dinsdag 25 mei 2021

Groot-Frieslandpad van Eenigenburg naar Nieuwe Niedorp

Pinkstermaandag 24 mei 2021
 
Tussen de schapen door op de grasdijk langs de Ringvaart

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’. Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).


Tweedaagse door Noord-Kennemerland en West-Friesland
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om onze eerste vier etappes in twee opeenvolgende tweedaagses te gaan lopen. Op deze manier kunnen we de eerste 91,1 kilometers van Bergen aan Zee naar Enkhuizen in vier etappes met twee overnachtingen onderweg afwikkelen.
Daarna hoeven we de Afsluitdijk voor dit pad niet weer over, want de daaropvolgende etappes gaan dan vanuit Stavoren verder door Fryslân, en daarna dus verder in noordoostelijke richting naar en door Duitsland.
Gisteren liepen we al van Bergen aan Zee naar Eenigenburg. Onze tweede etappe begint vandaag derhalve in Eenigenburg. De lengte van deze etappe is 21,8 kilometer. Deze route brengt ons achtereenvolgens door 't Rijpje, Stroet, Dirkshorn, Oudkarspel en langs Waarland.

Miezer, droog en regen
Na onze overnachting en ontbijt in Hotel Babylon te Heerhugowaard brengen we eerst onze ene auto naar het eindpunt van vandaag, naar Nieuwe Niedorp, waarna we naar Eenigenburg rijden, waar we onze tweede etappe aanvangen om 9:45 uur.
Tijdens onze autorit regent het. Het weersvooruitzicht is allesbehalve mooi, maar dat maakt ons nu niet uit, want ook bij regen kunnen we wandelen. Liever hebben we natuurlijk mooi weer, maar als het regent, gaan we toch op pad. Nu hebben we evenals gisteren echter geluk, want 's morgens regent het heel lichtjes, waardoor paraplu en regenkleding in het geheel niet nodig zijn. Pas als we vanmiddag in Nieuwe Niedorp arriveren, begint het hard te regenen, waardoor we genoodzaakt zijn om nota bene onze laatste kilometer door het lintdorp nog gebruik te moeten maken van paraplu en regenponcho. Jammer van die natte laatste kilometer, maar voor de rest van de dag was het weer prima om te lopen.

Via 't Rijpje en Stroet naar Dirkshorn
Vanaf het Wandelstartpunt Eenigenburg wandelen we Eenigenburg uit, en nemen dan buiten het dorp de Grootveenweg en de Breelandsweg, om zo om de plaatselijke crossbaan heen te lopen, waarna we de rechte Jan van Schagenweg nemen naar het plaatsje 't Rijpje. 
Vanuit deze plaats nemen we het Rijperrijwielpad tussen de weilanden en akkers door naar de Terpweg, op weg naar Stroet.
Een bewoner van Stroet met wie we op straat in gesprek raken, geeft ons aan dat de kortste weg verderop rechtsaf is naar Dirkshorn. Maar dat is niet de route van het Groot-Frieslandpad. Onze etappe brengt ons namelijk via een fikse omweg over de Groenveldsdijk en de Van der Lindenlaan eerst naar het gemaal Valkkoog, waarna we over een grasdijk langs de plaatselijke golfbaan pas richting Dirkshorn lopen.
Aan de gevel van het voormalige Raadhuis van Dirkshorn hangt een plaquette uit de Tweede Wereldoorlog van een dankbaar Amersfoort. Dat roept nieuwsgierigheid op. Het blijkt dat in de meidagen van 1940 de inwoners van Amersfoort door de Staat gedwongen waren hun huizen te verlaten, omdat de stad onder water gezet zou worden. Veel Amersfoorters vluchtten naar Noord-Holland, en werden opgevangen in Dirkshorn. De inundatie ging echter niet door vanwege de capitulatie op 14 mei 1940. Daardoor konden de Amersfoorters spoedig weer terug naar hun huizen. Uit dankbaarheid is aan de bewoners van Dirkshorn deze plaquette al in 1941 aangeboden aan de gastvrije inwoners van Dirkshorn.

Langs de Ringvaart naar Oudkarspel
Voorbij de jachthaven van Dirkshorn en aan de overzijde van de N245 gaan we de hoge grasdijk op. Eerst lopen we hoog langs het Meer van Dirkshorn en daarna langs de Ringsloot naar de T-splitsing van de Ringsloot en de Ringvaart.  
Vanaf deze T-splitsing van beide waterwegen gaan we verder over het graspad op de polderdijk langs de Ringvaart. Ongeveer vijf kilometer lang is de grasdijk van Dirkshorn naar Oudkarspel. Eerst is de grasdijk prima begaanbaar, maar verderop staat het gras hoog op de Ringvaartdijk, en omdat het in de afgelopen nacht en vroege ochtend veel heeft geregend, zijn onze wandelschoenen, wandelsokken en wandelbroeken in een ommezien doornat van al het water dat aan de hoge dijkbegroeiing hecht. 
Een deel van de met schrikdraad afgerasterde grasdijk wordt begraasd door schapen. Omdat de grote kudde schapen dicht op elkaar samenschoolt, gaan we heel rustig tussen de schapen door. Dat ze daar geen hinder van hebben ondervangen, blijkt wel uit het feit dat ze ons daarna op de voet volgen over de grasdijk, tot aan het volgende schrikdraadhek.

Langs het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn
Even later wandelen we Oudkarspel binnen.
Na een lunchpauze op het terras van het plaatselijke café wandelen we door de lange dorpsstraat van Oudkarspel naar de Allemanskerk. Daar lopen we over een veldpad om de kerk heen, waarna we wederom een grasdijk op gaan, om dan langs het water naar het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn te lopen.
Over een lange grasdijk lopen we langs dat kanaal naar Waarland. Bij Waarland kruisen we via de Waarlandsbrug het kanaal en verderop de spoorlijn. Aan de andere zijde van het treinspoor gaan we de verharde Waarddijk op, die verderop als grasdijk onze route vormt aan de zuidzijde van het kanaal.
Bij het plaatsje Verlaat steken we het kanaal nog eens over, om dan verder langs het kanaal te gaan over een grasdijk, ook hier weer tussen schapen door.
Voorbij de Leierbrug komt De Rijd in zicht, en als we over de Kanaalweg naar de Westerbrug lopen, zien we ook Nieuw Niedorp al liggen.

Regen in Nieuwe Niedorp
Tot nu toe bleef het vandaag droog, maar links achter ons in het noordwesten komt een bijzonder dreigend donkere onweers- en regenlucht opzetten. We lopen vlot door naar Nieuwe Niedorp, in de hoop dat we nog vóór de regen bij onze auto zullen aankomen, maar dat blijkt ijdele hoop te zijn.
Op ongeveer één kilometer afstand van onze auto begint het ineens behoorlijk te regenen, dus nu zit er niets anders op dan toch maar gebruikt te gaan maken van de paraplu of van de regenponcho. De laatste kilometer met paraplu en poncho lopen we naar de auto aan het eind van de bebouwde kom.
Met de auto rijden we dan door de stromende regen terug naar onze andere auto in Eenigenburg. Als we daar aankomen, is het al weer droog. 
Tenslotte rijden we vanuit Eenigenburg weer terug naar huis, naar Feinsum, onderweg terugblikkend op de eerste mooie 45 kilometers van het Groot-Frieslandpad, van onze tweedaagse wandeling tussen Bergen aan Zee en Nieuwe Niedorp.
Een volgende keer hopen in twee dagen via Medemblik naar Enkhuizen te lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten