gebied en voor de cultuurhistorische elementen van deze regio.

Wandelknooppuntenreeks
Alhoewel het boek als tweede deel van een Wandelknooppuntenreeks wordt betiteld, tref je als lezer-wandelaar de Wandelknooppunten niet in de reisgids aan. De wandelgids bevat dus geen routebeschrijving in opeenvolgende wandelknooppunten. Wel wordt in het verhalende deel in globale bewoordingen iets aangegeven van markante punten onderweg, die enige indruk geven van de te volgen route, maar dat is niet een complete routebeschrijving zoals die in wandelgidsen te doen gebruikelijk is. Maar wat wel de route goed aangeeft, dat is de wandelkaart die als bijlage bij deze wandelgids is gevoegd. Die toegevoegde wandelkaart is goed gedetailleerd, en daarop staan in verschillende kleuren de routes van de zeven etappes van het hele traject en ook van de vijf rondwandelingen. Deze wandelkaart zou moeten volstaan om correct 'en route' te blijven.

Oneindige moerassen tot aan de dorpel van de stad
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vandaag de tiende etappe van deze wandelgids te gaan lopen.
Deze tiende etappe is het traject van Eelde-Paterswolde naar Groningen; volgens de wandelgids 17 kilometer lang.
Het thema van deze wandeling is 'Oneindige moerassen tot aan de dorpel van de stad'. De wandelkaart en ook de wandelgids van deze route maken duidelijk dat we tussen de bebouwde kom van Eelde en van de stad Groningen voornamelijk door het moerasgebied gaan lopen, dat De Peizer- en Eeldermaden wordt genoemd, en dat ook wel De Onlanden wordt genoemd.
Deze tiende etappe vertrekt vanuit het centrum van Paterswolde. Je loopt dan eerst naar en door Eelde, om vervolgens in het buitengebied door achtereenvolgens het Hoogeveld, het Lage Stuk, De Marsen, De Eekhof, de Weeringsbroeken en Het Park naar de bebouwde kom van Eelderwolde te lopen, dat het meest zuidelijke punt is van de stad Groningen.

Frisse wandeldag
Om 7:20 uur verlaten we Feinsum en rijden we met de auto naar Paterswolde. Daar parkeren we straks de auto, omdat daar de route van vandaag begint. 
Als we vertrekken uit Feinsum is het droog en het ziet er naar uit dat we vandaag alleen maar onder een dik wolkendek zullen lopen. Het blijft wel droog en de temperatuur is beduidend lager dan gisteren. De temperatuur loopt vandaag op van 9 naar 12 graden Celsius. Dat is tien graden kouder dan gisteren, toen we van Donderen naar Paterswolde liepen. We gaan dus een lekker frisse wandeldag tegemoet.

Door de Onlanden
Buiten Eelde volgen we een heel eind de Westerhorn. Nadat we het Eelderdiep zijn overgestoken, wandelen we net voorbij Huis ter Hansouwe over een veldpad het Lage Stuk in.  
Verderop steken we nogmaals het Eelderdiep over, en daarna volgt een prachtig pad over een hoger gelegen kade door het laagliggende beekdal van het Eelderdiep, door De Marsen, naar het bosperceeltje van De Eekhof.
Ook ten noorden van De Eekhof blijven we het Eelderdiep volgen. De rivier groeit snel dicht door allerhande waterplanten, en de meerkoeten nestelen hier volop. We zien onderweg ook zwaluwen, een waterhoen, ganzen, een reiger, zwanen; en eendenkuikens zijn in het bijzijn van een moeder-eend druk op zoek naar voedsel langs de oever van de rivier.
In Het Park naderen we de eerste stedelijke nieuwbouw. Grote woningblokken rijzen hoog op aan de rand van de Onlanden. Ze vormen een hard contrast met dit uitgestrekte natuurgebied, maar dat de bewoners vanuit die hoogbouw een schitterend uitzicht hebben over De Peizer- en Eeldermaden is wel duidelijk. Vóór één van de woonblokken nemen we plaats op een bankje voor onze koffiepauze nabij de sluis van Eelderwolde.

Door de stad Groningen
Na deze pauze wandelen we in het park van de Hoornseplas over de Drents-Groningse provinciegrens. Over de loopbrug voor fietsers en wandelaars steken we het water over waar deze loopbrug de Hoornseplas scheidt van het Hoornse Meer.
Vanaf Kaap Hoorn lopen we dan langs de Hoornse Plas Beach tot aan de Speeltuin Hoornseplas. Daar verlaten we door het park en over het parkeerterrein dit Groninger dagrecreatiegebied, en vervolgen we onze weg langs de Paterswoldseweg naar de Picardthofplas.
Door het vakantiepark Picardthof lopen we naar het volkstuincomplex van de Tuindersvereniging Diverdoatsie. 
Net op het moment dat we door de betonnen tunnel lopen onder de A7 belt Diana de Groot van Omrop Fryslân om een agenda-afspraak te maken voor het radio-interview van aanstaande maandagmiddag. Pas als we de tunnel door zijn, hebben we weer goed bereik, en maken we een afspraak voor het tijdstip waarop ik live in de uitzending van Omrop Fryslân Radio kom.
Ten noorden van de A7 komen we in het Groninger Stadspark. Als we het hele Stadpark door hebben gelopen, vervolgen we onze route over de Parkweg en de Rabenhauptstraat tot aan het centrale busstation van Groningen. 
Enkele minuten vóór twaalf uur arriveren we op het busperron voor de bus, en om 12:03 uur vertrekt onze bus al naar Paterswolde. Rond 12:30 uur zijn we weer terug bij onze auto, en vertrekken van Paterswolde, terug naar huis in Feinsum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten