maandag 9 juni 2025

Wegen met Zegen van Lent naar Oosterhout

Maandag 2 juni 2025
 
Bij de Sint-Nicolaaskapel van Nijmegen

Spiritualiteit, cultuur en natuur in de Betuwe
De wandelroute ‘Wegen met Zegen’ is volgens de makers niet zomaar een wandeling door het mooie landschap van de Over-Betuwe. De initiatiefnemers noemen het namelijk een pelgrimstocht. 
Deze wandelroute neemt je mee langs oude landwegen, waterlopen, boomgaarden, kastelen en vergezichten over de Waal en de Rijn. Ook voert de route je door dorpen en steden. Je loopt over verharde en onverharde paden en wegen. Je wandelt langs (meer dan 40) kerken, kapellen en kloosters, en ontdekt zo iets van de rijke- katholieke en protestantse - christelijke traditie van de Betuwe.

Wandelen en/of pelgrimeren
Natuurlijk kun je de route gewoon wandelen. Maar wil je de route meer als pelgrim ervaren, dan biedt de route(gids) en het erbij aangeboden pelgrimsmateriaal daartoe genoeg aanknopingspunten. Zo kun je bijvoorbeeld voor je pelgrimsgevoel gaan deelnemen aan de maandelijks georganiseerde vertrekceremonie, en kun je op pad met het speciaal ervoor geschreven pelgrimsinspiratieboek, of breng je aandachtig enige tijd door op de bezinningsplaatsen langs deze wandelroute. Tijdens het wandelen word je uitgenodigd om stil te staan bij wat belangrijk is in je leven, om wat je bijvoorbeeld hebt meegemaakt (opnieuw) te wegen en (nieuwe) betekenis te geven. Daarmee zou je je hoofd en hart leeg kunnen maken, om dat vervolgens te vullen met wat waarde(n)vol is voor jou en voor wie je lief zijn.

Wegen met Zegen in 8 etappes
Zoals Durkje en ik vorig jaar (2024) met Ike & Eelke gezamenlijk de wandelroute Walk of Wisdom hebben gelopen, hebben we met zijn vieren afgesproken dat we dit jaar de wandelroute ‘Wegen met Zegen’ gaan lopen.
Deze meerdaagse wandeltocht door de Over-Betuwe heeft een totale lengte van 155 kilometer, die in de wandelgids is verdeeld over 11 wandelingen. Wij hebben gepland om deze route echter in 8 dagen te wandelen, met een gemiddelde etappe-afstand van 19,4 kilometer per dag. Om praktische redenen lopen we van 2 tot en met 6 juni 2025 de eerste vijf (van de acht) etappes, om later nog eens ook de laatste 3 etappes met zijn vieren te gaan lopen.
De routegids begint en eindigt in Nijmegen, maar om logistieke redenen beginnen en eindigen wij in Lent. Op de eerste dag maken we dan de gehele stadwandeling door Nijmegen, zoals die aan het eind en aan het begin van de routegids uit 2022 staat beschreven. Het vervoer van Malden naar de beginpunten en eindpunten per etappe doen we met eigen vervoer. 

Etappe 1 van Lent naar Oosterhout
Vanuit Malden vertrekken we vanmorgen om 8:15 uur met twee auto’s naar Oosterhout. Daar parkeren we één auto nabij de Sint-Leonarduskerk. Dan rijden we met zijn vieren van Oosterhout naar Lent, waar we de auto parkeren bij het dorpsplein van Lent, in wat ook wel Nijmegen-Noord wordt genoemd. Daar gaan we om 9:05 uur van start bij de Maria Geboortekerk van Lent.
Bij vertrek is het 15 graden Celsius, en bij aankomst is het 19 graden Celsius. Het weer vandaag is een beetje wisselvallig. Vanmorgen is het licht bewolkt en zonnig. In Nijmegen krijgen we enkele malen te maken met een lichte regenbui, maar die is steeds van korte duur en niet hinderlijk. Daarna blijft het bewolkt en alles overziend, is het prima wandelweer.
De etappe van vandaag van Lent naar Oosterhout heeft een lengte van 19,4 kilometer.

Van Lent naar Stadseiland Veur-Lent
In Lent lopen we eerst even naar de Maria Geboortekerk.
Daar keren we om, om vervolgens over de Pastoor van Laakstraat eerst terug en dan door te lopen naar de Sint-Maartenskerk van Lent. Dan passeren we ook één van de eerste wegwijzers van 'Wegen met Zegen'. Die zullen we de komende dagen nog heel veel zien.
Bij de Waalbrug komen we langs twee hele grote betonblokken, die nog de restanten zijn van versperringen van de Duitsers in 1943 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Over de Lentse Warande lopen we langs de Spiegelwaal in westelijke richting. 
Via de rivierbrug – de zogenoemde Lentloper – steken we de Spiegelwaal over, om dan voorbij het Ossenwaard-pad over een onverhard pad langs de Waal terug te lopen over het Stadseiland Veur-Lent. 
Bij de voormalige Veerdam laten we de Waal achter ons, om hogerop door een oud deel van het dorp Lent te lopen. Door het lintdorp gaan we naar de overblijfselen van Fort Knodsenburg, waar we ook langs het grote monument van het Romeinse Ruitermasker lopen.
Over de Oudedijk lopen we langs de Spiegelwaal in oostelijke richting, onder de Waalbrug door; iets verder nog, en dan aan de Waalkant weer terug tot aan de Waalbrug.
Daar steken we dan de Waalbrug over, om de stad Nijmegen binnen te wandelen.

Stadswandeling door Nijmegen naar de Antonius van Paduakerk
Aan de overzijde van de Waal gaan we over de Ubbergseweg naar de Lindenberghaven.
Daarna volgt een stuk over de Waalkade, totdat we door de Grotestraat de binnenstad in kunnen lopen.
Dan volgt een straatjesroute door de zogenoemde benedenstad van Nijmegen, waar dit oude stadsdeel grootschalig is gerestaureerd door nieuwe panden te bouwen in het voormalige middeleeuwse stratenpatroon van deze oude Waalstad.  
We passeren onder andere het Cellenbroedershuis en Huize Bethlehem (momenteel hospice), en komen dan in het Nijmeegse stadspark bij de 10e-eeuwse Sint-Nicolaaskapel
Vanaf het balkon achter de kapel hebben we een prachtig uitzicht over de Waal.
Verderop in het park lopen we langs de Barbarossaruïne van de voormalige Sint-Maartenskapel.
Dan steken we de Valkhofbrug over, en gaat het verder langs de oude stadsmuur. 
We passeren de Belvédère, de wacht- en uitkijktoren die onderdeel was van de 15e eeuwse stadsmuur.
In de Gerard Noodtstraat komen we langs de voormalige synagoge van Nijmegen. 
Voorbij de Lutherse kerk (1896) komen we bij de Maria Geboortekerk, waar de kerkdeur uitnodigend open staat.
Langs het gevelbeeld van de heilige Dominicus (de stichter van de orde van de Dominicanen) gaan we de kerk binnen, waar we vanuit de voorhof van achter de glazen wand een kijkje in de kerk kunnen nemen.
De volgende kerk die we bezoeken, is de Antonius van Paduakerk.  
Deze kerk is het begin- en eindpunt van de route 'Wegen met Zegen'. We kunnen naar binnen, en komen dan in de pelgrimskapel van deze kerk.
Daar staat een grote schaal met steentjes erin, waarvan een aantal steentjes in een Jacobsschelp liggen.
In deze pelgrimskapel hangt de tekst van het Pelgrimslied van Andries Govaart, op muziek van Rien den Arend. Eelke & Ike, die dit lied kennen, zingen het hier in de Pelgrimskapel.

Vanuit de Pelgrimskapel naar de Sint-Stevenskerk
Buiten deze kruisbasiliek (1917) gekomen, vervolgen we de etappe van vandaag, waarbij we nu aanvangen met de eerste van de elf wandelingen in de routegids van de 'Wegen met Zegen'. Deze eerste wandeling van genoemde wandelgids gaan we vanmiddag ook geheel lopen.
Nog vóór het Keizer Karelplein komen we bij de Titus Brandsma Gedachteniskerk. 
De kerk is open, dus we kunnen en gaan een rondgang door de kerk maken.
Eén van de kerkramen-serie van deze kerk heeft de afbeeldingen van een aantal discipelen/apostelen. Eén raam daarvan bevat tweemaal de naam van de heilige Jacobus, en – evenals de andere ramen – de afbeelding van twee personen; hier twee Jacobussen, dus waarschijnlijk Jacobus de Meerdere vooraan (met staf en kalebas) en Jacobus de Mindere (met staf) erachter.
De gevel van deze bijzondere kerk (met expositie over het leven en werken van Titus Brandsma) draagt een grote plaquette, ter herinnering aan de heiligverklaring van Titus Brandsma op 15 mei 2022.
In de Bisschop Hamerstraat zien we een grote muurschildering van gladiolen met wandelschoenen bovenop een wereldbol, die verwijst naar de Nijmeegse Vierdaagse.
In de Marikenstraat volgen we de bovenzijde, met links en rechts op ons niveau en ook onder ons allemaal winkels.
Van de Mariënburgkapel lopen we naar het Raadhuishof, waar we stilstaan bij het monument van de metalen schommel, ter nagedachtenis aan het bombardement op Nijmegen van 22 november 1944, waarbij bijna 800 mensen om het leven kwamen, waaronder ook de 24 kleuters en hun 8 kleuterjuffen die hier op deze plek zijn omgekomen. De metalen plaatjes in de bestrating tonen de brandgrens van dat bombardement in het hele stadscentrum.
Langs het oude stadhuis (1555) van Nijmegen lopen we naar de Waag (1612) op de Grote Markt. 
Voorbij het standbeeld van Mariken van Nimwegen gaan we naar de Grote of Sint-Stevenskerk, waar we rechtsom eerst een rondje om de kerk maken, alvorens we via het hoofdportaal deze grote stadskerk binnen gaan.

Terug naar het Ossewaardpad tussen Waal en Spiegelwaal
Langs de oude Latijnse School (1544) gaat het dan weer terug naar de Grote Markt. 
Ook daarna volgt weer een aaneenschakeling van smalle en bredere centrumstraten door de binnenstad van Nijmegen. Daarbij passeren we onder andere de Commanderie van Sint Jan (voorheen ziekenhuis en gastenverblijf voor pelgrims), de Nijmeegse Synagoge (1756), de Kitty de Wijzeplaats, het Burgerweeshuis (1562), en het Glashuis, die ook wel de Sint-Jacobskapel wordt genoemd.
Deze kapel is sinds 1438 het Sint-Jacobsgasthuis voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela. 
En nog steeds is deze Jacobskapel een ontmoetingsplek voor pelgrims van Sint Jacob.
In het Kronenburgpark komen we langs de 16e eeuwse kruittoren. 
Buiten de Hezelpoort gaan we over de Kaaisjouwers-kade en over de Spoorbrug-kade, om bovenaan de trappen via de rivierbrug de Waal over te steken.
Tussen de Waal en de Spiegelwaal komen we weer terug op het Ossewaardpad, dat we in westelijke richting volgen. Voordat we via de Zaligerbrug de Spiegelwaal oversteken, nemen we plaats op een aantal stapstenen ten behoeve van onze lunchpauze.

Naar Oosterhout
Na de oversteek over de Spiegelwaal gaan we de Oosterhoutsedijk op, om verderop een eindje over het verlengde van Oversteek te gaan. We komen nu in de Waalsprong, ook wel Nijmegen-Noord genoemd. 
Daar gaat het verder door het park Waaijenstein naar landgoed Oosterhout. Hier gaan we een smal bospaadje op, om dan tussen de bosrand en een weiland over een smal paadje verder te gaan over het landgoed.
Aan de rand van Oosterhout gaan we over de Van Boetzelaerstraat langs een brede sloot, waar een hele grote groep ganzen met jongen rondzwemt.
Op de Dorpsstraat van Oosterhout aangekomen, moeten we nog heel even rechtsaf om naar de protestantse kerk van Oosterhout te lopen. Vóór deze kerk staat een klokkenstoel met luidklok.
Dan teruglopend en daarna verder lopend over de Dorpsstraat gaat het tot slot naar de Sint-Leonarduskerk, waar we vanmorgen een auto hebben geparkeerd. Tegen 15:30 uur arriveren we bij de auto. Dan halen we met deze auto de andere auto op uit Lent, waarna we naar Malden terugrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten