woensdag 11 september 2024

Reisdag van Feinsum (Fryslân) naar Cernay-la-Ville (Frankrijk)

Zondag 4 augustus 2024
 
Kamperen op Camping Cernay Vacances in Cernay-la-Ville

















Zomerpelgrimage 2024
We hebben in de afgelopen dagen onze nieuwe LMC-caravan en onze auto in gereedheid gebracht, om vanmorgen vroeg te vertrekken richting Frankrijk.  Daar willen we in deze zomervakantie de voor ons nog laatste 19 etappes van het pelgrimspad van Parijs naar Saint-Jean-Pied-de-Port gaan lopen, van de Via Turonensis. 
Vanuit Parijs (oftewel Palaiseau/Lozère) hebben we de oostelijke routevariant in 2021 en 2022 naar Tours al gelopen, maar de westelijke routevariant van Lozère naar Tours nog niet. Dat gaan we deze zomer derhalve doen, want daarmee voleinden we dan de complete Via Turonensis.

Nederland
Om 5:30 uur worden we door de wekker gewekt, want we willen rond 7:00 uur vanuit Feinsum vertrekken. We staan direct op. Na het ontbijt en het inladen van de laatste spullen voor onderweg, zijn we tegen 7:00 uur klaar om het laatste voor ons vertrek gereed te maken, namelijk onze beide fietsen nog op de dissel van de caravan te bevestigen.
Resultaat is derhalve dat we om 7:20 uur vertrekken vanuit Feinsum. We zijn onderweg; de vakantiereis begint met prachtig halfbewolkt en zonnig weer. De temperatuur is bij ons vertrek 16 graden Celsius.
Het is betrekkelijk rustig op de wegen op deze zondagochtend. We verwachten geen files, met uitzondering van enige of veel vertraging als we door Parijs gaan, omdat daar momenteel de Olympische Spelen worden gehouden. We zien onderweg niet veel vakantiegangers, want de mensen die al vakantie hebben, zijn hoofdzakelijk in de eerste twee dagen van dit weekend reeds op reis gegaan. Op deze zondag is de beruchte Zwarte Zaterdag dus al achter de rug.
Drie uren na vertrek rijden we rond 10:20 uur voorbij Breda het tankstation Hazeldonk West op. Daar tanken we en drinken we rond 10:30 uur koffie van McDonald’s.

België en Frankrijk
Om 10:45 uur rijden we na deze eerste koffiepauze België binnen. In Antwerpen krijgen we voor het eerst tijdens deze reis te maken met iets langzamer rijdend verkeer vóór de Scheldetunnel, dus hier lopen we een vertraging op van slechts 5 minuten. Het is dan inmiddels 21 graden Celsius.
Om 12:40 uur rijden we Frankrijk binnen, waar de temperatuur op deze zomerse dag al 22 graden Celsius is. 
Over de tolweg rijden we via Lille richting Parijs. Om 14:20 uur is het gewenst dat we weer even tanken en pauzeren, want over ruim een uur rijden we Parijs in. We tanken en lunchen derhalve bij Relais Ressons Ouest bij Ressons sur Matz. 

Olympische Spelen
Daarna volgt de route naar en door Parijs. Hier is het druk op de weg, omdat enkele op- en afritten in verband met de verkeersmaatregelen voor de Olympische Spelen zijn afgesloten. Politiebusjes rijden soms met sirene, maar altijd met blauwe zwaailichten links en rechts van ons in colonnes, dus hier lopen we op de wegen door Parijs ongeveer 40 minuten vertraging op. Ziende op alle waarschuwingen in Nederland om Parijs vooral te mijden, kunnen we gerust stellen dat het in Parijs vandaag bijna ‘fluïde’ rijdt. Het scheelt natuurlijk aanmerkelijk dat het professionele beroepsverkeer - zoals het wegvervoer met vrachtwagens – vandaag op deze zondagmiddag grotendeels ontbreekt.  
Wij rijden door tot voorbij Parijs, en buigen dan zuidelijk onder Parijs in westelijke richting af naar Cernay-la-Ville (nabij Rambouillet), waar we gisteren op de valreep via telefoon en email nog een kampeerplek voor vijf nachten konden krijgen op Camping Cernay Vacances in Cernay-la-Ville. De campingeigenares had ons gisteren via email al gemeld dat het dorp tot 17:00 uur geheel afgesloten zou zijn voor de wielertour voor vrouwen van de Olympische Spelen. Daar houden we in onze reisplanning rekening mee.

Cernay-la-Ville
Wij arriveren vijf minuten vóór die blokkadetijd bij de wegafsluiting van Cernay-la-Ville, en rijden dan via een alternatieve route rond het dorp naar de andere zijde, waar we het dorp ook binnen kunnen rijden. Daar arriveert iets na 17:00 uur een man op de fiets die opdracht geeft aan de verkeersregelaar om de blokkade op te heffen, en de man vertelt me dat we beter met een boog om het centrum heen kunnen rijden, omdat we met de caravan de scherpe bocht in het dorpscentrum niet kunnen maken. We volgen het advies van de man op, en kunnen dan - ongehinderd door de vele politieagenten die bij de toevoerwegen klaar staan voor vertrek- zo Cernay-la-Ville binnenrijden, en direct doorrijden naar Camping Cernay Vacances.

Cernay Vacances
Het is een prima, rustige camping, een SVR-camping achter een complex van gîtes van een boerenhoeve. We komen te staan op het royale kampeerveld achter de boerenhoeve met donjon, en kunnen nota bene zelf ook nog een voor ons geschikte plek uitzoeken. Wie hier het eerst komt, heeft de eerste keus.
We kiezen een ruime kampeerplek tegen de bosrand, waar de zon de hele dag aan de voorzijde rond de caravan draait.
Voor het eerst maken we gebruik van de mover die op de nieuwe caravan zit. Die hadden we vanwege de royale plek niet hoeven te gebruiken, maar we kunnen hier wel mooi even oefenen, en dat gaat in één keer helemaal goed.  
We brengen alles in gereedheid voor de komende nacht, en eten lekker buiten bij de caravan. 
Vandaag hebben we in ongeveer 10 reisuren bijna 680 kilometer afgelegd. 
Vanmorgen vroeg was het 16 graden toen we vertrokken vanuit Feinsum, en vandaag is de temperatuur opgelopen tot 26 graden Celsius. 
Vannacht koelt het gelukkig wel goed af, dus we kunnen prima slapen .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten