zaterdag 15 mei 2021

Een avontuurlijke reis door de tijd over ongeplaveide paden

Donderdag 13 mei 2021 - Hemelvaartsdag

 
Bij de Steilrand Donderen van Geopark Hondsrug

















Fascinerende voetreis door de kop van Drenthe
De Groninger Onlanden en de fijnmazige waterlopen tussen de stad Groningen en het Drentse Veenhuizen vormen een natuurlijke loper die de stad en het platteland verbinden. Hier is in korte tijd een prachtige wildernis geschapen en ontstaan, die zich kan meten aan de vermaarde Oostvaardersplassen of de Veluwe. Reeën foerageren hier tot aan de rand van de Groningse nieuwbouwwijken, de vos struint door het Groninger Stadspark en de bever en de otter voelen zich thuis in de nieuwe, langgerekte moerasdelta.
De in 2016 gepubliceerde wandelgids 'Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe' is het tweede deel in de 'Wandelknooppuntenreeks' van landschapsjournalist en voetreiziger Fokko Bosker. Deze wandelaar-schrijver neemt je als wandelaar als het ware mee op een voetreis door een fascinerend landschap met een heel eigen geschiedenis.
De twaalf thematische verhalen die bij de twaalf etappes horen, staan stil bij de rijke cultuurhistorie van de streek, bij de opmerkelijke flora en fauna en daarnaast ook bij de ultieme schoonheid van het wandelen. De auteur omarmt de neerbuigende kwalificatie van 'landloper' als geuzennaam en geeft aan het bestaan als lanterfanter een nieuwe, positieve betekenis.
Deze 'landloper' Bosker heeft in zijn wandelgidsen al vele duizenden kilometers in Fryslân en Groningen verkend. De Kop van Drenthe - waarover deze wandelpublicatie gaat - behoort qua afwisseling en ongeplaveide wegen volgens Fokko tot de mooiste streken voor voetreizigers. Bosker voert je met deze wandelgids verhalenderwijs door een wandel-eldorado.


Een lustoord onder handbereik
In zijn wandelgids beschrijft Bosker een uitgestrekt gebied met verhalen, die de historie, de natuurbeleving en het wandelgenot met elkaar verbinden.
De route voert je in zeven etappes over een afstand van 122 kilometer van Groningen, via Roden, Norg en Een naar Veenhuizen, waarna je via Zeijen, Donderen en Eelde weer terug loopt naar de stad Groningen. Deze langeafstandswandeling is verrijkt met vijf rondwandelingen, in en vanuit Roden, Norg, Veenhuizen, Eelde en Groningen, over een totale afstand van 93 kilometer.
De totale afstand van 215 wandelkilometers toont je in twaalf trajecten de schoonheid van de natuur, en vooral van de variatie in oude landschappen. Door het in de loop van de afgelopen jaren herinrichten van de beekdalen is in dit gebied als het ware een samenhangend wildpark van nieuwe natuur geschapen en ontstaan.
In de begeleidende etappeteksten is veel aandacht besteed aan de natte en kruidenrijke groenlanden langs het netwerk van beken en stroompjes, voor de aardkundige vorming van het gebied en voor de cultuurhistorische elementen van deze regio.

Wandelknooppuntenreeks
Alhoewel het boek als tweede deel van een Wandelknooppuntenreeks wordt betiteld, tref je als lezer-wandelaar de Wandelknooppunten niet in de reisgids aan. De wandelgids bevat dus geen routebeschrijving in opeenvolgende wandelknooppunten. Wel wordt in het verhalende deel in globale bewoordingen iets aangegeven van markante punten onderweg, die enige indruk geven van de te volgen route, maar dat is niet een complete routebeschrijving zoals die in wandelgidsen te doen gebruikelijk is. Maar wat wel de route goed aangeeft, dat is de wandelkaart die als bijlage bij deze wandelgids is gevoegd. Die toegevoegde wandelkaart is goed gedetailleerd, en daarop staan in verschillende kleuren de routes van de zeven etappes van het hele traject en ook van de vijf rondwandelingen. Deze wandelkaart zou moeten volstaan om correct 'en route' te blijven.

Een avontuurlijke reis door de tijd over ongeplaveide paden
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vandaag de negende etappe van deze wandelgids te gaan lopen.
Deze negende etappe is het traject van Donderen naar Eelde-Paterswolde; volgens de wandelgids 17 kilometer lang.
Het thema van deze wandeling is 'Een avontuurlijke reis door de tijd over ongeplaveide paden'. Dat Fokko Bosker dit een reis door de tijd noemt, heeft onder andere te maken met het feit dat we vandaag ook door het Geopark Hondsrug lopen, waar je onderweg op enkele locaties met informatieborden wordt geïnformeerd over met name de geologische geschiedenis van dit oude landschap. Een groot deel van de route voert vandaag ons over onverharde wegen en paden.
Deze negende etappe vertrekt vanuit het centrum van Donderen, en loopt dan in oostelijke richting, bijna tot aan de Runsloot. Parallel aan de Runsloot en langs de Eekhoornse Loop wandel je dan richting Eelde. Op het punt waar je vlak vóór het vliegveld van Eelde staat, ga je tenslotte in noordelijke richting, om door Eelde naar Paterswolde te lopen. 

Warme buitendag
Om 7:45 uur verlaten we Feinsum en rijden we met de auto naar Paterswolde. Daar parkeren we de auto, en daar halen we onze fietsen van de auto, om vervolgen fietsend van Paterswolde naar Donderen te rijden.
Als we vertrekken uit Feinsum is het droog en het ziet er naar uit dat we vandaag volop zonneschijn gaan krijgen. De temperatuur loopt vandaag op van 12 naar nota bene 22 graden Celsius, hetgeen vergeleken met de afgelopen weken een hoge temperatuur is. We hebben een betrekkelijk koude april-maand achter de rug, en ook in de maand mei blijft de temperatuur behoorlijk beneden de gemiddelde dagtemperatuur van mei. 
Op deze hele zonnige dag zijn wij buiten zeker niet alleen, want we ontmoeten heel regelmatig ook andere wandelaars en fietsers en wielrenners. Het is een Hemelvaartsdag om lekker buiten te zijn, en dat spreekt velen buitengewoon aan in deze roerige Corona-tijd.

Wandelen door Geopark Hondsrug
In Donderen parkeren we onze fietsen bij het dorpscafé, en dan verlaten we Donderen in oostelijke richting. Aan de overzijde van de N386 lopen we in zuidelijke richting over de Oosterwaterweg naar de eerste locatie van Geopark Hondsrug. Achter opgestapelde Drentse veldkeien vinden we de zogenoemde Steilrand Donderen, een ongeveer drie meter hoog bodemprofiel van een voormalige zandgroeve. Deze Steilrand Donderen is het 2e Aardkundig monument van Drenthe. De verschillende lagen in deze bodem vertellen zo'n 100.000 jaar Drentse ontstaansgeschiedenis. De steilrand Donderen is daarmee als het ware een driedimensionaal geschiedenisboek, dat een inkijk geeft in de aardkundige geschiedenis van drie ijstijden in dit Hondsruggebied. Ook verderop komen we nog enkele malen informatiepanelen voorbij, die ons informeren over de oerhistorie van dit gebied.

Damherten en een veenlijk
We verlaten de doorgaande weg, en steken twee akkers over naar de Eekhoornse Loop. Via een stuw steken we deze waterloop over, en dan lopen we ter hoogte van het Stuifveen over het schouwpad langs de Eekhoornse Loop. In het veld tussen de Eekhoornse Loop en het Stuifveen zien we drie damherten grazen. Als we in zicht komen, vluchten ze naar de bosrand, waar ze voor ons zichtbaar blijven staan, om ons goed in de gaten te houden.
Over de Veenweg en een fietspad lopen we naar naar Yderholt. Op een splitsing arriveren we bij een labyrinth van Drentse veldkeien. Dit is zo ongeveer de locatie waar meer dan honderd jaar geleden een veenlijk werd gevonden, inmiddels bekend als het 'Meisje van Yde' in het Drents Museum te Assen.
We ontmoeten hier een fietsend stel van de Veluwe en een ander stel dat met de auto hier naar toe is gekomen om de vindplaats van het goed geconserveerde veenlijk te bezoeken.

Langs de Eekhoornse Loop
Over het Yderholt lopen we parallel aan de Runsloot door het veengebied van de Hondstongen. In deze mooie singel vinden we een houten bank, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze. Daarna gaan we door, en lopen we verderop door een plasdras weiland waar een kudde Schotse Hooglanders graast.
Aan de overzijde van de Norgerweg ontmoeten we op de Brunnerzandweg bij de start- en landingsbaan van vliegveld Eelde een fietsend echtpaar, waarmee we in gesprek raken. Ze wonen in Hoogeveen, en omdat wij daar ook vijf jaar hebben gewoond, blijkt dat we gemeenschappelijke kennissen hebben, en dat wij in de jaren 1987-1992 ook met elkaar kerkten in de Vredehorst van Hoogeveen.
Wij lopen om het vliegveld heen, en dalen verderop af in het beekdal van de Eekhoornse Loop, die verderop overgaat in het Eelderdiep. 
De routegids geeft aan dat we door de weilanden aan de oostzijde van de Eekhoornse Loop verder moeten, maar dat betekent wel dat we door een weiland lopen waarin een kudde doldwaas jongvee om ons heen huppelt. 
Na het oversteken van de Eelderweg-Bunnerweg vervolgen we de route langs de rivier, tot aan een dam in de rivier waar we de Koedijk op gaan richting Eelde. We lopen dan het beekdal weer uit, en pauzeren langs het fiets- en wandelpad op een picknickbank in de bocht van het pad, met uitzicht op het beekdal van de Eekhoornse Loop.

Van Zuideinde via Eelde naar Paterswolde
Vlak voordat we in Eelde aan zouden komen, slaan we over een schouwpad over akkers rechtsaf, om eerst nog naar Zuideinde te lopen. Door het buurtschap Zuideinde lopen we bijna tot aan het Eelder vliegveld toe. Op het vliegveld zien we een groot aantal KLM-vliegtuigen geparkeerd staan.  
Door de Corona-beperkingen ligt het internationaal vliegverkeer nagenoeg stil, en blijven de vliegtuigen aan de grond, in afwachting van betere tijden.
Over de Eskampenweg, de Esweg en daarna over de lange Hoofdweg wandelen we van Eelde naar Paterswolde, waar we vanmorgen onze auto hebben achtergelaten.
Met de auto halen we onze fietsen op uit Donderen, en daarna rijden we terug naar huis in Feinsum. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten