dinsdag 25 mei 2021

Groot-Frieslandpad van Bergen aan Zee naar Eenigenburg

Pinksterzondag 23 mei 2021

 
Vanuit de Schoorlsche Duinen naar het strand en de Noordzee

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’. Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).


Tweedaagse door Noord-Kennemerland en West-Friesland
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om onze eerste vier etappes in twee opeenvolgende tweedaagses te gaan lopen. Op deze manier kunnen we de eerste 91,1 kilometers van Bergen aan Zee naar Enkhuizen in vier etappes met twee overnachtingen onderweg afwikkelen.
Daarna hoeven we de Afsluitdijk voor dit pad niet weer over, want de daaropvolgende etappes gaan dan vanuit Stavoren verder door Fryslân, en daarna dus verder in noordoostelijke richting naar en door Duitsland.
Onze eerste etappe begint vandaag in Bergen aan Zee en eindigt in Eenigenburg. De lengte van deze etappe is 22,8 kilometer. Morgen lopen we dan vervolgens van Eenigenburg naar Nieuwe Niedorp.
Om 7.45 uur vertrekken we op deze Pinksterzondag vanuit Feinsum. Over de Afsluitdijk rijden we met beide auto’s naar Eenigenburg, waar we één van de auto’s achterlaten. Daarna rijden we met de andere auto door naar Bergen aan Zee; het beginpunt van de etappe van vandaag.
Het weer vandaag is voor ons boven verwachting mooi. Onderweg tijdens de autorit hebben we veel regen gehad, maar als we in Bergen aan Zee uitstappen, is het droog, en gedurende de hele wandeling blijft het ook droog, terwijl er toch regelmatig buien waren voorspeld. Het begint gedurende deze wandeldag wel harder te waaien, maar omdat we de zuidoostenwind in de rug hebben, vormt die voor ons geen overlast; integendeel.

Over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat
Voordat we vanuit Bergen aan Zee vertrekken, drinken we eerst een kop koffie op één van de terrassen langs de strandopgang. Het is 10:00 uur als we in Bergen aan Zee het strand op gaan. We lopen langs de vloedlijn in noordelijke richting. Dikke vlokken schuim worden door de sterke golfslag het strand op geworpen, waardoor een lange sliert wit zeeschuim langs de vloedlijn ligt. Omdat de zon het zeeschuim beschijnt, tonen de luchtbellen van het zeeschuim - door de breking van het zonlicht - een rijk kleurenpalet.
Bij Strandpaviljoen Noord verlaten we de zee en het strand voor enige tijd, en gaan we het Noordhollands Duinreservaat in. Bij de entree kopen we twee dagkaarten, want om dit duinreservaat te mogen betreden, moet je een toegangskaartje bij je hebben. In noordoostelijke richting gaan we steeds dieper het duinreservaat in.

Door de Schoorlsche Duinen en langs de vloedlijn
Verderop draait de route door de duinen en over de Grensvlakte naar het noordwesten. De zon breekt door de wolken en de temperatuur stijgt. Onze jassen kunnen uit, en gedurende de rest van de wandeldag volstaat het om in onze wandeltruien te lopen. Als we een bosperceel verlaten en weer in het open duingebied komen, klimmen we naar het uitzichtpunt in de Schoorlsche Duinen. Vanaf de hoge duin hebben we een prachtig uitzicht over de Schoorlsche Duinen en over de Noordzee. Vanaf dit uitzichtpunt lopen we naar de doorgang in de duinen, waar we weer op het strand aankomen. Daarna volgt zo’n anderhalve kilometer over het strand, langs de vloedlijn. Op de korte strekdammen, die een eindje de zee in steken, stappen veel meeuwen en aalschovers gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar.
Bij Strandpaviljoen Paal 29 gaan we de Schoorlsche Duinen weer in. Dan volgt een route door eerst een open duinlandschap, en verderop door de beboste duinen.

Schoorl
Aan de oostzijde van de beboste duinen zien we bovenop een hoge duin het Buitencentrum Schoorl in de diepte liggen. We gaan over een hoge duintrap naar beneden, en vinden in het open duingebied bij het Buitencentrum Schoorl een picknickbank, waarop we plaatsnemen voor onze lunchpauze.
Na deze middagpauze wandelen we door naar het centrum van Schoorl. Onderweg, maar ook op de hoge klimduin in Schoorl, is het een drukte van belang. Veel recreanten – waaronder ook veel gezinnen met kinderen – benutten het mooie weer om er ook op uit te trekken in en rond Schoorl. Het lijkt vanwege de drukte op het eerste gezicht dat de mensen even de Corona-pandemie vergeten hebben, maar als je goed oplet, zie je dat de mensen daar toch wel rekening mee houden, door voldoende afstand van elkaar te houden. Zo wordt het op deze Eerste Pinksterdag toch nog gezellig voor iedereen in de frisse buitenlucht.

Langs het kanaal en over de ringdijk
Over mooie paden wandelen we Schoorl uit. Net voorbij Schoorl gaan we door een tunnel onder de N9 door, en dan komen we in Schoorldam bij het Noordhollands Kanaal. Dat kanaal steken we over via de Schoorldammerbrug, en iets verderop gaan we de Westfriesedijk op. Eerst lopen we over een graspad aan de voet van de Westfriesedijk langs Camping De Rekere, en verderop volgen we een breed graspad langs het Noordhollands Kanaal. Bij Recreatiepark ’t Geesterambacht is het terras geopend, dus daar drinken we een kop koffie alvorens we het laatste stuk van deze etappe wandelen.
Na deze korte koffiepauze volgen we voortdurend de hooggelegen asfaltweg over de Westfriesedijk, tot in Krabbendam. Op dit stuk passeren we enkele stolpboerderijen, die zo karakteristiek zijn voor West-Friesland.

Van Krabbendam naar Eenigenburg
Voorbij Krabbendam dalen we af van de Westfriesedijk. 
Op die plek worden we gewaarschuwd voor een stier in het veld. Omdat we verderop alleen maar drie koeien zien lopen, en die koeien bovendien achter schrikdraad lopen, achten we het niet nodig de aangegeven alternatieve route te lopen. Kortom, we blijven de originele route volgen, die langs de eigentijdse uitkijktoren boven op de ruïne van de Dwangburcht Nuwendoorn loopt. De vroegere dwangburcht ‘’t Huys te Nuwendoorn’ is in de dertiende eeuw gebouwd door Floris V, graaf van Holland en Zeeland, om de West-Friezen in toom te houden.
Ongeveer twee kilometer verderop wandelen we Eenigenburg binnen. Aan het feit dat we stijgend het dorp in wandelen, is te merken dat Eenigenburg vroeger is gebouwd op vier terpen. Voorin het dorp maken we even een uitstapje langs het zogenoemde 'Pinkster Poëziepad' een terp op naar de kleine dorpskerk van Eenigenburg, die - getuige de gevelsteen - is gebouwd in 1792.
Na dit kerkbezoek dalen we de terp af, en lopen we langs de plaatselijke camping en het Tara-meditatiecentrum naar de plaats in het dorp, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.

Mooie dag in Noord-Kennemerland
Voordat we in de auto stappen, eten we op dit wandelpunt ons laatste broodje, en daarna rijden we met deze auto terug naar Bergen aan Zee, waar we onze andere auto afhalen, die we daar vanmorgen op het beginpunt van het Groot-Frieslandpad hadden geparkeerd.
Vanuit Bergen aan Zee rijden we dan met beide auto’s naar ons hotel in Heerhugowaard, waar we bij het inchecken ook een avondmaaltijd reserveren op het overdekte, open buitenterras van het hotel.
We zien terug op onze eerste etappe van het Groot-Frieslandpad. Prachtig wandelweer, en bovendien een schitterende route door heel verschillende landschappen, van strand & zee, duinen met heide & bos, en voorbij Schoorl over de hoge ringdijk door het polderlandschap in de kop van Noord-Holland. Een heel mooi begin van dit lange-afstandswandelpad door het land van de Friezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten