maandag 16 september 2024

Fietstocht door West-Vlaanderen

Woensdag 4 september 2024
 
Picknicken bij de Sint-Michielskerk van Zuienkerke

















Via Zwankendamme naar het pelgrimsstadje Lissewege
Vanmorgen slapen we tot 9:00 uur uit, en dan ontbijten Durkje en ik in de warme ochtendzon bij de caravan.
We gaan vandaag de fietsroute fietsen die de camping Bonanza 1 te Blankenberge over een afstand van 30,6 kilometer heeft uitgezet voor haar campinggasten. Deze route is gebaseerd op de fietsknooppunten van het fietsnetwerk West-Vlaanderen.
Vanaf de camping in Blankenberge fietsen Durkje en ik door het Zeebos richting Zwankendamme. Nabij Zwankendamme steken we de N31 en de spoorlijn over, om dan in zuidelijke richting naar Lissewege te fietsen. Daar stappen we af om één ander hier te gaan bekijken. Eerst gaan we de Onze Lieve Vrouwkerk binnen, waar een tentoonstelling is van ‘Beelden in het witte dorp’.
Mooi voor ons als pelgrims is dat in deze kerk een groot schilderij hangt van ‘De verering van Sint Jacob in Compostela’, maar wel jammer dat we die alleen maar kunnen bekijken met het felle tegenlicht dat door de kerkramen ons tegemoet schijnt.
Heel mooi zijn ook de kerkramen in het koor, waarvan er één de afbeelding toont van de heilige Jacobus. Aan zijn voeten zien we de Jacobsschelpen in het stadswapen van Lissewege. 
Eén van de glaskunstwerken in deze expositie is van Lambrecht Lut, met als werktitel ‘Natuurindustrie’. Daarin zit een kleurrijke Jacobsschelp verwerkt.
Ook hangt er een schilderij in de kerk, dat het geboorteverhaal van het kindje Jezus toont.
Bij de ingang van deze kerk hangen 18 Jacobsschelpen, met daarin kindernamen, met als opschrift: ‘In Zijn naam gedoopt’, dus dit zijn de 18 dopelingen van 2024 tot nu toe.
Na het bekijken van deze kerk en van de uitgebreide expositie, maken we een rondje om de kerk, waarbij we langs het (gesloten) Heiligenmuseum komen, waar we dan wel de expositie in de beeldentuin bekijken.
In Lissewege is ook de Spanienhof, het huis dat al vóór 1555 bij het Sint-Jacobsgilde hoorde, waar dit pelgrimsgilde de passerende pelgrims onderdak bood tijdens hun doortocht op de route tussen Skandinavië en Santiago de Compostela.

Op fiets en strand naar Wenduine
Voorbij Lissewege fietsen we tot bijna Dudzele. Daar gaan we tweemaal onder de A11 door, en dan fietsen we naar de meertjes van Polderwind, waar we tussendoor fietsen. We ontmoeten een Belgische fietser, die vertelt dat hij als sponsortocht voor totaal ongeveer zes euro per kilometer heel België rondfietst, bij alle landsgrenzen langs, over een afstand van ruim duizend kilometer.
We besluiten te gaan lunchen in Zuienkerke, en daartoe vinden we een mooie picknickplaats in het dorp naast de Sint-Michielskerk, die overigens gesloten is voor publieke bezichtiging.
Na deze lunchpauze volgt er een lang traject over smalle asfaltweggetjes door de grote Uitkerker Polder.
Ten noorden van Wenduine komen we bij de N34. We willen vandaag ook nog een strandwandeling maken, dus tussen Wenduine en Blankenberge stallen we onze fietsen bij de Brug Het Wrakhout. 
Daar steken we via die houten brug de N34 over, en dan komen we op het strand van de Noordzee.
Nu maken we een strand-wandeling in zuidelijke richting tot in Wenduine, en daarna lopen we dezelfde route langs de vloedlijn van het opkomende water terug naar de Brug Het Wrakhout. Vanmorgen scheen de zon, en daarna werd het zwaar bewolkt, en leek het erop dat het zou gaan regenen. Maar het blijft droog, en als we deze strandwandeling maken, schijnt de zon volop.

Zomervakantieafsluiting in Blankenberge
Dan gaat het terug naar Blankenberge, waar we ons zelf op de boulevard trakteren op een ijsje, en waar we een tafel voor twee reserveren in de (waarschijnlijk nieuwe) nieuwe pizzeria Pizzani aan de boulevard van Blankenberge.
Op de terugweg naar de camping fietsen we door het centrum van Blankenberge, en brengen we ook een bezoek aan de grote kerk. 
In de kerk zien we naast het koor een aantal uitingen van de verering van Sint Rochus als pelgrim.  
De rozet-ramen van deze kerk zijn overigens ook bijzonder kleurrijk en mooi.
Buiten hangt een enorm doekwerk van grote ronde en kleurrijke haakwerken.
En bij de kerkdeur hangt een uitnodigende tekst als een woord van welkom voor een ieder die deze kerk passeert of binnen gaat.
We gaan nu terug naar de camping, om ons daar te douchen en te verkleden, waarna we om half zeven vanavond bij bovengenoemde pizzeria arriveren waar we onze zomerpelgrimage en zomervakantie van 2024 afsluiten met een Italiaans diner. Daarna fietsen we terug naar de camping voor de laatste nacht van deze vakantiereis. Morgen keren we huiswaarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten